Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruky si nepodali. Ukrajinka uspela v súboji s Ruskou, zahrá si prvé veľké finále. Triumf venovala vlasti sužovanej vojnou

Ukrajinská tenistka Anhelina Kalininová dosiahla najväčší úspech v kariére, keď postúpila do finále dvojhry žien na turnaji WTA v talianskom Ríme. Dvadsaťšesťročná hráčka v semifinále zdolala Rusku Veroniku Kudermetevovú po takmer troch hodinách 7:5, 5:7, 6:2.

20.05.2023 12:31
Italy Tennis Open Foto:
Anhelina Kalininová po triumfe nad ruskou súperkou.
debata (1)

Víťazstvo venovala vlasti, v ktorej stále zúri vojna vedená Ruskom s podporou Bieloruska.

Semifinalistky si po zápase nepodali ruky, no podľa Kudermetevovej medzi nimi nebol žiaden spor.

„Sme tu a robíme to, čo milujeme. Nezáleží na tom, odkiaľ pochádzame. Sme športovci a sme tu preto, aby sme hrali tenis,“ vyhlásila po stretnutí dvanásta hráčka rebríčka WTA z Ruska.

putin, džudo, OH 2012, khaibulaev Čítajte viac Ak by sme Rusom zakázali účasť na MS, išli by bojovať na front. Chránime tým aj Ukrajincov, vyhlásil prezident federácie

V minulom týždni predstavila v semifinále dvojhry na podujatí v španielskom Madride. Podľahla v ňom svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej.

Kalininová, ktorej patrí v singlovom rebríčku 47. priečka, si zahrá vo finále na hlavnom ženskom okruhu druhýkrát.

Doposiaľ sa jej to podarilo iba v maďarskej Budapešti pred dvomi rokmi.

Na ceste do finále v Ríme zdolala Američanky Sofiu Keninovú a Madison Keysovú aj Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú.

Štvrťfinálový duel proti Maiovej trval 3 hodiny a 41 minút a bol to najdlhší ženský zápas na okruhu WTA v tejto sezóne.

"Je naozaj dôležité zvíťaziť v každom zápase vzhľadom na to, čím Ukrajina prechádza. Dúfam, že dávam ľuďom v mojej krajine aspoň trochu radosti.

Pociťovala som tak veľa podpory, celý štadión ma povzbudzoval. Niečo také som nikdy predtým nezažila," uviedla Kalininová, ktorá sa posunie v rebríčku minimálne na 25. pozíciu a v prípade celkového triumfu do prvej dvadsiatky.

Daria Kasatkinová Čítajte viac Opäť sa vzbúrila proti domovine. Ruska Kasatkinová chápe pozápasové gesto ukrajinskej súperky

Súperkou Kalininovej vo finále bude Kazaška Jelena Rybakinová, úradujúca víťazka Wimbledonu v druhom semifinále zdolala Lotyšku Jelenu Ostapenkovú 6:2, 6:4.

Aj keď Rybakinová pochádza z Ruska, s Kalininovou sú kamarátky. Navyše, tréner Kazašky Stefano Vukov v minulosti viedol Ukrajinku.

„Vždy jej fandím a takisto ona podporuja mňa. Máme dobrý vzťah. Som šťastná, že si proti sebe zahráme vo finále,“ povedala Rybakinová o svojej súperke v boji o titul v Ríme.

Športový pár Chantal Škamlová - Jason Bacashihua Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Zoznámili sa v Banskej Bystrici. Chantal...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine