Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeho dni sú vraj spočítané. Blíži sa najťažší boj, Nadalov posledný výstrel

Vlani odchádzal ako veľký šampión, teraz sa lúčil už po 2. kole. Rafael Nadal na Australian Open nezíska 23. grandslamový titul v kariére. Rozhodla jeho slabšia športová forma i opotrebované telo. Španielsky velikán prehral v stredu s Mackenziem McDonaldom 4:6, 4:6, 5:7.

20.01.2023 15:50
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal.
debata (7)

Napísať, že nebyť bolesti, tak Nadal určite postúpi ďalej, by nebolo voči 27-ročnému Američanovi korektné. Do stavu 4:6, 3:5 nemal rodák z Malorky viditeľné zdravotné problémy, potom vraj pocítil prudkú bolesť v nohe, prizval si doktora a odvtedy to s ním šlo dolu vodou.

Na kurte sa už potom viac poriadne nehýbal a na tú „biedu“ sa nedokázala pozerať ani jeho manželka Xisca, ktorá evidentne plakala.

Magnetická rezonancia potvrdila problém v ľavom bedrovom kĺbe a Španiel zamieril domov. Pauzovať bude šesť až osem týždňov.

Rafael Nadal Čítajte viac Rekordér Nadal si od tenisu oddýchne. Mimo hry bude niekoľko týždňov

Čo by bolo keby

Keď pred takmer dvadsiatimi rokmi vtrhol na scénu s hrou založenou na brutálnej sile a nekonečnom behaní od jednej strany základnej čiary po druhú, tenisová skúsenosť našepkávala, že nejaký čas bude skvelý, ale aj to, že jeho spôsob hry je dlhodobo neudržateľný.

A veru, opotrebované telo každú chvíľu niečo pobolievalo. Pre Nadala to nie je nič nové, zdravotné komplikácie sprevádzajú prakticky celú jeho kariéru. Viacerí odborníci mu pred viac ako dekádou predpovedali, že jeho športová životnosť nebude dlhá. Pre príklad stačilo ísť za rieku Moravu.

„Na nohách má veľké a vypracované svaly, problémom sú však jeho malé chodidlá. Nápory na úpon sú tak veľké. Prejavuje sa to predovšetkým na kolenách. Dávam mu maximálne tri sezóny,“ uviedol v roku 2009 pre Mladú frontu Dnes fyzioterapeut Michal Novotný, ktorý Nadala predtým ošetroval.

Bol to však omyl. Hrozný omyl! Nadal odvtedy vyhral šestnásť grandslamových titulov vrátane desiatich z Roland Garros.

Napriek zraneniam, s ktorými sa postupne musel vyrovnať. Svaly, kĺby, kolená – napokon, Španiel kvôli nim neodohral množstvo grandslamových turnajov. Vynechal ich rovných jedenásť, v ďalších deviatich mal evidentné zdravotné problémy.

Nadalova rozlúčka s Australian Open 2023 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Rafael Nadal v zápase s Mackenziem McDonaldom.

Počnúc prehrou vo 4. kole US Open 2007 s Davidom Ferrerom, kde ho trápilo ľavé koleno, cez Wimbledon 2012, kde ho rovnaký problém stál zápas s Čechom Lukášom Rosolom, až po nedávny duel v Melbourne.

Nadal sa síce kvôli chronickým bolestiam pravidelne vytrácal, zakaždým však nasledoval veľkolepý návrat. „Čelil som viacerým výzvam, pokiaľ ide o zranenia, no vždy som mal v sebe vášeň pokračovať.“

„V športe existujú ľudia, ktorí napríklad na stupnici od jedna do desať povedia, že neznesiteľnú bolesť pocítia už pri trojke. U Nadala to je až sedmička. Hrá s takým neuveriteľným zápalom, že telo ho na bolesť upozorní, až keď je naozaj na konci,“ vysvetlil francúzsky doktor Ben Illouz. „Do hry vkladá energiu, ktorá je ďaleko za limitom väčšiny mužov,“ dodal.

Ktovie, koľko titulov by dnes Nadal mal, nebyť pošramoteného zdravia…

Je však zvyknutý. Vlani prišiel na Australian Open po operácii, potom mal na antuke problémy s chodidlom, vo Wimbledone ho trápilo brušné svalstvo. Novinári ho pravidelne konfrontujú s otázkou o konci kariéry, Nadal je z nich občas nesvoj, nie je tlačová konferencia, kde by sa ho na to nepýtali.

Jeho dní sú zrátané

Britské médiá sa po jeho vyradení predsa len zamýšľali, či v Melbourne neštartoval naposledy. Keď dvojnásobný víťaz tohto podujatia (2009, 2022) opúšťal Arénu Roda Lavera, publikum mu tlieskalo v stoji. Dokonca aj ľudia v jeho lóži zostali do poslednej chvíle.

„Cítil som sa trochu divne. Keď šiel do stredu kurtu, aby sa rozlúčil, spôsob, akým to urobil, vo mne vyvolal pocit, že si azda myslí ‚Oukej, toto je môj koniec v Austrálii‘,“ uvažoval Alex Corretja, Nadalov krajan.

