Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zamieta sa. Djokovič výnimku od Bidenovej administratívy nedostal. Americkí tenisti sa smejú, republikáni zúria

Srbský tenista Novak Djokovič pred pár týždňami požiadal americké úrady o špeciálnu výnimku z pravidiel očkovania proti koronavírusu, aby sa v nasledujúcom období mohol objaviť na turnajoch v Indian Wells (Kalifornia) a Miami (Florida). Napokon ju však nedostal a na populárne turnaji ísť nemôže.

06.03.2023 05:46
1. Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (148)

Toto rozhodnutie vyvolalo aj negatívne ohlasy. Priamo v Spojených štátoch. Ozvali sa napríklad americkí tenisti.

„Nebojte sa, 11. mája bude považovaný za dostatočne bezpečného na vstup do USA. Dovtedy je príliš nebezpečný. Nespochybňujte vedu, naša vláda mala od začiatku pandémie koronavírusu vo všetkom pravdu,“ napísal ironicky na sociálnej sieti americký veterán s delovým podaním, John Isner.

A pridal sa aj niekdajší skvelý tenista Mardy Fish. A Mardi Fish prehovoril: „To je smiešne. Prepáč, Novak.“

V tejto súvislosti sa ozvali aj americkí senátori Rick Scott a Marco Rubio (republikáno), napísali list a poslali ho do Bieleho domu. Prinášame vám ho v plnom znení.

Vážený prezident Biden,

dozvedeli sme sa, že naša administratíva zamietla žiadosť o upustenie od momentálne povinného očkovania zahraničných turistov pre vstup do USA, ktorú podal najlepší tenista planéty Novak Djokovič. Píšeme vám so zámerom udeliť mu výnimku, ktorá je potrebná na to, aby pán Djokovič mohol súťažiť na Miami Masters, ktoré sa bude konať na Floride 19. marca 2023.

V septembri 2022 ste do 60 minút oznámili celej krajine, že pandémia koronavírusov sa skončila, a začiatkom tohto roka Dr. Anthony Fauci publikoval vedecký článok, ktorý ukazuje, že vakcíny vykazujú obmedzenú účinnosť pri ochrane pred respiračnými patogénmi, ako je tento nový vírus. Vo svetle týchto zmenených okolností, ktoré ste vy aj vaša administratíva uznali, sa súčasné obmedzenia pre zahraničných cestujúcich vstupujúcich do USA zdajú zastarané a zrelé na zrušenie.

Pán Djokovič je športovec svetovej úrovne, je v najlepšej fyzickej kondícii a nemá vysoké riziko vážnych komplikácií z virózy. Zdá sa to nelogické a v rozpore s názorom vašej administratívy, že by mu nemalo byť umožnené vstúpiť do USA a zúčastniť sa na profesionálnom turnaji. Nepredstavuje riziko pre verejné zdravie spolu s jednoznačnými výhodami jeho účasti na turnaji by bola veľkou hnacou silou pre našu miestnu ekonomiku a malo by sa prijať rozhodnutie, ktoré bude precedensom pre ostatných v tejto pozícii.

Dúfame, že dôjde k úplnému zrušeniu povinného očkovania pre zahraničných turistov, ktorí chcú legálne vstúpiť do našej veľkej krajiny.

Vyzývame vás, aby ste okamžite udelili pánovi Djokovičovi výnimku z povinného očkovania pre zahraničných cestujúcich, aby mohol súťažiť na Masters v Miami.

Rick Scott a Marco Rubio

Pre Novaka Djokoviča to znamená, že na konci týždňa môže prísť o post svetovej jednotky. Stačí, aby populárny kalifornský turnaj ovládol Carlos Alcaraz.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Indian Wells