Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Geniálnej mysli z Belehradu vždy niečo chýba. Aj preto je Djokovič najlepší tenista v dejinách

Novak Djokovič získal v 36 rokoch 23. grandslamový titul. A hoci sa diskusia o najlepšom hráčovi všetkých čias často uberá kadejakým, často nešportovým smerom, pokiaľ zostanú emócie bokom a necháme hovoriť len čísla, potom je - aspoň nateraz - všetko jasné.

12.06.2023 14:34
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič s trofejou z Roland Garros.
debata (5)

Po veľkej štvorke nasledovala veľká trojka a potom zasa veľká dvojka. Ale teraz, keď Djokovič zdolal vo finále Roland Garros Caspera Ruuda, zostáva sám. Ako nesporný tenisový kráľ.

Je toto možné?

Dnes už neexistuje jediná štatistika, v ktorej by Djokovič nemal oproti veľkým rivalom – Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi – navrch.

„Ťažko argumentovať proti týmto číslam. Novak Djokovič je najlepší! Ak nesúhlasíte, je to pravdepodobne založené iba na pocitoch a nie na faktoch. Gratulujem k 23. titulu. Šialené si čo i len myslieť, že toto je možné,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Andy Roddick, bývalý americký tenista.

„Nech si hovorí kto chce, čo chce, Djokovič je bez debaty najlepším hráčom v histórii,“ pridal sa Brit Tim Henman. „Som veľká Federerova fanúšička, ale Novak je GOAT (najlepší hráč všetkých čias, z angl.),“ uviedla zasa Eugenie Bouchardová.

Zďaleka však nie sú jediní…

Djokovič má momentálne na konte 23 grandslamových titulov, Nadal o jeden menej, Federer, ktorý vlani ukončil kariéru, dokonca o tri. S obomi má lepšie vzájomné zápasy, okrem turnajov veľkej štvorky, z ktorých každý vyhral aspoň trikrát . Má aj najviac titulov z podujatí Masters.

A potom je tu ešte jedna vážna štatistika, ktorá akosi v šialenej grandslamovej naháňačke zanikla. Djokovič včera načal 388. týždeň na tenisovom tróne. Je suverénne najdlhšie vládnucou svetovou jednotkou. Federer ňou bol 310 týždňov, Nadal len 209.

Pre ilustráciu, čo znamená grandslamové číslo 23 – legendárna americká dvojica Sampras a Agassi nemá toľko trofejí dohromady. A slávna švédska trojka Borg, Wilander, Edberg iba o jednu viac. Ale dokedy, všakže?

Nebude neúctivý

Keď sa 36-ročného Srba opýtala Barbara Schettová, bývalá tenistka a dnes moderátorka Eurosportu, či ho odteraz môže nazývať najlepším v dejinách, rodák z Belehradu skromne odpovedal: „Môžeš ma volať Novak. Mám rád svoje krstné meno,“ uškrnul sa do kamier.

Na tlačovej konferencii neskôr vážne dodal, že podobné diskusie radšej prenechá niekomu inému.

Finále Roland Garros medzi Djokovičom a Ruudom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Všetko je to o hlave, akoby naznačoval Novak...

„Nechcem povedať, že som najlepší. Je to neúctivé voči veľkým šampiónom v iných obdobiach. Každá legenda svojej generácie zanechala obrovskú stopu a dláždila cestu,“ podotkol.

Pár vetami sa pristavil aj pri veľkých súperoch – Nadalovi a Federerovi. Obaja boli spočiatku nad jeho sily. Zatiaľ čo Švajčiar a Španiel získavali trofeje, Djokovič bol v ich tieni. Pre mnohých len šašo, ktorý parodoval iných a psychicky nezvládal zápasy. Keď získal prvý grandslam (2008), jeho súperi ich mali trinásť, resp. päť. Ten rozdiel sa pár sezón dokonca ešte zväčšoval.

„Vždy som sa porovnával s týmito chalanmi, dvomi najväčšími rivalmi v mojej kariére. Už predtým som povedal, že ma definovali ako hráča. K môjmu úspechu určitým spôsobom prispeli aj oni… Boli to nespočetné hodiny premýšľania, čo je potrebné na to, aby som ich zdolal,“ zamyslel sa Djokovič.

„Je úžasné vedieť, že mám o jeden titul viac ako Rafa, ale zároveň každý píše vlastnú históriu. Myslím si, že každý z nás má jedinečnú cestu, ktorú by mal prijať a držať sa jej,“ doplnil.

Pán tajbrejk

Je výnimočným zjavom. Zreje ako víno. Chcete dôkaz? Tu je opäť zopár čísiel. Ako dvadsiatnik odohral 21 grandslamových finále s bilanciou 12 víťazstiev a deväť prehier. Ako tridsiatnik je to 10:2.

„Starnutie? A čo je to vlastne?“ glosovala Srbovu štatistiku Carole Bouchardová, francúzska novinárka.

Novak Djokovič - Casper Ruud Čítajte viac Majster Novak. Djokovič nedal Ruudovi šancu, má rekordný 23. grandslamový titul

Z Djokoviča sa postupne stalo monštrum. Na jednej strane sme obdivovali Federera pre jeho ladnosť, Nadala pre vytrvalosť, Belehradčan je však symbolom nezlomnosti a precíznosti.

