Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová je po super obrate vo štvrťfinále

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do štvrťfinále Australian Open po víťazstve nad Ruskou Mariou Kirilenkovou 1:6, 6:4, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Poľka Agnieszka Radwanská.

21.01.2008 06:23
Daniela Hantuchová Foto:
Daniela Hantuchová
debata

Deviatka svetového rebríčka i žrebu Hantuchová pritom s Kirilenkovou­ prehrávala už 1:6, 1:3 a 0:30 pri podaní 20-ročnej Moskovčanky!

Dvadsaťštyriročná popradská rodáčka však od tohto najkritickejšieho skóre „zázračne“ získala až 17 fiftínov v rade, zavŕšila obrat a zabezpečila si miestenku medzi najlepšími ôsmimi.

V rozhodujúcej časti po troch brejkoch odskočila prostredníctvom potvrdenia na 3:1, opäť zobrala súperke servis v siedmej hre (5:2), ale po nevyužití troch mečbalov rozložených do dvoch gemov zvládla až druhé podávanie na triumf. Zakončila krížnym forhendom do protipohybu. Paradoxne si Hantuchová celkovo pripísala menej bodov ako Ruska (86:88), čo vyplynulo z jednoznačnosti prvého setu. Za svoje účinkovanie vo dvojhre Slovenka bude inkasovať minimálne 171 250 AUD.

V boji o prienik do semifinále, ktoré by znamenalo nový osobný rekord 6-násobnej domácej Tenistky roka na podujatiach „veľkej štvorky“, si držiteľka troch titulov z okruhu WTA po druhý raz v kariére zmeria sily s 18-ročnou Poľkou Agnieszkou Radwanskou, dvadsiatou deviatou nasadenou a v juniorskom období víťazkou Wimbledonu 2005 a Roland Garros 2006, ale aj Slovak Junior Indoor 2005. Známa chovateľka potkanov sa v pondelok v bizarnom zápase s Ruskou Naďou Petrovovou dostala zo stavu 1:6, 0:3 (napokon 1:6, 7:5, 6:0). Talentovanej Krakovčanke, v Melbourne Parku premožiteľke dvojky renkingu i „pavúka“ Rusky Svetlany Kuznecovovej, podľahla Hantuchová vlani v októbri v osemfinále v Zürichu 3:6, 3:6.

Dvojnásobná účastníčka MS WTA Tour Hantuchová sa revanšovala Kirilenkovej za prehru 6:4, 2:6, 1:6 zo septembrového semifinále v indickej Kalkate, upravila skóre vzájomných duelov na 4:1 a vyrovnala svoje trojnásobne grandslamové maximum. Vo štvrťfinále na takejto vrcholnej úrovni už bola vo Wimbledone a na US Open v sezóne 2002 a pred piatimi rokmi práve na Australian Open. Vlani na južnej pologuli druhýkrat v rade prehrala v osemfinále, a to s Belgičankou Kim Clijstersovou.

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále)
Daniela Hantuchová (9-SR) – Maria Kirilenková (27-Rus.) 1:6, 6:4, 6:4 za 140 minút

Slovenka hneď v úvodnej hre čelila dvom brejkbalom, tomu druhému neúspešne. Ruska pohodlne potvrdila na 2:0 a v ďalšom geme sa dostala aspoň na zhodu. Sama potom upravila na 3:1 čistou hrou. V piatej kapitolke Kirilenková (na fotke) ako prijímajúca odskočila na 30:0 a cez 30:30 opäť Hantuchovej prerazila servis. Dvojnásobný únik podčiarkla ďalším gemom bez pustenia fiftínu a vzápätí pridala ešte jeden, hoci returnovala. Aj vďaka tejto sérii desiatich získaných bodov na konci vstupnej časti jej trvalo len 26 minút, kým si ju pripísala. Pri prvom setbale nachytala razantným a dostatočne dlhým na telo smerovaným returnom Slovenku nepripravenú a tá poslala obranný bekhend popri čiare výrazne von – 1:6. Hantuchová mala v tomto sete priam katastrofálne ukazovatele: urobila 12 nevynútených chýb proti jedinej a zahrala len 3 víťazné údery v porovnaní s deviatimi. Po svojom druhom podaní si pripísala len jediný fiftín z jedenástich a na príjme jeden z trinástich, pričom po Kirilenkovej prvom nebodovala vôbec, hoci mala 10 možností.

