Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alcaraz v púšti našiel samého seba. Hľadá sa Djokovič

Pri jeho veku (20) to znie akosi zvláštne, ale treba to napísať tak, ako to je - starý dobrý Carlos Alcaraz je zrejme späť.

18.03.2024 15:02
Novak Djokovič, Carlos Alcaraz Foto:
Novak Djokovič a Carlos Alcaraz.
debata (1)

Tenista, o ktorom sa už roky hovorí ako o čoskoro neprekonateľnom šampiónovi, v nedeľu vyhral turnaj v Indian Wells. Podujatie, ktoré má nálepku piateho grandslamu.

Vo finále zdolal Rusa Daniila Medvedeva 7:6 (5), 6:1 a ukončil tak sériu neúspechov, zlyhaní a azda aj začínajúcich pochybností.

Nebavilo ho ísť na kurt

Keď Španiel v roku 2022 vtrhol na scénu ako predčasne vyspelý 18-ročný mladík, zdalo sa, že všetko, čoho sa dotkne, sa premení na zlato. Sezónu začal na 32. mieste ATP a ukončil ju ako hráč číslo 1, grandslamový šampión a nová veľká hviezda mužského tenisu.

Po víťazstve na US Open začal aj sezónu 2023 v podobnom duchu; Australian Open síce pre zranenie vynechal, no potom sa vrátil vo veľkom štýle – ovládol šesť z desiatich turnajov, vrátane dvoch Masters. Vo Wimbledone ukončil Djokovičovo kraľovanie, ale potom…

Nič!

Naďalej síce bojoval, no jeho výkony boli zrazu kolísavé. Na ramenách mal tlak. Najmä, keď na tohtoročný Indian Wells prichádzal ako obhajca titulu.

Carlos Alcaraz po triumfe vo finále Indian Wells. Foto: Profimedia
Carlos Alcaraz Carlos Alcaraz po triumfe vo finále Indian Wells.

Poradil si s tým bravúrne. V semifinále dokonca porazil tento rok nezdolaného Jannika Sinnera. Vo finále sa zasa porátal so svetovou štvorkou a azda najlepším „betonárom“ uplynulých rokov Medvedevom.

„Je ťažké to vyjadriť slovami, pretože mám za sebou naozaj ťažké obdobie,“ povedal po premenenom mečbale Alcaraz.

„Povedzme, že posledné dva mesiace bolo pre mňa ťažké nájsť samého seba. Nebavilo ma nastupovať na kurt,“ priznal úprimne s tým, že púštny titul preňho naozaj znamená veľa.

Alcaraz prekonal sám seba. V uplynulom období sa musel vyrovnať s návalom veľkej pozornosti fanúšikov i médií, so sponzormi a organizátormi prestížnych podujatí. A v neposlednom rade s narastajúcimi pochybnosťami.

Fakt, že to zvládol, z neho robí rovnakého šampióna, ako keď vlani pravidelne zbieral trofeje.

„Nezáleží na tom, aké problémy máte. Ak si veríte, máte okolo seba naozaj dobrý tím, tvrdo pracujete, všetko sa môže obrátiť na dobré. Myslím si, že to je najväčšia lekcia, ktorú si z tohto turnaja odnášam,“ zafilozofoval si.

Carlos Alcaraz. Foto: Profimedia
847751552 Carlos Alcaraz.

Osem rokov

Alcaraz v slnečnej Kalifornii obhájil lanské body za víťazstvo, aktuálnemu lídrovi rebríčka ATP Novakovi Dkokovičovi sa však nepríblížil. Srb má istotu prvého miesta až do polovice apríla.

Mimochodom, Djokovič tento týždeň uzatvára dovedna ôsmy rok na poste kráľa svetového renkingu. To číslo znie priam neuveriteľne, keďže druhý v poradí – Roger Federer – bol tenisovou jednotkou necelých šesť sezón. Tretí Pete Sampras 5,5 roka.

Djokovič však zostáva lídrom iba vďaka výnimočnej lanskej sezóne. Do aktuálnej vstúpil zle, na Australian Open skončil vo štvrťfinále a v Indian Wells už v 3. kole. Po vypadnutí sa odhlásil z turnaja v Miami a odpočíva v Spojených štátoch.

Tvrdí, že je vo fáze, keď tenisový harmonogram musí zosúladiť s rodinným. Ak zoberieme do úvahy fakt, že čoskoro bude mať 37 rokov a možné problémy s motiváciou, keďže jeho rekordných 24 grandslamových turnajov ťažko niekto ohrozí, čoraz častejšie sa hovorí o jeho ústupe.

„Rozprával som sa s niekoľkými srbskými kolegami. Zdá sa, že Djokovičova hlava momentálne nie je príliš sústredená na tenis. Pravdepodobne si dá pár dní voľna a potom sa pokúsi dosiahnuť svoju najlepšiu úroveň na antuke,“ zamyslel sa pre Sky Italia Paolo Bertolucci, niekdajší taliansky tenista.

Novak Djokovič strávil po vypadnutí v Indian... Foto: Profimedia
Novak Djokovič Novak Djokovič strávil po vypadnutí v Indian Wells pár dní v Los Angeles.

Ešte nekompromisnejší bol pred pár dňami legendárny Jimmy Connors. Američan sa dokonca domnieva, že za slabý začiatok sezóny môže Djokovičov vek.

"Ten sa nedá poraziť. Bez ohľadu na to, ako tvrdo bojujete alebo ako veľmi sa snažíte mať správnu stravu a tréningový režim.

Tu sa počítajú jedine čísla. Keď hráte s chalanmi, ktorí sú od vás o pätnásť rokov mladší, skúsenosti sú veľká vec. Avšak jediná, na ktorej záleží, je, že keď ich už máte, ste príliš starý na to, aby ste ich využili," glosoval Connors.

Alcaraz sa v Amerike našiel, rovnaká úloha teraz čaká na Djokoviča. Vlani bol absolútne dominantný a rebríček bude k nemu čoskoro veľmi nekompromisný. Neúprosný boj s vekom a bodmi sa začína.

Ako sa zmenili špičkové tenistky po desaťročiach Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
xxx
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Indian Wells #Carlos Alcaraz