Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jamrichová je slovenský supertalent, nemá žiadne ciele, ale nastavená je na nekonečno. Stačí jej povedať len raz

Pre slovenský tenis to bol vskutku veľký deň. A predzvesť niečoho výnimočného. Nestáva sa často, aby sme o hráčoch spod Tatier počúvali aj v posledný grandslamový víkend.

28.01.2024 10:06
Renáta Jamrichová Foto:
Renáta Jamrichová vo finále Australian Open.
debata (1)

Z Melbourne však v noci z piatka na sobotu dorazila úžasná správa. Renáta Jamrichová ovládla juniorku Australian Open. Mladá Trnavčanka si vo finále poradila s domácou Emerson Jonesovou 6:4. 6:1. V prvom sete pritom prehrávala už 1:4.

V histórii slovenskej samostatnosti je treťou tenistkou, ktorej sa niečo také podarilo. V sezóne 2007 vyhrala US Open Kristína Kučová, v roku 2015 Terézia Miháliková ovládla tiež grandslam v Austrálii.

Ani jedna z nich sa neskôr nezaradila medzi absolútnu svetovú špičku, podľa tenisových expertov však Jamrichová na to rozhodne má. Čiastočne vraj pripomína Danielu Hantuchovú, ktorá ju priamo v Melbourne sledovala a po zápase vyobíjmala.

jamrichová Čítajte viac Skvelá správa z Melbourne! Mladá Slovenka sa stala grandslamovou šampiónkou

Hádzali si loptičku

Keď sa 16-ročnej dievčiny na sklonku minulého roka pýtali na ten aktuálny, odpustila si ambiciózny slovník, hovorila skromne.

„Nemám žiadne rebríčkové ciele, ani aký turnaj by som chcela vyhrať. Moje predstavy sa netýkajú úspechov. Chcem byť spokojná so svojou hrou, cítiť sa šťastná na kurte aj mimo neho. Pre mňa je veľmi dôležité, aby mi dávalo zmysel to, čo robím,“ cituje jej slová oficiálny web Slovenského tenisového zväzu.

V Melbourne jej to dokonale vyšlo – na kurte sa cítila šťastná, s hrou bola spokojná a všetko jej dávalo zmysel. Výsledok je triumf na Australian Open.

Jej otec bol atlét, takže aj dcéra sa spočiatku venovala kráľovnej športov i plávaniu zároveň.

„Ale nestačilo mi to, tak ma rodičia dali na tenis. Bavil ma viac a viac, tak som teda povedala, že mi jeden šport bude azda aj stačiť,“ zaspomínala si na svoje začiatky pre Mestskú televíziu Trnava.

Arina Sobolenková Čítajte viac Demonštrácia sily. Sobolenková nedala šancu čínskej súperke a obhájila titul v Melbourne

Mala vtedy šesť či sedem rokov… Od ôsmich sa zlepšuje už pod vedením trénera Jána Matúša. V skratke: v zahraničí mal s kamarátom tenisovú akadémiu, vrátil sa však na Slovensko a stretol spolužiačku zo základnej školy. Pani Jamrichovú.

„Náš prvý tréning? Veľa sme si hádzali loptu a málo sa rozprávali, no páčilo sa mi to. To malé dievča ma ihneď oslovilo,“ opísal počiatky ich spolupráce.

Chce byť ako Roger

So svojou zverenkyňou bol aj pri jej najväčšom úspechu kariéry, no ak by ste narátali kilometre, ktoré s Renátou denne najazdí medzi Trnavou a Bratislavou, bude ich dovedna viac ako zo Slovenska do Melbourne.

„Títo mladí tenisti nemajú detstvo – žiadna prvá cigareta, chodenie s niekým či diskotéka,“ vraví o svojej zverenkyni.

Renáta Jamrichová s víťaznou trofejou. Foto: TASR/AP, Louise Delmotte
jamrichová Renáta Jamrichová s víťaznou trofejou.

