Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Djokovičovu hlavu padá oheň a síra. V Čiernej Hore volajú po jeho doživotnej suspendácii, v Kosove vravia, že je nechutný

Novak Djokovič je zvyknutý na to, že ho kritizujú za jeho výroky a gestá. Teraz naňho útočia politici z okolitých krajín kvôli reakcii na Instagrame ohľadom smrti Srbov v Kosove a Metohiji.

02.10.2023 11:04
Novak Djokovič - Casper Ruud Foto:
Novak Djokovič.
debata (30)

Minulý štvrtok najlepší svetový tenista zdieľal na svojom účte príspevok, na ktorom bol transparent „Každá slza sa modlí k Bohu, každého Srba bolí duša“ spolu s mapou Kosova a Metohije vo farbách srbskej vlajky.

Djokovič k príspevku pridal tri modlitebné emotikony.

Albánsky politik Bedžet Pacoli, prezident Aliancie za nové Kosovo, sa pripojil k čiernohorskému kolegovi Ljubomirovi Filipovićovi v kritike srbského šampióna.

„Aký je Novak Djokovič vzorom pre šport a svet, keď chváli a velebí teroristov? Nechutné správanie,“ napísal kosovský politik.

Filipovič však zašiel ešte ďalej. Ten rovno požiadal o suspendáciu pre srbské eso.

„Djokovič by mal dostať doživotný zákaz činnosti v tenise. Odsudzujú ho normálni ľudia vo svete. Pripojil sa k štátnej propagande v snahe vykresliť teroristov ako hrdinov, napísal Čiernohorec. Srbské médiá o Filipovičovi tvrdia, že je to muž, "o ktorom je už známe, že nenávidí čokoľvek srbské“.

Stefan, Tara a Jelena. Alebo šťastní Djokovičovi Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Fotografie Novaka Djokoviča a jeho v New Yorku...

Djokovič sa nie prvýkrát ťahá s Kosovom za prsty. Okrem iného pripomína aj to, že z Kosova pochádza jeho otec Srdjan. Ten v minulosti podľa internetového rádia B92 uviedol, že jeho syn je „nacionalista“, rovnako ako on a aj „väčšina ľudí v Srbsku“.

"To nie je hlúpe, milujeme svoju krajinu. Nie je to tak, že nenávidíme cudzí národ a cudziu krajinu. Vy ste vstúpili do našej krajiny a viete, že je to naša svätá zem, ako je pre Židov Jeruzalem.

Preto budeme vždy stáť pri našom Kosove a našom národe tam dole. Nemyslite si, že sa na tom niečo zmení za desať, dvadsať, sto či tisíc rokov. Kosovo bude vždy srdcom Srbska," povedal pred tromi rokmi Srdjan Djokovič.

Potreboval sa zastať svojho syna, ktorý vyvolal vášne po triumfe v ATP cupe. Na videu, ktoré sa po triumfe rozšírilo na sociálnych sieťach, bolo vidieť, ako Djokovič so spoluhráčom Viktorom Troickým spoločne spievajú piesne Pochod na Drinu a Vidovdan. Tie sú v niektorých krajinách bývalej Juhoslávie považované za hymny srbského nacionalizmu.

Luka Dončič Čítajte viac Hviezdny Slovinec Dončič spieval na MS srbskú nacionalistickú pieseň a sprevádzal ju neslávnym gestom. Djokoviča za to médiá kritizovali

To zasa naštvalo vtedajšieho kosovského veľvyslanca v Bulharsku Edona Canu.

„Po vojenskom pochode pokračovali s Kosovom! Môžeš byť víťaz ATP, ale zostaneš primitív, zaostalec a obyčajný balkánsky nacionalista a šovinista. Nie je náhoda, že Novak Djokovič je najmenej obľúbený tenisový šampión v dejinách,“ nediplomaticky napísal kosovský diplomat.

Aj v máji – na Roland Garros – sa srbský tenista po triumfe v 1. kole postaral o kontroverzný moment. Prostredníctvom odkazu na kamere poslal do sveta svoj postoj k súčasnej politickej situácii v Kosove.

„Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie,“ napísal v srbčine na objektív kamery po víťazstve nad Američanom so srbskými koreňmi Aleksandarom Kovačevičom.

Djokovič, ktorého otec sa narodil v Kosove, podľa stanice Sky News srbským novinárom povedal:

"Nie som politik, ani nemám v úmysle vstupovať do diskusií. Ako Srba ma zraňuje, čo sa deje v Kosove. Naši ľudia boli vyhnaní z magistrátov. To je to najmenej, čo som mohol urobiť.

Ako verejne známa osoba cítim povinnosť vyjadriť podporu našim ľuďom a celému Srbsku. Kosovo je naše srdce, pevnosť, centrum najdôležitejších udalostí; odohrala sa tam najväčšia bitka, je tam najviac kláštorov.

Je veľa dôvodov, prečo som to napísal. Neviem, či ma niekto potrestá, alebo niečo podobné, ale urobil by som to opäť. Som proti vojnám a konfliktom akéhokoľvek druhu," dodal 36-ročný tenista.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Belehrad, ale napríklad aj Slovensko, ju dodnes odmietajú uznať.

Čo ste o nej nevedeli - krásna Jelena Djokovičová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič vyhral počas kariéry množstvo...

V roku 2019 zasa svet obletela fotografia, na ktorej sedí Djokovič za stolom s niekdajším veliteľom jednotky Drinskí vlci, ktorá sa zúčastnila vraždenia bosnianskych moslimov v Srebrenici. A potom uniklo aj video, kde tenista spieva po boku predáka bosnianskych Srbov Milorada Dodika.

Po vtedajšom US Open, kde Djokovič skončil porazený vo finále a zhatil tak možnosť na kalendárny grandslam, si odišiel s rodinou oddýchnuť do Bosny a Hercegoviny.

To by ešte nebolo nič také divné, keby sa na sieťach neobjavili fotografie, ako sedia za jedným stolom s Milanom Jolovičom, s niekdajším veliteľom polovojenskej jednotky Drinskí vlci, ktorá bola pri genocíde bosnianskych moslimov v Srebrenici počas vojny v Bosne.

Pár dní nato si na svadbe judistu Nemanji Majdova zaspieval po boku jedného z vrcholných politikov Republiky srbskej Milorada Dodiga, ktorý srebrenický masaker popiera a považuje ho za bosniansku vládou nadsadenú historickú udalosť.

A Djokovič za chvíle v spoločnosti týchto dvoch kontroverzných mužov žne na sociálnych sieťach zo všetkých strán kritiku.

„Strávil čas poflakovaním sa v spoločnosti odsúdených vojnových zločincov, ale myslíte si, že tým príde o nejakých sponzorov? Odpoveď je, že nie. Za popieranie bosnianskej genocídy skôr dostanete odmenu, než aby ste boli trestaní,“ rýpol si napríklad politológ Jasmin Mujanovič.

Utrpenie Djokoviča počas finále US Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič a jeho fyzické problémy v 2. sete.
30 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Novak Djokovič