Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť nás provokuje! Z Kosova dnes poslali sťažnosť na Djokoviča. Aký trest žiadajú pre slávneho Srba?

Kosovská tenisová federácia (FTK) obvinila Novaka Djokoviča, ktorého otec sa narodil v Kosove, z "provokovania" krajiny svojím nacionalistickým vyhlásením.

31.05.2023 09:42
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič píše odkaz na kameru.
debata (55)

Prezident miestnej tenisovej federácie Jeton Hadërgjonaj v utorok uviedol, že má v úmysle podať formálnu sťažnosť ITF, ATP a FFT, v ktorej odsúdi Djokovičov „útok“.

„Nie je to prvýkrát, čo to Djokovič urobil, neustále provokuje Kosovo,“ uviedol Hadergjonaj v tlačovej správe.

„Tvrdí, že má korene v Kosove, pretože jeho otec sa narodil v Kosove. Je pochopiteľné, že je s touto časťou zeme spojený. Ale Kosovo je nezávislá krajina uznaná ITF, Tennis Europe a medzinárodným spoločenstvom.“

„Podľa olympijskej charty je základným princípom, že športové organizácie v rámci olympijského hnutia by mali uplatňovať politickú neutralitu. ITF je uznaná Medzinárodným olympijským výborom. Musíme preto reagovať. V stredu pošleme oficiálnu žiadosť, aby bol Djokovič obvinený a dostal pokutu.“

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič poriadne zaťal do živého, Kosovo označil za srdce Srbska. Ozývajú sa hlasy, aby ho poslali z Roland Garros preč

Hadërgjonaj dodal, že Djokovičove slová môžu zhoršiť napätú situáciu kvôli jeho obrovskému vplyvu v postihnutom regióne: "Potenciálne sa to ešte zhorší. Pre takú významnú osobu, pri tejto veľkej udalosti a uprostred ukrajinsko-ruskej vojny, vydávať takýto druh posolstva naozaj nie je užitočné.

Dôrazne odporúčame našim športovcom pracovať v prospch mieru. Urobiť takéto vyhlásenie nebolo od Djokoviča rozumné."

Novak Djokovič po triumfe v 1. kole Roland Garros napísal na objektív kamery odkaz pre celý svet: „Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie.“

Jeho vyjadrenia prišli v čase, keď mierové sily v Kosove (KFOR) pod vedením NATO potvrdili, že 25 ich vojakov bolo zranených pri stretoch s etnickými Srbmi na severe Kosova.

Násilnosti vypukli na severe krajiny cez víkend po tom, ako v oblastiach s prevahou Srbov dosadili do starostovských úradov etnických Albáncov. Tieto strety boli posledným z viacerých incidentov, keďže napätie v regióne za posledný týždeň prudko vzrástlo.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Vyhrala Wimbledon, tenisu dala zbohom. Ruská kráska odhodila raketu a s ňou aj oblečenie

Srbsko uviedlo svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti a k hraniciam s Kosovom vyslalo viac vojakov.

Francúzska tenisová federácia – organizátor Roland Garros – pre agentúru Reuters uviedla, že neexistujú „žiadne oficiálne grandslamové pravidlá o tom, čo hráči môžu povedať. K tejto záležitosti preto nevydáme žiadne vyhlásenie ani nezaujmeme žiadne stanovisko."

Rovnakými pravidlami sa riadia všetky grandslamové podujatia. V Kosove panuje obava, že niečo podobné by sa teda mohlo zopakovať aj na londýnskej tráve.

Zahraničné médiá špekulujú, že ak sa All England Club vyhnúť sporom tohto druhu, má právomoc odtrhnúť sa od ostatných grandslamových turnajov a zaviesť pravidlo špeciálne pre Wimbledon – ako to urobil, keď minulý rok zakázal ruským a bieloruským hráčom štartovať kvôli invázii na Ukrajinu.

Tenistky s najrýchlejším podaním v histórii Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Ich podania presahovali rýchlosť 200 km/h....

Tento krok sa však ukázal ako mimoriadne sportný, pretože po ňom nasledovali pokuty od WTA a ATP a organizátori Wimbledonu vrátili Rusov a Bielorusov na tohtoročné podujatie.

Všeobecný zákaz politických odkazov by bol príliš radikálnym krokom, najmä ak vezmeme do úvahy množstvo podobných prípadov v posledných rokoch.

Len v januári na Australian Open Rus Karen Chačanov, ktorý má arménske korene, napísal do objektívu televíznej kamery správu o podpore Artsakhskej republiky, čo podnietilo azerbajdžanskú tenisovú federáciu, aby vyzvala tenisové orgány, aby začali konať.

Djokovič sa už v minulosti vyjadril podporne srbským nárokom na Kosovo a v pondelok to len zdupľoval, keď vravel, že „to urobí znova“ bez ohľadu na následky.

„Cítim potrebu ukázať podporu celému Srbsku,“ dodal. „Je mi veľmi ľúto, že sme v situácii, v akej sme. Kosovo je naše ohnisko, bašta, odohrala sa tam najväčšia bitka, nachádzajú sa tam najvýznamnejšie kláštory…“

Srbsko Kosovo KFOR Čítajte viac Vojaci KFOR strážia radnice na severe Kosova, NATO vysiela posily

Bývalý minister zahraničných vecí Kosova Petrit Selimi v pondelok večer na Twitteri prirovnal Djokovičov postoj k ruskému hráčovi, ktorý podporuje inváziu Vladimira Putina na Ukrajinu.

Ak teda zajtra ruský hráč napíše: „Krym a Donbas sú srdcom Ruska. Zastavte násilie“ je to všetko v pohode?" hneval sa Selimi. „Djokovič v minulosti podporoval srbské nacionalistic­ké veci.“

Djokovič odohrá zápas druhého kola vo štvrtok proti Maďarovi Mártonovi Fucsovicsovi.

kosovo Čítajte viac NATO vyzvalo Kosovo na deeskaláciu napätia so Srbskom
55 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Roand Garros