„Tenis je na prvom mieste. Je to každenná práca. Záujem o ňu, zmluvy, followeri, všetky možné fotenia a vlastne všetko naokolo je len výsledkom jej tenisu – prirodzene musí mať prioritu. Renáta je však dobre nastavená,“ povedal.

Tenisovú rutinu potvrdzuje aj Jamrichová. „Dní, keď nerobím nič, je minimum.“ Voľnú vraj mala roky jedine nedeľu.

Jej veľkým idolom bol Švajčiar Roger Federer, ktorý triumfoval v mužskom singli na Australian Open šesťkrát. Odkedy je však v tenisovom dôchodku, Jamrichová vzor nemá.

„Rada by som niekedy hrala na tej istej úrovni. Ťažko dosiahnem to, čo on, ale aspoň som si dnes zahrala na kurte, na ktorom dosiahol najväčšie úspechy,“ tešila sa v Melbourne po jednom zo zápasov.

Mimochodom, Švajčiar bol na začiatku kariéry celkom emocionálny a v archíve je nejedno video, ako trieska raketou o zem.

„Občas ňou hodím. Hnev treba zo seba dostať,“ priznáva aj Jamrichová s tým, že väčšinou si to, čo prežíva, necháva len pre seba.

00 djoko Čítajte viac Djokovič si po neúspechu v Melbourne líže rany v prepychovom paláci. Z luxusných domov si urobil milionárske portfólio

Keď sa jej trénera vo videorozhovore STZ pýtali, aká je jeho zverenkyňa po prehre, najprv sa len uškrnul. „Treba to vypípať?“ skočila mu do reči 16-ročná slovenská nádej.

"Renča po prehre? Je ako prehratá Renáta. Dlho sa poznáme, viem, že vtedy je najlepšie o tom nehovoriť. Prvotnú emóciu potrebuje najprv spracovať sama, až potom si k tomu niečo povieme.

Niekedy som mal tendenciu vracať sa späť, pripomínať jej to, dnes však viem, že jej to stačí povedať raz. Platí to však aj o víťazstvách," upozorňuje.

Zostať pri zemi

Na Australian Open pricestovala ako svetová juniorská trojka, pritom pred dvomi rokmi sa pohybovala okolo 300. miesta. Nebyť toho, že v hlave to má správne upratané, nebolo by sa jej to podarilo.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...

„Chcem sa stále zlepšovať, nechcem si myslieť, že toto je koniec. Je to len začiatok a ja sa musím posúvať. Nájsť na kurte pokoj. Byť šťastná, že hrám tam, kde hrám. Treba si to vážiť,“ filozofuje.

Mnohé si vzala z domu. Jej otec vraví, že chce, aby zostala pri zemi. Keď sme ho pred pár rokmi kontaktovali, nebol nadšený, tvrdil, že prílišný mediálny záujem by jeho dcére mohol uškodiť. Dnes má doma grandslamovú šampiónku a čomu sa kedysi bránil, tomu sa už teraz nevyhne.

V živote mladého človeka sa veci môžu zmeniť zo dňa na deň, Renáta Jamrichová však – zdá sa – dostala dobré základy. S týmto mentálnym nastavením akoby nemala v budúcnosti limity.

„Som nastavený na nekonečno. Istotne sa pokúsime, aby bola svetovou jednotkou, vyhrala všetky grandslamové turnaje, to však neznamená, že ak bude svetová päťka či sedemnástka a dvojnásobná grandslamová finalistka, že sklame,“ opakuje jej trénrer Matúš.

Slovenskej grandslamovej šampiónke sa otvára veľký tenisový svet.

djokovič Čítajte viac Blížiaci sa koniec grandslamového rekordéra? Djokovič pôsobil staro a unavene. Otec Čas je nezdolateľný, pripomenula mu legenda
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renáta Jamrichová