Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovičovi nevedel prísť na meno, nechcel byť ako Federer. Kyrgios videl v tenise len peniaze

Pred pár rokmi si väčšina fanúšikov sadala k televíznej obrazovke v očakávaní veľkého tenisového divadla. Akoby sa sama seba pýtala: "Čo nám ten Nick Kyrgios opäť predvedie? A čo zasa vyvedie?"

15.01.2024 15:55
kyrgios, djokovič Foto:
Nick Kyrgios v debate s Novakom Djokovičom.
debata (8)

Tomu mužovi bez zábran, no so zlatými rukami a neskutočným talentom dnes v rebríčku ATP svieti veľká nula. Má síce len 28 rokov, tenisový expert by povedal, že je v najlepšom športovom veku, no namiesto rakety drží v ruke mikrofón.

Ale keďže je to Kyrgios, k novinovým titulkom aj tak nemá ďaleko…

Za posledný rok odohral iba jeden súťažný zápas. V Stuttgarte prehral s neznámym Číňanom, čo však nikoho neprekvapilo, keďže dlhodobo laboroval s vážnym zranením kolena.

Novak Djokovič Čítajte viac Drž hubu, ty..! Nervózny Djokovič reval do hľadiska, dievča sa rozplakalo. Čo hovorí na nové pravidlo?

Hoci sa Kyrgiosovi zatiaľ nepodarilo dostať späť na kurt, niet pochýb o tom, že „veľkohubý“ Austrálčan má stále väčší potenciál ako mnoho iných tenistov, ktorí budú hrať počas nasledujúcich dní v Melbourne.

Kyrgios tentoraz mení rozpálený kurt za klimatizovaný komentátorský stánok pre Eurosport, Discovery+ a ESPN. Áno, taký veľký je o neho záujem.

Boj s démonmi

Keď sa povie Kyrgios, v tenisovej brandži existuje jedno synonymum: premrhaný talent. Hoci sa tento enfant terrible spomedzi bielych čiar v roku 2022 prebojoval do finále Wimbledonu (prehral v ňom s Novakom Djokovičom), kým grandslam naozaj nevyhrá, túto nálepku zo seba nezmyje.

V rozhovore pre portál Nine’s Australian Open sa televízny moderátor opýtal osemnásobného grandslamového víťaza Andreho Agassiho, či je Kyrgios naozaj premárnený tenisový talent. Američan odpovedal priam filozoficky.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...

„Žiaľ, často si myslíme, že vieme o ľuďoch viac ako oni sami o sebe,“ zamyslel sa legendárny tenista. „Nikdy netušíme, čo sa deje v hlavách a srdciach druhých,“ doplnil.

Pravda je taká, že Kyrgios bol vždy akousi záhadou. Najprv zahral úder z ríše snov, po ďalšom si niekoľkokrát udrel silno raketou do hlavy. Následne namiesto tradičnej bomby vyskúšal podanie zospodu a o pár sekúnd – po víťaznej výmene – krúžil po dvorci a robil „opičky“.

Aj netenisových prešľapov mal požehnane. Vyrýval, provokoval, často sa vybíjal vo veciach, ktoré šli proti nemu. Napríklad keď Rafaela Nadala trafil loptičkou a odmietol sa mu ospravedlniť.

Potom ho zasa pozval na debatu na sociálnej sieti, no Španiel už mal jasno. „Medzi nami je veľký generačný rozdiel. Nájdi si niekoho vo svojom veku,“ odkázal mu.

Novak Djokovič Čítajte viac Mladý Chorvát zahnal Djokoviča do kúta. Šampióna trápil na kurte viac ako štyri hodiny

Fernanda Verdasca zasa nazval najnepríjemnejším človekom na svete, no stále to nie je nič proti tomu, čo vyviedol Stanovi Wawrinkovi. V 2. kole turnaja v Montreale v roku 2015 Švajčiarovi pri sieti povedal: „Kokkinakis pretiahol tvoju priateľku. Prepáč, že ti to takto hovorím, kamarát.“

Po zápase sa síce ospravedlňoval, ale darmo, povedané už nevrátiš.

