Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvého skutočného profesionála vyhnali komunisti. Legendárny Lendl jubiluje

Najúspešnejší český tenista, od roku 1992 občan USA, osemnásobný grandslamový víťaz Ivan Lendl, vyhral počas kariéry 94 turnajov ATP vo dvojhre a šesť vo štvorhre.

07.03.2020 07:35
Ivan Lendl Foto: ,
Ivan Lendl.
debata (1)

Na poste svetovej jednotky celkovo vydržal 270 týždňov. Tenista, ktorého pre spôsob hry prezývali „Ivan Hrozný“, „Studený Čech“, „Robot s výrazom Frankensteina“ či „Kamenná tvár“, sa v sobotu 7. marca dožíva 60 rokov.

Fanúšikovia tenisu si Lendla pamätajú ako hráča s tvrdým a presným forhendom, dobrým podaním a jednoručným bekhendom, ale hlavne fyzicky náročným celodvorcovým tenisom. Známym sa stal aj tvrdou prípravou a tréningami. Tenisu či športu vôbec ukázal, že cesta k úspechu vedie len prostredníctvom veľkého úsilia.

Pevná vôľa ho priviedla k trom (1984, 1986, 1987) víťazstvám na Roland Garros, trikrát (1985, 1986, 1987) dominoval aj na US Open a dvakrát (1989, 1990) na Australian Open. Z podujatí veľkej štvorky sa mu nepodarilo vyhrať iba Wimbledon, aj keď sa dvakrát po sebe dostal do finále. V roku 1986 ho na wimbledonskej tráve zdolal Nemec Boris Becker a o rok neskôr Američan Pat Cash.

Lendlov silový štýl tenisu okúsil aj Slovák Miloš Mečíř, ktorý sa s ním stretol dvakrát v grandslamovom finále. V roku 1986 na US Open Slovák prehral 4:6, 2:6, 0:6 a v roku 1989 na Australian Open Lendl zvíťazil opäť v troch setoch 6:2, 6:2, 6:2.

Medzi jeho najväčších rivalov patrili okrem Beckera a Mečířa aj ďalšie legendy svetového tenisu John McEnroe, Jimmy Connors, Björn Borg, Mats Wilander či Stefan Edberg.

Ivan Lendl sa narodil 7. marca 1960 v Ostrave. Budúca svetová jednotka sa len ťažko mohla vyhnúť tenisu. Obaja rodičia sa totiž „bielemu športu“ venovali profesionálne. Otec Jiří Lendl tenis nielen hrával, ale bol aj významným tenisovým funkcionárom. Matka Olga Lendlová, rodená Jeništová, patrila k popredným tenistkám v Československu.

Prvýkrát sa Lendl na kurtoch ocitol ako dvojmesačné bábätko. Jeho matka ho totiž zobrala do Brna, kde hrala ligový zápas. Traduje sa, že mu do kočíka namiesto hračiek dávali tenisové loptičky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Let’s face it we’d all look like @agassi before playing #ivanlendl #scaredsh1tless @adidastennis @nikecourt #vintagetennis

Príspevok, ktorý zdieľa V I N T A G E T E N N I S (@vintage.tennis),

Tenisu sa začal venovať od útleho detstva pod vedením prísnej matky. Skúsenosti naberal aj ako zberač loptičiek počas československých tenisových majstrovstiev v Ostrave.

Prvé úspechy zaznamenal ako 20-ročný. V roku 1980 vyhral prvý turnaj na okruhu ATP v Houstone, keď vo finále zdolal Američana Eddieho Dibbsa. V tom istom roku sa výraznou mierou podieľal aj na historickom triumfe Československa v Davisovom pohári.

Aj napriek jeho výkonom sa dostal do konfliktu s komunistickou mocou v Československu. V júli 1983 totiž odohral tri exhibičné zápasy proti Johanovi Kriekovi, Kevinovi Currenovi a Jimmymu Connorsovi na území jedného z bantustanov v Juhoafrickej republike v ére apartheidu. Vtedajší Československý zväz telesnej výchovy, kontrolovaný komunistickou stranou, ho následne vylúčil z daviscupového tímu a navyše mu udelil vysokú pokutu.

Pre neustále problémy s komunistickou mocou emigroval v roku 1986 do USA. Americkým občanom sa stal 7. júla 1992.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#80stennis #ivanlendl #tennislegends #vintagetennis #adidas #adidastennis #tenis #tenisadidas

Príspevok, ktorý zdieľa 80s Tennis (@80s_tennis),

Trénoval pod vedením Tonyho Rochea, Chrisa Lewisa a na vrchol sa dostal pod dohľadom Poliaka Wojciecha Fibaka.