Držiteľka kompletnej grandslamovej zbierky z mixu Hantuchová prehrala aj šiesty gem v rade a následne vyrovnávala cez eliminovaný brejkbal. Kirilenková si vypracovala až dve takéto šance za stavu 2:1, už unikla a pri svojom podaní potom viedla 30:0. Vtedy nastal neskutočný obrat: Slovenka 17 fiftínov nepovolila Ruske akúkoľvek zmenu skóre a náhle v druhom dejstve ona viedla 5:3 a 15:0. Šnúra sa síce zastavila, nie však Hantuchová. V desiatej hre si vybudovala upokojujúcu výhodu 40:0 a pri druhom setbale dobehnutím nešikovného skrátenia vytvorila súperke neriešiteľnú situáciu – 6:4. Obe aktérky sa v tejto strednej časti mýlili po deväťkrát, ale Slovenka preberala iniciatívu a nadobúdala presnosť: na víťazné údery bola v tejto fáze lepšia pomerom 19:11 a pomohla si piatimi esami, napokon svojimi všetkými v dueli.

Úvod rozhodujúceho setu priniesol tri brejky za sebou. Hantuchová si vypracovala náskok 3:1 a za stavu 4:2 dosiahla ešte jeden brejk zavŕšený dvojchybou protivníčky. Zdalo sa, že rozbehnutá Slovenka zápas rýchlo ukončí, ale dramatizovaniu – pre seba značne typickému – sa nevyhla. Dva mečbaly premrhala pri svojom podaní, ďalší za stavu 5:3. V desiatom geme čelila veľkému psychickému tlaku, ale presvedčivo ho ustála. Premožiteľku ďalšej Rusky Anny Čakvetadzeovej nechala „vyhádazať sa“. Kirilenková totiž v treťom sete síce predviedla o 2 víťazné údery viac (12:10), ale zároveň nakopila 17 nevynútených chýb (celkovo 27) proti deviatim.

 

Daniela Hantuchová (zdroj Eurosport):

„Spočiatku som bola veľmi nervozná a napätá. Nevedela som čo robiť, pretože Maria začala naozaj veľmi dobre. Postupne som však získavala sebadôveru – najmä po tom vyrovnaní v druhom sete. Pomohlo mi to a koncovku som zvládla. Som veľmi spokojná. Až teraz som sa dozvedela, proti komu budem hrať vo štvrťfinále, ale v podstate je to jedno, pretože v tejto fáze turnaja nie sú slabé súperky. S Agnieszkou Radwanskou som už hrala a prehrala, takže si musím dať veľký pozor.“

Ďalšie výsledky
Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):
Ana Ivanovičová (4-Srb.) – Caroline Wozniacká (Dán.) 6:1, 7:6 (2)
Venus Williamsová (8-USA) – Marta Domachowská (Poľ.) 6:4, 6:4
Agnieszka Radwanská (29-Poľ.) – Naďa Petrovová (14-Rus.) 1:6, 7:5, 6:0

Zloženie dvojíc vo štvrťfinále:
Justine Heninová (1-Belg.) – Maria Šarapovová (5-Rus.) – bilancia: 6:2
Jelena Jankovičová (3-Srb.) – Serena Williamsová (7-USA) – bilancia: 2:2
Venus Williamsová (8-USA) – Ana Ivanovičová (4-Srb.) – bilancia 4:0
Daniela Hantuchová (9-SR) – Agnieszka Radwanská (29-Poľ.) – bilancia 0:1 (Zürich 2007 – osemfinále – 3:6, 3:6)

**====== Hantuchová nenastúpila na osemfinále štvorhry ======

**

Daniela Hantuchová po svojom postupe do švrťfinále dvojhry už v pondelok neabsolvovala plánované stretnutie osemfinále štvorhry. Nenasadená americko-slovenská dvojica Lindsay Davenportová – Daniela Hantuchová sa nedostavila na súboj o postup do štvrťfinále proti ukrajinským sestrám Aľone a Kateryne Bondarenkovým, a tak ich súperky postúpili bez boja. „Po víťazstve nad Kirilenkovou som sa rozhodla, že štvorhru vypustím. Chcem sa sústrediť už len na úspech vo dvojhre,“ vysvetlila Hantuchová.

Zámerné nenastúpenie na stretnutie vo štvorhre po úspešnom ťažení vo dvojhre je častým javom na väčších turnajoch najmä u hráčok, ktoré už nehrávajú štvorhru pravidelne. Hantuchová s Davenportovou si spoločné účinkovanie vo štvorhre vybrali ako spestrenie svojho programu na tohtoročnom Australian Open a darilo sa im.

V prvých dvoch kolách si najprv hladko poradili s jedenástym nasadeným rusko-maďarským párom Maria Kirilenková – Ágnes Szávayová (6:2, 7:5) a neskôr aj s nenasadenými Češkami Gabrielou Navrátilovou a Klárou Zakopalovou (6:2, 6:1).
Dvadsaťštyriročná Slovenka a o sedem rokov staršia Američanka majú dovedna na konte sedem deblových finálových účastí v Melbourne, z toho 31-ročná mamička Davenportová šesť (1996 – 1999, 2001 a 2005). Hantuchová zostala tesne pod vrcholom v roku 2002 po boku Španielky Arantxe Sanchezovej-Vicariovej.

debata chyba