Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wimbledon vyhrá Williamsová. Venus sfúkla Safinovú, Serena bojovala

Po druhý raz za sebou a celkovo štvrtýkrát uvidí Wimbledon finále sestier Williamsových. Po Serene totiž postúpila do duelu o titul i obhajkyňa triumfu Venus, ktorá nedala šancu svetovej jednotke Dinare Safinovej z Ruska, keď ju sfúkla z kurtu 6:1, 6:0.

02.07.2009 17:29 , aktualizované: 18:25
Venus Williamsová, Serena Williamsová Foto:
Wimbledon opäť uvidí sesterské finále. Vľavo Venus Williamsová s Serena Williamsová.
debata

Dvojhra žien – semifinále:
Venus Williamsová (3-USA) – Dinara Safinová (1-Rus.) 6:1, 6:0 za 51 minút (27, 24)

Vo finále pôjde o 21. vzájomný duel Američaniek (skóre zatiaľ 10:10) a reprízu vlaňajšieho rozhodujúceho súboja v All England Lawn Tennis and Croquet Clube. Safinová zostane líderkou počítačového poradia, ale štvrtok naplno odhalil, že – pri všetkej úcte k nej – naozaj iba za stabilitu a kvantitu. Predviedla totiž ešte žalostnejší výkonnostný a predovšetkým mentálny kolaps, než pred necelým mesiacom vo finále parížskeho Roland Garros proti krajanke Svetlane Kuznecovovej. Pripísala si len 20 fiftínov. Na jej obranu však treba uviesť, že Američanka zahrala fenomenálne.

Venus, ktorá sa vo Wimbledone radovala aj na ročníkoch 2000, 2001 a 2005, získala na adrese SW19 už 34 setov v rade. V rokoch 1982 – 1985 ich Američanka s českých pôvodom Martina Navrátilová nazbierala 40 bez prerušenia. Hetrik naposledy dosiahla Nemka Steffi Grafová v sezónach 1991 – 1993.

„Dinare celkovo treba priznať konzistentnosť a talent. Mne sa dnes proti nej podarilo zachovať si koncentráciu. Pomohli mi aj skúsenosti, ktorých mám v porovnaní s ňou oveľa viac,“ diplomaticky povedala v prvom interview pre organizátorov V. Williamsová a dodala: „Azda ťažšie bolo sledovať sestrino semifinále, celú tu drámu. Teraz však mám pred sebou najväčšiu výzvu – volá sa Serena.“

Serena udvrátila mečbal a vybojovala postup

Dvojhra žien – semifinále:
Serena Williamsová (2-USA) – Jelena Dementievová (4-Rus.) 6:7 (4), 7:5, 8:6 za 169 minút (50, 57, 62)

Dementievová si hneď v úvodnom geme vypracovala bekhendom popri čiare do protipohybu brejkbal a returnom pristihla Serenu na pätách. Američanka okamžite odpovedala takisto bekhendom do bližšej strany a Ruska pri hrozbe poslala defenzívny forhend vedľa – 1:1. Ďalšie šance na prerazenie podania prišli až za stavu 3:4 z pohľadu Dementievovej a boli tri v sérii. Chladnokrvne ich vymazala a vyrovnala na 4:4 nádherným bekhendom „dolu čiarou“.

Vo veľmi peknom a obojstranne kvalitnom zápase, doterajšom vrchole turnaja s obojstranne technicky zvládanou agresivitou od základnej čiary, minimom nevynútených chýb, solídnym pohybom a napospol spoľahlivým podaním (v minulosti pritom bolo Ruskinou značnou slabinou) sa ku koncu prvého dejstva stupňovala prevaha servisu. Riešenie teda priniesol až tajbrejk. V ňom Serenu nahneval lacný bekhend do siete z „téčka“, ktorým mohla ísť na 2:0. Pri skóre 3:4 nasmerovala forhendový kros vedľa a znova z forhendu nespracovala štipľavý return. Dementievová síce pri vstupnom setbale oživila spomienky dvojchybou, ale vzápätí Serena forhendovým returnom nedosiahla potrebný uhol – za 51 minút z jej pohľadu 6:7 (4). Ruske patril vstupný set zaslúžene, a to za rovnocenné kontrovanie obávanej „strelkyni“ v ofenzíve, väčšiu vytrvalosť v defenzíve, na jej pomery nebývalú percentáž i účinnosť servisu a lepšie fungujúci return v kľúčových okamihoch.

Serena odštartovala do druhého setu brejkom, keď nepostavená Ruska bekhendom nespracovala ranu. Američanka zostávala o krok vpredu po šiesty gem. Dementievová si dostatočne hlbokými údermi vynútila tri brejkbaly v rade a už prvý využila nečakaným vynikajúcim forhendovým vypálením – 3:3. Serena vzápätí ako returnujúca odskočila na 30:0 a mala i brejkbal, súperka však osvedčila jednu zo svojich najplatnejších zbraní: schopnosť vymaniť sa neutralizujúcou kontrou, vybehať medzihru a udýchať zakončenie.

Obrovskú šancu mala Ruska v ôsmej hre, keď Serenin zúfaly forhend z behu „zapado““ do rohu a Jastrabie oko odhalilo, že naozaj len o chlpy loptičky. Druhý brejkbal odvrátila zjavne vyburcovaná a zároveň vývojom znepokojená Američanka brutálnym klincom z jasnej pozície – 4:4. Dementievovej sa následne nevypomstilo trochu laxné premrhanie náskoku 40:0, ale v jedenástom geme už neodolala. Američanka sa radovala po druhom brejkbale, keď kontrolné zariadenie Hawk-Eye ukázalo, že súperkin krížny forhend vyhodila páska o milimetre vedľa. Ruska si ešte vytvorila až štyri možnosti vrátiť sa do setu. Pri napokon poslednej totálne nezvládla zdanlivo jasné bekhendové zakončenie, hoci si returnom otvorila väčšinu dvorca. Vzápätí dostala dve esá – 5:7.

Američanku akoby energia vynaložená na vynútenie si pokračovania obrala o koncentráciu v úvodnej fáze tretieho setu. Dementievová neopadla, začal sa jej ešte viac dariť príjem, umne stanovovala zmeny rytmu a Serena jej sama „dodala“ brejk na 3:1 dvojchybou a príliš strnulým pokusom o forhendový „winner“ z dobrej pozície. Ruska sa jej však revanšovala podobným omylom, keď čelila druhému riziku v piatej hre. Serena potom vyrovnala na 3:3 symbolicky esom a tým navodila obraz hry na viacero ďalších gemov – priniesli pretrvávajúcu kvalitu, ale málo vzruchu na ukazovateli skóre.

V desiatej hre si Dementievová ukážkovým returnom náhle vypracovala mečbal. Serena síce išla cez opatrné druhé podanie, ale vynútila si tlak a jej bekhendový volej zabral, hoci lízol hranu siete. V dvanástom geme bola Ruska trikrát dva fiftíny od víťazstva. V trinástom však inkasovala brejk Američankinou parádnou kombináciou forhendového krosu a bekhendu popri čiare do protipohybu. Išlo o rozhodujúci moment.

Jelena Dementievová.
Serena Williamsová.
+6Pohľad na kurt vo Wimbledone.
debata chyba