Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákaz koláčov, tvrdý dril, vzťah a dieťa na ceste. Príbeh slovenskej lásky v profi tenise

Má slovenských rodičov, keď nie je na cestách žije v Bratislave. Elitná tenistka Belinda Bencicová viackrát povedala, že síce reprezentuje Švajčiarsko, ale cíti sa ako Slovenka.

06.11.2023 08:55
Belinda Bencic Martin Hromkovič Foto:
Belinda Bencicová a Martin Hromkovič po víťazstve na olympijských hrách v Tokiu.
debata

Bývalá štvrtá hráčka svetového rebríčka a olympijská víťazka z Tokia v piatok potvrdila, že s kondičným trénerom a priateľom, Slovákom Martinom Hromkovičom, čakajú dieťa. Potomok by mal prísť na svet na konci jari budúceho roka. No a ako ich príbeh lásky zavŕšený radostnou novinkou začal?

Už počas Wimbledonu 2018 sa na profesionálnom okruhu WTA šepkalo, že medzi Bencicovou a jej kondičným trénerom môže byť viac, ako len profesionálny vzťah. O šesť mesiacov neskôr to vtedy 21-ročná tenistka potvrdila. „Áno, sme pár. Bolo to trochu nečakané, ale je to ideálna situácia,“ cituje Blick vtedajšie slová Bencicovej.

Ešte pred samotným potvrdením vzťahu spájala dvojicu láska k športu. Urastený, 192 centimetrov vysoký Hromkovič, bol profesionálnym futbalistom a v závere pôsobil v nižších rakúskych súťažiach. V roku 2018 definitívne ukončil kariéru kvôli Bencicovej a práci v Empire Tennis Academy v Trnave.

Djokovič Čítajte viac Djokovič na rovinu: Nadala nepovažujem za priateľa. Prezradil, na čo sa teší, keď Španiel skončí s tenisom

S Hromkovičom po boku sa Bencicovej podarilo zastaviť tenisový pád spôsobený zranením a vrátiť sa do najlepšej desiatky svetového rebríčka. Odvtedy, presne od začiatku roka 2019, sa stabilne drží medzi ženskou svetovou špičkou (v súčasnosti jej patrí 14. miesto). Po olympijskom úspechu, keď okrem zlata vo dvojhre získala aj striebro vo štvorhre, vychválila svojho kouča a partnera do nebies.

„Martinov prínos k môjmu úspechu je obrovský. Je tiež športovec, má rovnakú mentalitu. Chápe, ako sa cítim v ťažkých chvíľach. Dokáže sa do mňa úplne vcítiť,“ uviedla Bencicová. Dvojica našla spôsob, ako oddeliť profesionálny a súkromný život, ich spoločným útočiskom sa stala Bratislava.

Hromkovič videl v talentovanej tenistke obrovský potenciál v čase, keď sa stal súčasťou jej tímu. „Keď sme sa stretli, jej pohyby boli trochu nemotorné,“ povedal pre Blick. Pre svoju zverenkyňu pripravil spánkový, výživový a tréningový program šitý na mieru.

Belinda Bencicová. Čítajte viac Hviezdna Bencicová oznámila, že čaká dieťa. Otcom je bývalý slovenský futbalista

A okrem iného jej výrazne obmedzil jej obľúbený tvarohový koláč a iné sladké pokušenia. Bencicová schudla a zároveň nabrala svalovú hmotu. Jednoducho, tvrdý program trénera prinášal svoje ovocie.

„Pomáha to, že je to taký tvrdý chlapík,“ povedala o svojom partnerovi Bencicová, ktorá dokáže byť na kurtoch poriadne impulzívna. Ako napísal Blick, svojou autoritou ju však Hromkovič dokázal vytlačiť z jej komfortnej zóny a dvojica sa už dlhé roky spolieha na mix dôvery a rešpektu. „Som veľmi šťastný, že mi verí a som na ňu veľmi hrdý,“ poznamenal Hromkovič.

Tenisové hviezdy Čítajte viac Krásne 90. roky, no niektoré tenistky by ste dnes zrejme už nespoznali. Ako ich zmenil čas? Slovenke na pôvabe evidentne neubral

Okrem úspechov na olympijských hrách viedlo ich spoločné úsilie aj k rebríčkovému maximu Bencicovej. Vo februári 2020 sa dostala až na štvrté miesto. Kým v súvislosti s kondíciou má pri sebe veľkú oporu, horšie je to s jej hlavným trénerom.

Dlhé roky ju viedol otec Ivan, na jar tohto roku stroskotal pokus s trénerom Dmitrijom Tursunovom. V súčasnosti je na tejto pozícii bývalý kouč fedcupového tímu Slovenka a Dominiky Cibulkovej Matej Lipták. Čo bude za rok je teraz ťažké odhadovať, nakoľko tenisová kariéra pôjde nateraz u Bencicovej vzhľadom na radostné povinnosti na vedľajšiu koľaj.

Zaľúbený pár Bencicová-Hromkovič na dovolenke Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Belinda Benčičová.
debata chyba
Viac na túto tému: #Belinda Bencicová #wta tour #Martin Hromkovič