Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fica podržala Matovičova extenistka. Kto je Romana Tabák?

Romana Tabák, poslankyňa OĽANO a niekdajšia nádejná tenistka, je opäť v centre pozornosti. Môže za to hlasovanie o vydaní expremiéra Róberta Fica na väzobné stíhanie. Ako jedna z dvoch poslankýň OĽANO tento návrh nepodporila - bola v sále a nehlasovala - a aj preto nepôjde trojnásobný predseda vlády za mreže.

04.05.2022 19:24
Romana Tabak Foto:
Romana Tabak.
debata (84)

„Odmietam sa podieľať na politickej pomste! Ak platí, že poslanecký klub hnutia OĽANO je slobodný a všetci hlasujeme podľa svedomia a presvedčenia, potom nikto nemôže moje hlasovanie namietať. Ak to neplatí, potom je klub hnutia OĽANO neslobodný,“ napísala vzápätí na Facebooku.

Kedysi bola nádejnou hráčkou, v rebríčku WTA to pred desiatimi rokmi dotiahla na 240. miesto. Mala dvadsať rokov a celú kariéru pred sebou. Pre zdravotné problémy ju však predčasne ukončila. Predovšetkým kvôli borelióze.

VIDEO: Romana Tabák: Za hlasovaním si stojím.

Video

Počas svojej krátkej kariéry ovládla šesť turnajov kategórie ITF vo dvojhre a päť vo štvorhre. Napríklad v roku 2008 bola najlepšou slovenskou hráčkou do 18 rokov. V 2011 bola vyhlásená za hráčku mesiaca november ITF. Tenisom si zarobila 42-tisíc americký dolárov. Na súťažnom dvorci sa naposledy predstavila na jeseň 2012.

„V najbližších dňoch padne rozhodnutie o mojej kariére. Podstúpim krvné testy, porozprávam sa s členmi môjho tímu i lekármi, obhliadnem sa po sponzorovi. Terajšia situácia nevyznieva príliš optimisticky. Som si vedomá toho, že o niekoľko týždňov sa vytratím z Top 500, ale fanúšikovia mi dávajú silu bojovať,“ uviedla prostredníctvom Facebooku.

Kariéru však napokon ukončila.

Neskôr sa vytratila zo zrakov verejnosti, hoci predtým sa rada prezentovala – napríklad v súťaži Supermodelka. Tvrdí, že účasť v nej neskôr oľutovala. Na sociálnych sieťach sa však neraz prezentovala aj šteklivými fotkami.

Kedysi modelka aj tenistka Romana Tabaková. Foto: Vlasto Olach
Modelka a tenistka Romana Tabaková. Kedysi modelka aj tenistka Romana Tabaková.

Do parlamentu sa dostala zo 44. miesta na kandidátke OĽANO. Získala 3855 preferenčných hlasov. Okrem nej Matovič do parlamentu vytiahol aj extenistov Karola Kučeru a Jána Krošláka. Druhý z nich už z parlamentného klubu OĽANO vycúval, Tabák podľa posledných informácií z klubu vylúčili.

„Pre deti zo sociálne slabších rodín šport vôbec nie je dostupný. Existuje tu veľký priestor vo využívaní európskych fondov na rozvoj športovísk a vybavenie škôl. Na druhej strane – ani súkromné spoločnosti nie sú nijako motivované, aby investovali do športu,“ naznačila tesne po zvolenú do NR SR pre Pravdu svoje možné aktivity na najbližšie roky.

Jej dlhodobým plánom a akýmsi splneným snom však nie je šport. „Chcem sa podieľať na výstavbe pôrodných domov na Slovensku. Tak, ako to funguje vo Švédsku. Túžim po tom, aby mali ženy pozitívny zážitok z pôrodu a tešili sa naň,“ dodala.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Romana Tabak (@romanatabak)

Dnes sa tenisu venuje už iba pre zábavu a relax. Hráva slovenskú extraligu za Sláviu Agrofert a v Taliansku za Neapol.

Jej poslanecké počínanie si všíma predovšetkým bulvár. Tabák má totiž za sebou niekoľko škandálov. V júli 2021 napríklad zverejnila na Facebooku fotografiu, ako sa kúpe v Studenom potoku v chránenom území Tatranského národného parku. Za tento priestupok dostala od Slovenskej inšpekcie životného prostredia pokutu 500 eur.

Vo februári 2022 bola zasa vystavená kritike, že neberie prácu poslankyne vážne. Pred hlasovaním o slovensko-americkej obrannej dohode totiž nechala na Facebooku a Instagrame ľudí rozhodovať o tom, ako má ona sama hlasovať. Nakoniec konala v protiklade s poslaneckým klubom OĽANO a dohodu nepodporila. Označujúc ju za nepotrebnú.

„Preslávila“ ju tiež faktická poznámka, ktorej obsahom bolo iba „blá, blá, blá“…

Expremiéra podržal aj bývalý tenista a donedávna ešte jej poslanecký kolega Krošlák. Ten sa – ako nezávislý poslanec – hlasovania zdržal.

Video
84 debata chyba
Viac na túto tému: #Romana Tabák