Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hovorila o vojne, rypla si do Rusov. Swiateková si myslí, že je dôležitá, odkázala jej olympijská víťazka

Zatiaľ čo minulý rok na Wimbledone tenisti z Ruska a Bieloruska štartovať nemohli, tento rok sa napriek prebiehajúcej vojne na Ukrajine v Londýne predstavia. Hoci nie pod národnými vlajkami.

03.07.2023 08:30
Iga Swiateková Foto: ,
Iga Swiateková sa zatiaľ najďalej na Wimbledone dostala do 4. kola v roku 2021.
debata (11)

Ženská svetová jednotka Iga Swiateková aspoň apelovala na médiá aj zástupcov turnaja, aby konfrontovali hráčov s ich postojmi k vojne na Ukrajine. Z Ruska sa Poľke obratom dostalo podráždených reakcií.

„Podľa mňa je správne, aby sa na Wimbledone pýtali hráčov na ich postoj, na to, čo si myslia o vojne a koho podporujú,“ citoval najlepšiu hráčku sveta portál sport.pl.

Slová Swiatekovej zverejnil krátko pred začiatkom tretieho grandslamového turnaja roka, ktorý v All England Clube začína v pondelok na pravé poludnie.

Slovenky a Češky vo dvojhre na Wimbledone Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
V galérii sa okrem veku tenistiek a pozície vo...

„Musíme ukázať správne hodnoty, čo ja určite budem. Podľa mňa by mali byť proti tej vojne všetci,“ skonštatovala poľská tenistka, ktorá svoju podporu napadnutej Ukrajine nijako neskrýva.

Jej politické postoje sú ale v Rusku tŕňom v oku. „Myslím, že Wimbledon už dosiahol maximum pozornosti v celej politickej situácii. Zdá sa mi, že nikto z hráčov o tom moc hovoriť nechce, ale Iga Swiateková ako prvá hráčka sveta asi verí, že jej názor je nejako extrémne dôležitý a stále sa k tomu vyjadruje,“ komentovala pre ruský Sport-Express olympijská víťazka v štvorhre Jelena Vesninová.

Djokovič Wimbledon Čítajte viac Vezme ti nohy, potom dušu, vykope ti hrob. Si mŕtvy, dovidenia. Djokovič chce titul č. 24. Zdá sa, že mu v tom nemá kto zabrániť

Ruskí športovci bežne hovoria o vojne na Ukrajine, ktorú ich krajina vedie voči susednému štátu už takmer rok a pol, ako o politickej situácii.

K Swiatekovej slovám sa vyjadril aj predseda výboru pre šport a telesnú kultúru v ruskej Dumy Dmitrij Sviščev. Ten kategoricky odmietol, aby sa športovci museli akokoľvek vyjadrovať k vojne či dokonca podpisovať nesúhlas s inváziou.

„Žiadny organizátor alebo krajina nemá právo vyžadovať po športovcoch nejaké politické deklarácie. Každý má svoje politické názory, ktoré sú súkromné. Vyžadovať tieto vyjadrenia je nelegálne,“ hneval sa Sviščev, ktorý označil Swiatekovej slová za propagandu.

Caroline Wozniacka Čítajte viac Nečakané oznámenie okúzľujúcej Wozniackej. Jej ochorenie ustúpilo, hlási návrat so smelými cieľmi

Pod tlakom sa kvôli konfliktu ocitla v priebehu nedávneho Roland Garros svetová dvojka Arina Sobolenková. V priebehu turnaja odmietla chodiť na tlačové konferencie, pretože na nich neustále dostávala otázky týkajúce sa vojny a jej postoja k nej.

Na Wimbledone už vopred avizovala, že na podobné otázky odpovedať nebude. „Než budeme pokračovať, chcem povedať, že nebudem hovoriť o politike. Takže len o tenise, prosím. Ak máte politické otázky, obráťte sa na WTA, aby vám poskytla moje predchádzajúce vyjadrenia,“ uviedla Sobolenková v Londýne.

Šarapovovej dom je krásny ako ona sama Fotogaléria - 69 fotiek Všetky fotky
Takto býva Maria Šarapovová.
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Vesninová #Iga Swiateková #Wimbledon 2023