Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoznávame sa? Pred rokom sme Djokoviča prenasledovali, píšu v Austrálii

Akoby sa nič vlani nestalo. Novak Djokovič prišiel do Austrálie a kde sa objaví, tam davy jasajú. Pričom pred rokom ho tamojší obyvatelia nemohli ani "cítiť".

14.01.2023 20:30
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič v Austrálii.
debata (23)

Momentálne rozpoloženie austrálskej spoločnosti si všimol aj portál WAtoday, ktorý sa orientuje predovšetkým na oblasti Perthu a Západnej Austrálie. Komentátorka Parnell Palme McGuinnessová sa vo svojom článku zamýšľa nad zmenou správania ľudí v Austrálii.

„Niekedy sa hovorí, že minulosť je vlastne iná krajina. Postoje, zvyky a konvencie obliekania prijaté v predchádzajúcich časoch sa zdajú byť nepríjemné, urážlivé alebo škaredé v dobe, o ktorej predpokladáme, že je osvietenejšia,“ začína svoju úvahu renomovaná novinárka.

Vzápätí však pripomína, že to, čo sa udialo vlani v Melbourne, nie je až tak dávno. „Je to len 52 týždňov odvtedy, čo bol náš svet úplne iný.“

V januári 2022 dominoval austrálskym správam variant Omicron. Denné správy boli predovšetkým o počte nových prípadov. Viac ako 92 percent Austrálčanov starších ako 16 rokov dostalo dve dávky vakcíny proti Covicu a potom prišiel Novak Djokovič.

Hviezda odmietajúca vakcínu…

Hon na Djokoviča vs. triumfálny návrat Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Rok 2022: 4. januára Novak Djokovič informoval...

„Iní tenisti, ktorí sa zúčastnili na Australian Open, boli nahnevaní, že by mohol obísť pravidlá, keďže oni sa podriadili. To však nebolo nič v porovnaní s obavami austrálskej verejnosti, ktorej kolektívne sebapoňatie viselo na vlásku. V pretekoch o očkovanie všetkých sa očkovanie zmenilo na morálny problém: niečo, čo ste urobili pre spoločné dobro. A keď sa niečo stane morálnou záležitosťou, heréza sa rýchlo stane dôvodom na nenávisť,“ píše McGuinnessová.

„Zúrivosť voči Djokovičovmu kacírstvu bola obrovská a sedemnásť z 19 Austrálčanov tvrdilo, že by mal byť vyhostený z krajiny. A z hnevu za osobné rozhodnutie srbského tenistu sa vyvinula túžba nájsť na tomto mužovi zásadné chyby,“ pripomína.

Srbská rada Austrálie uvádza, že lanská kritika Djokoviča zahŕňala aj jeho rasu. V správe o tejto záležitosti sa uvádza, že počas tohto obdobia sa zvýšil počet komentárov, ktoré boli hanlivé voči Austrálčanom srbského pôvodu.

Prieskum, ktorý uskutočnila medzi členmi srbskej komunity, ukázal, že viac ako 85 percent respondentov verí, že „protisrbské nálady sa v Austrálii zvýšili priamo v dôsledku ságy Novaka Djokoviča“. Respondenti uviedli, že im bolo povedané, „zbaľte si kufre a choďte“, boli označení za „arogantných“ a bolo im povedané, že „aj tak všetci nenávidia Srbov“.

Novak Djokovič Čítajte viac Varovanie od šéfa: Toho, kto bude na Djokoviča pískať, vykopneme

V anonymnom liste, ktorý dostal jeden člen komunity, sa dokonca uvádza, že „vy všetci Srbi, ktorí ste tu, by ste sa mali tiež hanbiť, hanbiť a cítiť sa vinní“.

„Dnešné spravodajstvo o Djokovičovi a Australian Open pôsobí, akoby sa nič z toho nikdy nestalo, alebo akoby sa to stalo už dávno iným ľuďom. Ale nebolo to tak: toto všetko sme boli my. Sme len o rok starší, možno nie sme múdrejší. A vzniknutá bolesť a rozdelenie ešte nie je zahojené,“ zdôrazňuje novinárka.

Pripomína tiež, že zatiaľ čo Djokovič zostáva nezaočkovaný a po dvanástich mesiacoch mu bolo dovolené vstúpiť do Austrálie a bez problémov hrať, mnohí ľudia smútia nad strateným priateľstvom v horúčkovitej atmosfére.

„Susedia nahlásili susedov, ktorí sa domnievali, že porušujú pravidlá. Tvrdohlavú políciu proti demonštrantom zasa povzbudzovali maskované (online) davy. Niektorí ľudia sa hádali, či očkovať alebo neočkovať, a ľutujú, že teraz vidia, že obe strany poháňal strach. A v kontexte tenisovej hry sa stav očkovania jedného muža stal dôvodom na nenávistný postoj k cudzincom,“ píše McGuinnessová.

Na záver si novinárka neodpustila štipľavú poznámku smerom k Austrálčnaom: „Minulosť sa môže zdať ako iná krajina, no stále by sme sa mali vedieť rozpoznať.“

17. Djokovič Čítajte viac Vypredané za hodinu! Austrálčania šalejú, vykúpili Djokovičov tréning
23 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open