S podobnou myšlienkou však tlač koketovala už niekoľkokrát, na lanskom Roland Garros to chvíľami považovala za hotovú vec a tak vynášať vopred akékoľvek súdy je v tomto prípade zbytočné.

Čas však hrá definitívne proti nemu. „Dlho sme hovorili o generačnej výmene a potom minulý rok prišiel Nadal a vyhral nielen v Melbourne, ale aj v Paríži. Otázka znela: Bude hrať do 40 rokov? Nemyslím si to. Australian Open 2023 bol prvý krok k jeho odchodu do dôchodku,“ zamyslel sa Boris Becker, bývalý nemecký tenista, ktorého nedávno prepustili z londýnskeho väzenia.

„Takéto zranenie je v tomto veku veľmi nepríjemné a dostať sa späť do formy trvá dlhšie. Dúfam, že sa čoskoro uzdraví, aby sme ho najneskôr v Paríži videli opäť vyzerať sviežo. Jedno si však myslím určite: jeho dni sú už spočítané,“ dodal tronásobný wimbledonský víťaz.

Rafael Nadal v zápase s Mackenziem McDonaldom. Foto: Profimedia
Rafael Nadal Rafael Nadal v zápase s Mackenziem McDonaldom.

Nadal po zápase s McDonaldom priznal, že na kurt nastupoval s problémovým bedrovým kĺbom. Jeho stav sa však počas duelu výrazne zhoršil. „Mal som už pár podobných dní, ale nikdy som nebol taký obmedzený pri pohybe. Budeme o tom hovoriť, lebo neviem, čo sa deje. Či sú to svaly a či kĺby,“ uvažoval po prehre.

„Môj bedrový kĺb už má nejakú históriu. V minulosti som sa musel liečiť, ale nikdy tam nebol až taký problém. Teraz mám pocit, že sa neviem pohnúť. Skúšal som to až do konca. Netuším, či by som za normálnych okolností zápas vyhral, no šance by som mal určite väčšie,“ povedal.

Nie je Djokovič

Pre 36-ročného tenistu, ktorý v minulosti ovládol 14-krát parížsky Roland Garros, je to mimoriadne frustrujúce. Za posledné obdobie zažíva niekoľký zdravotný problém a nie je to preňho náročné len fyzicky, ale aj mentálne. „Nebudem vám tvrdiť, že nie som psychicky zničený,“ povedal novinárom.

Už teraz je isté, že Nadala tak skoro na kurtoch neuvidíme. Navyše, po jeho lanskom triumfe a terajšom skorom vyradení sa prepadne aj v rebríčku ATP. Momentálne to vyzerá, že klesne na šieste miesto.

Jedna vec je zranenie, druhou je jeho evidentný herný pokles. Netýkal sa len Australian Open. Pred príchodom na turnaj prehral šesť z predchádzajúcich siedmich zápasov, väčšinu proti mladšej generácii tenistov. Tá ním bola kedysi ohromená, vzhliadala k nemu ako k nezdolateľnému súperovi. Teraz ide na kurt s vedomím, že Nadal je zdolateľný ako ktokoľvek iný.

Na prelome mája a júna tu však bude Roland Garros, turnaj, kde tipovať proti Nadalovi je priam do neba volajúca nehoráznosť. V minulosti ho tam odborníci odpisovali už niekoľkokrát a potom turnaj bez problémov vyhral. Zavše aj bez straty setu. Malorčan dnes z tenisového hľadiska vyzerá biedne, v aktuálnej forme by zrejme nežiaril ani na antuke. To sa však môže po dvojmesačnej pauze, ktorá ho teraz čaká, zmeniť.

„Myslím si, že Rafa si dal za cieľ vyhrať posledné Roland Garros.Keď tu kraľoval v roku 2022, nikto si nemyslel, že môže vyhrať. Povedali nám, že ledva chodí a jeho noha je v katastrofálnom stave. Aj keď to bude pre neho ťažké, on má na tomto povrchu vlastný recept. Napokon, keby nevedel, ako sa pripraviť, Roland-Garros by neovládol štrnásťkrát,“ komentovala momentálnu situáciu Marion Bartoliová, bývalá francúzska tenistka.

„Tento turnaj si podľa mňa určí ako svoj posledný termín. A ak naozaj uvidí, že to už nejde, môže začať premýšľať o budúcnosti – o tom, na ktorom turnaji sa ukáže definitívne naposledy,“ dodala pre portál We Love Tennis France.

Hoci je jediný antukový grandslam stále ďaleko, kurzy na víťažov sú vypísané už dnes. Nadal v tejto chvíli nie je favoritom ani u bukmejkrov. Výrazne väčšiu šancu majú podľa nich Novak Djkokovič i Carlos Alcaraz.

Šesť dní po začiatku podujatia Španiel oslávi 37. narodeniny. A on nie je Djokovič, jeho telo zodpovedá minimálne svojmu veku. Hoci tam v minulosti prehral iba trikrát, najťažší boj ho tam čaká asi až teraz.

Raz darmo, do Nadalovho života na kurte čoraz viac prehovárajú roky. A jeho telesná schránka naznačuje, že už by aj stačilo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open 2023