Kyrgios má za sebou aj plejádu „úletov“. Obvinenia z korupcie, očividné vypúšťanie zápasov, diskvalifikáciu na turnaji v Ríme, pokrikovanie po fanúšikoch i hádzanie stoličiek priamo na kurt.

Len pre peniaze

Aj Agassi bol počas dlhej kariéry často konfrontovaný s vlastnými démonmi. V roku 2017 dokonca priznal, že prežil svoj vlastný „dlhý a bolestivý proces“, kým sa stal jedným z najlepších hráčov všetkých čias.

Kyrgios uplynulý rok informoval o boji s duševným zdravím, pričom priznal, že počas slabších chvíľ v jeho kariére došlo aj na sebapoškodzovanie.

A potom je tu ešte jedna vec. Kým Agassi tenisovú raketu miloval, Kyrgios ju dokáže nenávidieť. Jeho fanúšikovia to nechápu, sú frustrovaní z toho, že s jedným z najlepších podaní na svete a delovým forhendom nikdy poriadne neprerazil.

Tenisové hviezdy a ich partneri-tréneri Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Intímny, nielen profesionálny vzťah medzi...

Pravda je však taká, že Austrálčan o to poriadne ani nikdy nestál.

Kyrgios priznáva, že keď vyrastal, nikdy nemal rád šport. Až keď si aj jeho mama všimla, že je príliš bacuľatý, povedala si, že treba začať niečo robiť. „Vzala ma do miestneho tenisového centra. Vôbec sa mi to nepáčilo,“ vraví.

„Zamiloval som sa do basketbalu a potom som hral oboje, no nikdy som nemal žiadny vzor. Bol som dobrý vo videohrách. Ale tenis? Neznášal som ho. Nemal som pocit, že by som sa mohol vyjadrovať tak, ako som chcel, a potom, keď som to urobil, pobúril som ľudí,“ opisuje.

Dôvod, prečo zostal pri tenise, bol jednoduchý. Peniaze. Nevyrástol v bohatej rodine a uvedomil si, že je to spôsob, ako jej môže pomôcť. Na NBA si netrúfal, tenis bol jednoduchšia cesta.

Dva týždne

Do povedomia prerazil keď mal devätnásť a zdolal Nadala vo štvrtom kole Wimbledonu. Ihneď v ňom ostatní videli budúcu hviezdu. Sám však vraj nebral dosť vážne, keď proti nim nastupoval. Napriek tomu počúval, že je predurčený vyhrávať grandslamy.

„Nikdy to nebol môj cieľ. Nikdy som nemal v úmysle ísť von a byť ako Roger. Chcel som len dokázať, že niekto ako ja – z malého mesta – môže ísť von a zdolávať bohov. Je to smiešne,“ hovorí s odstupom.

Po rokoch zmenil prístup. Je menej konfrontačný. Kedysi nevedel prísť Djokovičovi na meno, dnes vraví, že je to najlepší športovec všetkých čias. Aj o Nadalovi a jeho absencii v Melbourne sa vyjadruje s rešpektom.

Nick Kyrgios Čítajte viac Búrlivák Kyrgios sa obul do ženských odmien: Ja hrám 4 hodiny, ona 40 minút a peniaze sú rovnaké

Podľa všetkého s mikrofónom v ruke – hoci novinárov nikdy nemal v láske – ho to baví oveľa viac.

„Neuveriteľný prvý deň na ESPN a Eurosporte. Toto bude pár zábavných týždňov,“ napísal po prvom dni komentovania.

A má aj skvelé ohlasy. Včera sa napríklad ozvala legendárna Chris Evertová: „Som rada, že môžem počúvať tvoje postrehy.“

Kyrgios odhodil démonov a robí to, čo ho baví. Minimálne najbližšie dva týždne.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Nick Kyrgios #Australian Open 2024