Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi prišli o veľký tenisový talent, ktorý prerazil na Slovensku. Pre vojnu na Ukrajine zmenil občianstvo

Najmladší ruský tenista v top 60 svetového rebríčka Alexander Ševčenko sa rozhodol zmeniť občianstvo a do konca kariéry bude reprezentovať Kazachstan.

29.01.2024 08:50
Alexander Ševčenko Foto:
Alexander Ševčenko je hrdý na to, že bude po Rusku reprezentovať novú krajinu.
debata (26)

23-ročný Ševčenko sa už takmer rok pokúšal o zmenu občianstva kvôli prebiehajúcej vojne na Ukrajine a platným sankciám.

V nedeľu sa rodák z Rostova nad Donom fanúšikom na sociálnych sieťach, cez profil talianskeho novinára Maria Boccardiho, pochválil, že po takmer dvoch rokoch sa dočká vlajky pri svojom mene.

„Ahojte všetci, len som vám chcel oznámiť, že od budúceho týždňa budem na kurtoch reprezentovať Kazachstan. Som na to hrdý a nemôžem sa dočkať, kedy sa dostanem na ihrisko a vytvorím nezabudnuteľné chvíle pre seba a krajinu,“ napísal Ševčenko.

Tento príspevok sa nepáčil ruským fanúšikom, a tak mu mnohí kvôli tomuto kroku zanechali pri správe mnoho urážlivých komentárov.

Bude zaujímavé sledovať, či sa k zmene občianstva v dohľadnej dobe odhodlá aj Ševčenkova manželka a 27. hráčka svetového rebríčka Anastasia Potapovová. Rodáčka zo Saratova sa v minulom roku prebojovala do širšej svetovej špičky pod vedením bývalého ruského tenistu Igora Andrejeva.

Renáta Jamrichová Čítajte viac Jamrichová je slovenský supertalent, nemá žiadne ciele, ale nastavená je na nekonečno. Stačí jej povedať len raz

Ale naspäť k Ševčenkovi. Zaujímavosťou je, že do veľkého profesionálneho tenisu prerazil v júni 2022 na Slovensku, keď sa v Bratislave stal víťazom antukového challengerového turnaja Kooperativa Bratislava Open 2022.

Vo finále vtedy zdolal Taliana Riccarda Bonadia 6:3, 7:5 a získal tak svoj premiérový singlový titul na ATP Challenger Tour. Vďaka nemu sa po prvýkrát v kariére dostal do druhej stovky svetového rebríčka.

Podľa portálu obozrevatel.com nemá Ševčenko s Ruskom už dlho takmer nič spoločné. Od deviatich rokov žije so svojou matkou v Rakúsku a vlastní aj povolenie na prechodný pobyt na Slovensku.

Dajana Jastremská Čítajte viac Dievča z Odesy láme rekordy a upriamuje pozornosť na ruské rakety. Keď nastupovala na zápas, jedna narazila do domu jej babky

Minulý rok ukončil už v pozícii 48. hráča sveta, no po nevydarených januárových výsledkoch v Austrálii klesol v najnovšom vydaní na 59. miesto.

Ševčenko bol tak šiestym najlepším Rusom a zároveň najmladším v top 60. Vyššie pozície v rebríčku mali len Aslan Karacev (39. miesto), Roman Saffiulin (36.), Karen Chačanov (18.), Andrej Rubljov (5.) a Daniil Medvedev (3.).

Najlepšie svetové tenistky v bikinách Fotogaléria - 46 fotiek Všetky fotky
Niektoré by sa kľudne mohli živiť aj...
26 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #ruskí tenisti #Alexander Ševčenko #kazašskí tenisti