Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenomén Federer má 38 a stále chce víťaziť. V čom má radšej amatérsky tenis?

Legenda tenisových kurtov Roger Federer má 38 rokov a nechystá sa končiť. Vo veku, keď väčšina úspešných športovcov zaslúžene oddychuje po kariére, sa švajčiarsky nezmar pripravuje na budúcotýždňový turnaj série ATP Masters 1000 v americkom Cincinnati. A ako znie jeho recept na úspešnú dlhovekosť?

08.08.2019 23:33
debata
Roger Federer počas finále Wimbledonu. Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
Roger Federer Roger Federer počas finále Wimbledonu.

„Musíte mať radi to, čo robíte. Zvyčajne v tomto veku už nie ste na vrchole svojich síl, preto sa snažte o pozitívne emócie. Majte v sebe vášeň z hry, ale aj vecí okolo. Tréningy, cestovanie či tvrdá životospráva, to nesmie byť len nutné zlo,“ prízvukoval už neraz v minulosti 20-násobný grandslamový šampión.

Švajčiarsky fenomén s prevahou osmičiek v dátume narodenia (8. 8. 1981) má aj v 22. roku svojej profesionálnej kariéry výsledky, ktoré väčšina tenistov ani len náhodou nemá šancu dosiahnuť.

V sezóne 2019 získal tri turnajové tituly (Dubaj, Miami, Halle), vo svojom dvanástom finále Wimbledonu ho kúsok delil od deviateho celkového triumfu. Aj vďaka skvelej zápasovej bilancii 38–5 si drží tretie miesto v rebríčku ATP vo dvojhre a spravidla býva postrachom aj pre tenistov o generáciu mladších.

Federer má na konte 102 titulov na turnajoch hlavnej profiúrovne a dovedna 1222 víťazných zápasov. S nadhľadom tvrdí, že tenis je pre neho veľká životná škola. Z jej lavíc sa takpovediac už presúva za katedru. Inými slovami rokmi nadobudnuté poznatky a skúsenosti odovzdáva mladším.

Finále Wimbledonu mužov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Roger Federer v akcii.

Konkrétny dátum konca kariéry si nestanovil, ale viaceré indície smerujú k tomu, že sa chce rozlúčiť po olympijských hrách v Tokiu 2020.

„Stretol som počas tenisového života množstvo zaujímavých ľudí a snažil sa, aby ma každý čímsi obohatil. Čo bude po kariére, zatiaľ neviem. Pochybujem, že sa stanem trénerom alebo komentátorom. Aspoň spočiatku určite nie. Potrebujú ma deti a chcem byť čo najviac aj doma vo Švajčiarsku. Počas kariéry som rok čo rok trávil 20 a viac týždňov v sezóne mimo domova. A za 20 rokov bolo toho celkom dosť,“ cituje Federera denník Blick.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Always an honor to see the in his #rodlaver

Príspevok, ktorý zdieľa Roger Federer (@rogerfederer),

Federer je momentálne po 40-ročnom Chorvátovi Ivovi Karlovičovi druhý najstarší hráč v najlepšej stovke rebríčka ATP. Bazilejský rodák si dobre uvedomuje, že jeho dlhovekosť a dobrá kondička je aj dôsledok správnej životosprávy a nástupu moderných technológií do sveta športu.

„Kedysi sme si dali počas zápasu banán a horúci kúpeľ po ňom. Dnes je nevyhnutné robiť veľa vecí. Bez kvalitného strečingu, masáží, správneho jedla a výdatného spánku to nejde. Uvedomujem si to, ale je to všetko na mňa až príliš vedecké. V tomto smere radšej preferujem amatérsky tenis,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Roger Federer #Ivo Karlovič