Prvý grandslamový titul získal v roku 1984, keď vo finále Roland Garros zdolal McEnroa, pričom prvé dva sety prehral. Úspech z Paríža zopakoval ešte dvakrát. V roku 1986 vo finále zdolal Švéda Mikaela Pernforsa a o rok neskôr ďalšieho Švéda Wilandera.

Tvrdo trénujúci Lendl vyhral trikrát po sebe aj US Open. V roku 1895 vo finále zdolal McEnroa, o rok neskôr Mečířa a v roku 1987 Wilandera. Radosť z víťazstva okúsil aj na Australian Open, keď v roku 1989 zvíťazil nad Mečířom a o rok neskôr nad Švédom Edbergom.

Nikdy sa mu však nepodarilo vyhrať Wimbledon aj napriek dvom finálovým účastiam. Vo finále v roku 1986 nestačil na Borisa Beckera a o rok neskôr skončil na rakete Američana Casha. Na legendárnom trávnatom turnaji sa celkovo päťkrát prebojoval aj do semifinále.

Celkovo si počas kariéry zahral v 19-tich grandslamových finálových dueloch, čo bol v tej dobe rekord, ktorý v roku 2009 prekonal Švajčiar Roger Federer.

Ivan Lendl odovzdáva víťaznú trofej Novakovi... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Ivan Lendl Ivan Lendl odovzdáva víťaznú trofej Novakovi Djokovičovi po finále Australian Open 2019.

Svetovou jednotkou sa Lendl prvýkrát stal 28. februára 1983. Na čele rebríčka zotrval s dvoma prestávkami do roku 1990. Medzi 9. septembrom 1985 a 5. septembrom 1988 bol Lendl na čele rebríčka nepretržite rekordných 157 týždňov. Rekord prekonal v roku 1999 Američan Pete Sampras a neskôr aj Federer.

Pre chronické problémy s chrbtom ukončil 21. decembra 1994 vo veku 34 rokov kariéru, počas ktorej zarobil viac ako 20 miliónov dolárov.

Radosť z wimbledonského triumfu zažil potom ako tréner britského tenistu Andy Murrayho v roku 2013. Pod Lendlovým vedením ešte predtým Murray zvíťazil na olympijskom turnaji v Londýne 2012 a v tom istom roku triumfoval aj na US Open.

Ivan Lendl na tréningu v roku 2017. Foto: SITA/AP, John Raoux
Ivan Lendl Ivan Lendl na tréningu v roku 2017.

V roku 1989 sa Lendl oženil so Samanthou Frankelovou, s ktorou má päť dcér – Mariku, dvojičky Isabelle a Caroline, Danielu a Nikolu. Po odchode z profesionálneho okruhu sa začal naplno venovať golfu a vášeň k tomuto športu prebudil aj u svojich dcér. V roku 2007 založil súkromnú golfovú akadémiu. Okrem tenisu a golfu je ďalšou Lendlovou vášňou umenie. Do roku 2014 vlastnil najväčšiu zbierku originálnych plagátov českého výtvarníka Alfonsa Muchu.

Becker: Prvý skutočný profesionál

Boris Becker považuje svojho niekdajšieho rivala Lendla za prvého skutočného profesionála v tenisovom svete. Povedal to pri príležitosti sobotňajších 60. narodenín českého rodáka. „Veľmi si ho vážim,“ vyhlásil Becker.

V rokoch 1985 až 1993 odohrali Becker s Lendlom 21 vzájomných duelov s bilanciou 11:10 v prospech Lendla. „Bol to asi prvý stopercentný ‚profík‘. Od rakiet cez fyzioterapiu až po dodržiavanie diéty, všetko robil tak, ako sa vyžaduje,“ uviedol Becker pre DPA.

Lendla porovnal so svojim neskorším zverencom Novakom Dkojovičom: „Neviem, kto pred ním dával tenisu naozaj sto percent. Dnes je to Novak, ktorý to robí najlepšie zo všetkých. Ale Ivan bol priekopníkom.“

Lendl počas aktívnej kariéry vyhral osem grandslamových titulov a 270 týždňov figuroval na čele svetového rebríčka. „Presadil sa aj potom, pre mňa je stále jeden z najlepších trénerov na svete,“ dodal Becker na adresu Lendla ako kouča.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Lendl