Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šuaj Pcheng poprela sexuálne napadnutie. Má už len jedno prianie

V súvislosti s Čínou bol jedným z najdiskutovanejších incident s tenistkou Šuaj Pcheng, ktorá v jeseni 2021 ma sociálnej sieti Weibo obvinila niekdajšieho čínskeho vicepremiéra Čang Kao-liho zo sexuálneho napadnutia a neskôr bola istý čas nezvestná.

07.02.2022 17:37
Šuaj Pcheng Foto: ,
Šuaj Pcheng.
debata (3)

Jej príspevok bol v online priestore len krátky čas a súčasťou dohadov bolo, prečo sa to stalo.

„Ja som ho vymazala. Prečo? Pretože som chcela,“ povedala Šuaj Pcheng v rozhovore pre francúzsky denník L'Équipe, ktorý sa konal v Pekingu v jednom z hotelov pod dohľadom prekladateľa z Čínskeho olympijského výboru.

Vyvstali preto dohady, či zahraničnému periodiku mohla otvorene odpovedať na otázky.

Martina Navrátilová. Čítajte viac Zbabelci, ktorým diktuje Čína. Navrátilová kritizovala Austrálčanov

Už 36-ročná Šuaj Pcheng celú kauzu označila ako nedorozumenie veľkých rozmerov a odmietla akékoľvek sexuálne napadnutie.

„Nikdy a nikde som nepovedala, že som bola terčom sexuálneho napadnutia. Príspevok na sociálnej sieti bol vo vonkajšom svete nepochopený. A teraz si prajem už len to, aby význam toho príspevku už nebol prekrucovaný,“ povedala.

Dvojnásobná grandslamová šampiónka vo štvorhre (Wimbledon 2013 a Roland Garros 2014, v oboch prípadoch s Hsieh Su-wei z Taiwanu) tiež priznala, že do profitenisu sa už asi nevráti.

Pcheng Šuaj Čítajte aj Milá i svojská. Po zápasoch hrala hodiny na telefóne svoje čínske hry

Na turnajoch WTA absentuje od februára 2020. Pravdepodobne už len bývalá tenistka v rozhovore pre L'Équipe priamo neodpovedala na otázku, či po zverejnení spomenutého príspevku na sociálnej sieti z 2. novembra 2021 mala problémy s čínskymi úradmi.

Namiesto toho povedala:

„V prvom rade musím povedať, že emócie, šport a politika sú tri rozdielne veci. Moje romantické problémy a môj súkromný život by sa nemali miešať so športom a politikou.“

A na otázku, ako sa jej život zmenil po 2. novembri 2021, odvetila: „Je to také, aké by to malo byť. Nič výnimočné.“

Pcheng Šuaj na snímke z januára 2020. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
China Peng Shuai Pcheng Šuaj na snímke z januára 2020.

Šuaj Pcheng sa v dejisku ZOH 2022 v Pekingu stretla s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom. Spolu s členkou MOV Kirsty Coventryovou tiež navštívili curlingový zápas domáceho výberu s Nórskom.

Hovorca MOV Mark Adams sa na svojej pravidelnej tlačovej konferencii v pondelok nevyjadril k tomu, či organizácia verí, že tenistka hovorí slobodne a pravdivo:

„Sme športová organizácia, naša úloha je zostať s ňou v kontakte a, ako sme už v minulosti vysvetlili, viesť diplomaciu v tichosti a na osobnej úrovni. Myslím si, že robíme všetko, čo je v našich silách.“

Šuaj Pcheng Čítajte aj Kauza Šuaj Pcheng. Čína hovorí o politizovaní a zámernom nafúknutí

Riaditeľ WTA nezmenil postoj

O Šuaj Pcheng má naďalej obavy riaditeľ Ženskej tenisovej asociácie (WTA) Steve Simon. Jeho postoj nezmenilo ani jej stretnutie s Bachom.

"Opätovne opakujeme, že Šuaj Pcheng urobila odvážny krok, keď verejne vystúpila s obvinením, že bola sexuálne napadnutá vysokým predstaviteľom čínskej vlády.

Žiadame iba to, čo by sme urobili v prípade, keď by sa to stalo ktorejkoľvek z našich hráčok na celom svete.

Chceme, aby obvinenie príslušné orgány formálne vyšetrili a aby sme sa mohli so Šuaj Pcheng osobne stretnúť a prediskutovať jej situáciu," zverejnil Simon vo vyhlásení, pre agentúru AFP.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
3 debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Šuaj Pcheng