„Je to človek, ktorý vždy niečo chce. Zobudí sa a povie ‚včera mi bekhend nefungoval, takže musíme popracovať na bekhende. Každý deň je to niečo. Je perfekcionista. Tejto geniálnej mysli vždy niečo chýba,“ opisuje Djokovičov tréner Goran Ivaniševič.

Nedeľňajší prvý set bol o jeho vôli. Hoci sa zdalo, že Ruud hrá svoj najlepší tenis a jeho súper hlboko pod svoje možnosti, na konci úvodného dejstva sa tešil Djokovič.

Má zmysel pre moment. Keď príde na rad skrátená hra, je ako stroj. Na Roland Garros odohral šesť tajbrejkov a vo všetkých dominoval. Ovládol 42 výmen, neuspel iba v dvanástich prípadoch.

Neuveriteľne znie jeho tajbrejková štatistika nevynútených chýb – aj po konci turnaja svietila u Djokoviča nula.

Skrátené hry sú spravidla o mentálnej odolnosti a 23-násobný grandslamový šampión v nich má kariérnu bilanciu 307:162, čo predstavuje 65,8-percentnú úspešnosť. Aj v tom je najlepší na svete. V sezóne 2011 to pritom bolo necelých 47 percent.

Reakcie na rekordný titul Novaka Djokoviča Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Blic: Novak Djokovič je najlepší tenista, aký...

Nie je koniec

Pochopiteľne, nikto nemôže vedieť, čo prinesie budúcnosť. V roku 2016, po titule na Roland-Garros, by nikto nepovedal, že Djokoviča čakajú dvojročné „suchoty“. Napriek všetkému, ak by chcel niekto staviť celoživotné úspory na to, že šampión s 23-kou už nepohne, rýchlo mu to vyhovorte.

„Ešte zďaleka nie je koniec,“ vyhlásil po nedeľňajšom finále Ivaniševič. S týmto názorom sa stotožnil aj nezaujatý Mats Wilander. „Neskončil. Ani zďaleka,“ varuje konzultant Eurosportu. Veď už teraz je najväčším favoritom Wimbledonu – hrá sa už necelý o mesiac – a pravdepodobne aj na US Open.

Kde sa Djokovič zastaví, ťažko dnes odhadovať. Experti hovoria o ďalších troch, štyroch veľkých trofejach, no pravdou je, že poradové čísla 26 a 27 tu môžu byť veľmi rýchlo.

Keď Pete Sampras v sezóne 2002 získal svoj štrnásty grandslam, nikto si nepredstavoval, že jeho rekord bude prekonaný ešte pred koncom desaťročia. Alebo Roger Federer, ktorý v lete 2009 Samprasa pokoril – povedali by ste, že za viac ako desať rokov bude až tretí?

„Aj o päťdesiat rokov bude Djokovič na čele grandslamového rebríčka. Nikto sa k nemu nepriblíži,“ myslí si John McEnroe, víťaz troch Wimbledonov a štyroch US Open.

Novak Djokovič - Casper Ruud Čítajte viac Ibrahimovič len čumel, Brady gratuloval. Djokovič oslávil rekord Supermanom

V spätnom zrkadle

Nikdy nehovor nikdy. Až budúcnosť ukáže, ako je to s Djokovičovými rekordmi. Jedno je však isté: ak sa mu raz má niekto niekedy priblížiť, musí začať skoro. V určitých obdobiach dominovať a preukázať neuveriteľnú športovú dlhovekosť.

Mimochodom, Djokovič sa túto nedeľu – aj keď to nijako nevidieť – stal najstarším víťazom v histórii Roland-Garros.

„V súčasnom tenise sa zdá, že iba Carlos Alcaraz je schopný ohroziť jeho rekord. Nikto však nevie povedať, či bude dostatočne fit na to, aby vyhral Wimbledon. Či bude schopný aj o viac ako pätnásť rokov stále kopať do zadku tých, ktorí dnes chodia do škôlky,“ komentuje výhliadky Eurosport.

„Nadal a Federer – dvaja muži, ktorých Djokovič prenasledoval počas kariéry – sú konečne v jeho v spätnom zrkadle. Ako majster športu sa teraz môže pozerať na otvorenú cestu pred sebou a zvážiť, ako ďaleko chce zájsť,“ sumarizuje BBC.

Novak Djokovič, Rafael Nadal Čítajte viac Djokovič je na výslní. A čo Nadal? Jeden Slovák je v rebríčku pred ním, ďalší traja mu dýchajú na chrbát

V tejto chvíli Djokovič takto dopredu nehľadí. Novinárov sa opýtal, prečo by mal končiť v čase, keď vyhráva veľké tituly. A – navyše – ešte tu zostala nedokončená práca. V roku 2021 siahal na kalendárny grandslam, keď ho vo finále US Open zastavil nekompromisný Daniil Medvedev.

Najlepší tenista všetkých čias chce zložiť ešte jeden reparát. Skúšku, na ktorej môže obstáť len on.

Rozbehnuté to má dobre.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Roland Garros 2023