Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bože, stále to v sebe mám! Federer o dôchodku aj o plánoch detí. A prečo šesťkrát plakal?

Pred týždňom pri odovzdávaní Oscarov v Los Angeles sa Roger Federer s manželkou Mirkou prešiel po červenom koberci. V USA debutuje jeho kolekcia slnečných okuliarov a pripravuje sa dokument o posledných 12 dňoch jeho kariéry.

19.03.2024 08:50
Roger Federer Foto:
Roger Federer s deťmi počas vlaňajšieho finále majstrovstiev sveta v ragby vo Francúzsku.
debata

42-ročná bývalá svetová jednotka žije v tenisovom dôchodku s rovnakou ľahkosťou, s akou v minulosti triafal loptičky do rohov kurtov. „Potreboval by som ale, aby mal deň viac hodín,“ povedal magazínu GQ v zatiaľ najobsiahlejšom rozhovore od chvíle, keď sa v septembri 2022 rozlúčil s úspešnou kariérou.

Keď sa nedávno na sociálnych sieťach objavilo video, ako hrá Federer tenis o múr, srdce mnohých zaplesalo. Jeho ladný štýl i šarm na profesionálnych kurtoch chýba. Nebyť artrózy v kolene, možno by doteraz rozdával radosť. Veď tenis je ako jazda na bicykli, nezabudnete ho.

Sám si to pred pár dňami dokázal, keď navštívil prípravu hráčov na univerzite v Stanforde a synovi svojho agenta Tonyho Godsicka začal radiť s forhendom. „Len v rifliach a bunde som zobral raketu a ukazujem mu, ako hrať liftovaný forhend, priamku alebo uhol. Zakaždým, keď som buchol do loptičky, bol z toho dokonalý úder. Hovorím si: Bože, stále to v sebe mám,“ usmial sa 20-násobný grandslamový šampión.

Roger Federer Čítajte viac Ó môj bože, Roger, ty si taký... Manželka amerického miliardára pár pohľadmi zhltla slávneho Federera

Federer má s manželkou Mirkou štyri deti. Staršie dvojčatá Myla a Charlene majú štrnásť rokov, chlapci Leo a Lenny deväť. Vychovávajú ich v luxusnom dome vo švajčiarskej Valbelle, mestečku neďaleko známeho lyžiarskeho strediska Lenzerheide.

Šanca, že by išli potomkovia v otcových či maminých stopách, však nie je príliš veľká. „Všetci hrajú tenis, ale museli sme ich k tomu vlastne prinútiť. Deti všetkých našich kamarátov a známych robia tenis, tak som nechcel, aby práve tie moje nehrali. Ja ich ale netrénujem, som skôr taký manažér. Aj keď sa niekedy neudržím a niektoré základy im začnem vysvetľovať,“ uviedla hlava rodiny, ktorá vyhrala 103 turnajov ATP.

Ako jeho deti dospievajú, postupne zisťujú, akým výnimočným športovcom ich otec bol. „Najskôr sa ma pýtali na Stana (Wawrinku), na Rafu (Nadala). Sú skvelí, jasné legendy. A čo ty? Ja som OK. Teraz už ale od kamarátov počúvajú, čo som zvládol a niekedy sa aj pýtajú. Rád im rozprávam rôzne historky,“ skonštatoval Švajčiar, ktorý je už rok a pol na športovom dôchodku.

Karol Kučera Čítajte viac Kučera, veď ty si tu v 98' zdolal Samprasa. Legendárny tenista aj dnes chodí do práce na staručkom aute, ktoré kedysi kúpil mamine

A určite sa nedá povedať, že by sa na ňom nudil. Zatiaľ vraj len dvakrát zažil, že by zostal doma úplne sám. Federerovi, ktorý miluje spoločnosť, to bolo tak nepríjemné, že už nechce aby sa to opakovalo. Čím som starší, príde mi, že na každej minúte záleží ešte viac."

Ako typický Švajčiar si svoje súkromie starostlivo chráni, nemá v pláne napísať autobiografiu a v priebehu rokov odmietol desiatky ponúk televíznych štábov. Napriek tomu dostanú jeho priaznivci šancu nahliadnuť do jeho súkromia.

Spoločnosť Amazon chystá dokument o jeho rozlúčke s tenisovou kariérou v septembri 2022 pri Laver Cupe v Londýne. „Súhlasil som s natáčaním, pretože som si uvedomil, že vlastne nemám žiadny taký materiál z mojej kariéry. Povedal som si, že pre mňa, moje deti, tím a známych by nebolo zlé si tie momenty uchovať,“ povedal pre GQ.

Novak Djokovič, tenis, kurt Čítajte viac Šampión, ktorého sme nechceli a nepotrebovali. Bývalá svetová jednotka prirovnala Djokoviča k Yoko Ono

Prvotný nápad sa postupne zhmotnil do jeden a pol hodinového dokumentu. „A poviem vám, že je to sila. Keď som videl poslednú verziu, asi šesťkrát som sa rozplakal. Je to hard core,“ priblížil Švajčiar.

Aj keď si myslel, že tenis úplne vytesní zo svojho ďalšieho života, mýlil sa. Sleduje výsledky aj kľúčové momenty zápasov, no bez veľkých emócií. „Tenis mi nechýba, svoj citrón som vymačkal do poslednej kvapky a som s tým zmierený. Poznáme však na okruhu stále veľa ľudí, a tak mi nedá, aby som nesledoval, ako sa im darí.“

Z Federera sa stal veľký fanúšik najväčších rivalov Novaka Djokoviča a Rafaela Nadala. „Súťaživosť ma úplne opustila. A tiež si pamätám, ako skvele Pete Sampras prijal, keď som prekonal jeho rekord 14. grandslamových titulov. Na to nikdy nezabudnem. Keď skončíte, vnímate už tenis inak,“ dodal Federer.

Federer, Ivanovičová a ďalšie hviezdy na Oscaroch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Na odovzdávaní filmových Oscarov sa objavili...
debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #ATP #Roger Federer