Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci ho ovládli trikrát. Hopmanov pohár v Perthe ustúpi novej suťaži družstiev

Novoutvorená mužská tenisová súťaž družstiev ATP Cup už pozná aj svoje tretie austrálske dejisko. Po Brisbane a Sydney bude mužskú tímovú elitu hostiť v januári 2020 aj západoaustrálske mesto Perth.

28.03.2019 18:47
Dominik Hrbatý, Dominika Cibulková Foto:
Dominik Hrbatý s Dominikou Cibulkovou s víťaznou trofejou po triumfe v Hopmanovom pohári 2009.
debata

Znamená to, že Perth zároveň prestáva byť hostiteľom Hopmanovho pohára, neoficiálneho šampionátu miešaných tenisových družstiev. Ten sa tam konal 31 rokov aj s troma slovenskými víťaznými zápismi.

V roku 1998 celkovo zvíťazili Karol Kučera a Karina Habšudová, v roku 2005 Dominik Hrbatý a Daniela Hantuchová a v roku 2009 Hrbatý s Dominikou Cibulkovou. Posledné dva ročníky ovládli Roger Federer s Belindou Bencicovou, Švajčiarkou so slovenskými rodičmi.

Zmluva medzi Tennis Australia a Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF), ktorá bola pôvodne podpísaná do roku 2022, je už neplatná. Neznamená to však okamžitý koniec Hopmanovho pohára. ITF bude hľadať možnosti na pokračovanie v iných krajinách, prípadne aj inom ako januárovom termíne. Zatiaľ však nie je nič isté.

„ITF bude spolupracovať s hráčmi a ďalšími zainteresovanými stranami na vývoji Hopmanovho pohára v duchu reformy a inovačných postupov. Je dôležité, aby boli chránené medzinárodné podujatia spoločné pre obe pohlavia, ktoré priťahujú fanúšikov ako aj reklamných partnerov a televízie na celom svete,“ uviedol Kris Dent, výkonný riaditeľ oddelenia Profesionálneho tenisu v ITF.

Čo sa týka ATP Cupu, prvý ročník sa uskutoční v januári 2020 pred úvodným grandslamovým turnajom sezóny Australian Open. Na turnaji v Brisbane, Sydney a Perthe sa predstaví 24 mužských tímov v 6 skupinách po štyroch.

Osem postupujúcich zo základných skupín sa následne stretne vo vyraďovacej časti v súbojoch o celkového víťaza. Jednotlivé stretnutia budú pozostávať z dvoch dvojhier a jednej štvorhry.

„V hre bude 750 bodov do rebríčka ATP a celkové odmeny vo výške 22 miliónov amerických dolárov. Okrem toho tiež reprezentácia svojej krajiny, čo bude pre každého účastníka, verím, zaujímavá a zmysluplná akcia. Na podujatí sa predstavia štyria z najlepších dvanástich hráčov na svete a ôsmi z elitnej dvadsaťštvorky,“ povedal výkonný riaditeľ Tennis Australia Craig Tiley, cituje ho oficiálny portál ATP World Tour.

VIDEO: Pozrite si, ako pre TV Pravda zhodnotili úspešnú kariéru Anastasie Kuzminovej slovenské športové osobnosti:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Hopmanov pohár #ATP Cup