Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sebavedomý Medvedev pred veľkým finále: Proti Sinnerovi mám výhodu v kľúčovej veci

Zatiaľ čo ženská dvojhra v Melbourne má staronovú víťazku Arinu Sobolenkovú, trofej za triumf v mužskej dvojhre s určitosťou bude mať nového majiteľa. Rus Daniil Medvedev zatiaľ získal titul z tzv. veľkej štvorky iba na US Open 2021 a Talian Jannik Sinner nikde.

27.01.2024 20:16
medvedev Foto:
Daniil Medvedev na Australian Open 2024.
debata (8)

Skúsenosti sú na strane 27-ročného Rusa, aktuálna forma a dravosť budú devízou o päť rokov mladšieho Taliana. Medvedev má päť finálových skúseností z grandslamových turnajov, dve dokonca aj z Melbourne a obe neúspešné.

Pred tromi rokmi tam prehral v rozhodujúcom súboji o titul s Novakom Djokovičom, o rok neskôr s Rafaelom Nadalom po takmer päť a polhodinovom boji 5:7 v piatom sete. V aktuálnom ročníku sa Medvedev prebojoval do finále aj cez dvoch súperov, proti ktorým otočil z 0:2 na 3:2 na sety.

V druhom kole takto poslal domov Fína Emila Ruusuvuoriho a v semifinále Nemca Alexandra Zvereva. Okrem toho odohral päť setov aj vo štvrťfinále proti výborne podávajúcemu Poliakovi Hubertovi Hurkaczovi.

„Veľa sa toho odvíja v hlave. Teraz som o 100 percent mentálne silnejší ako pred turnajom, pretože som schopný takej hry, o ktorej som si predtým myslel, že na to nemám. Skúsenosti z otáčania päťsetových zápasov sú viac ako čokoľvek predtým,“ vysvetlil Medvedev.

djokovič Čítajte viac Blížiaci sa koniec grandslamového rekordéra? Djokovič pôsobil staro a unavene. Otec Čas je nezdolateľný, pripomenula mu legenda

Na druhej strane priznal, že hráči, ktorí strávia na kurte menej času a nemusia hrať fyzicky náročné „päťseťáky“, sú schopní ušetriť viac síl. „Po fyzickej stránke hrať menej je výhoda. Ja však budem pripravený odovzdať vo finále sto percent,“ dodal držiteľ 20 titulov z hlavného mužského okruhu.

Fyzická prevaha by teda mala byť na strane Sinnera a nielen preto, že je mladší. Až do semifinále totiž odohral iba samé trojsetové zápasy a aký-taký odpor mu kládol iba desaťnásobný miestny šampión Novak Djokovič.

Aj ten však proti v životnej forme hrajúcemu Talianovi uhral iba jeden set v tajbrejku. Odohrať 25 setov (Medvedev) a 19 (Sinner) pred finále je veľký rozdiel.

„Je skvelé zdolať v Austrálii Djokoviča, ale finále je až v nedeľu a bude to iný súper aj zápas. Finále je stále odlišné od ostatných zápasov a vyhrať finále je rozhodne viac ako semifinále,“ tvrdí Sinner, ktorý v prípade finálového triumfu nahradí Medvedeva na tretej priečke svetového rebríčka.

jamrichová Čítajte viac Skvelá správa z Melbourne! Mladá Slovenka sa stala grandslamovou šampiónkou

Bilancia zo vzájomných zápasov je síce na strane Rusa (6:3), ale posledné tri duely ovládol Talian. A všetky tri odohrali v závere lanskej sezóny v októbri a novembri, keď Sinner uspel vo finále podujatí ATP 500 v Pekingu a Viedni ako aj v semifinále ATP Finals v Turíne.

„V tých troch zápasoch hral Sinner výborne, kým ja som nebol stopercentný. Cítil som, že už to bol koniec sezóny,“ priznal Medvedev na oficiálnom webe ATP.

Minulú sezónu Sinner zakončil finálovou účasťou na šampionáte ATP Finals a tímovým triumfom v Davisovom pohári. V tomto roku pred Australian Open odohral len dva exhibičné zápasy a oba vyhral.

„Môžem hovoriť o tom, že sa cítim dobre a mám vysoké sebavedomie. Nechcem sa však zaradiť k tým, čo to len hovoria a nepreukážu to na dvorci. Pred finále môžem povedať len toľko, že som veľmi tvrdo pracoval so svojím tímom, aby som si splnil svoje sny,“ dodal Sinner.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #finále #muži #dvojhra #Australian Open 2024