Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Náklady na NTC Košice sa zdvojnásobili, mesto naň nemá. Čo na to Moška?

Osud plánovaného Národného tenisového centra (NTC) v Košiciach je podľa informácií v Korzári neistý.

29.01.2019 12:49
debata (1)

Náklady by sa totiž oproti pôvodným plánom mali totiž až zdvojnásobiť. Regionálny denník Korzár informoval, že pôvodne sa uvažovalo na Popradskej ulici o 15-miliónovom projekte.

Jeho investorom má byť akciovka NTC Košice, v ktorej vlastní mesto 49-percentný podiel, zvyšné akcie patria Slovenskému tenisovému zväzu (STZ). Košická radnica by sa v tomto prípade na investícii podieľala sumou 3 milióny.

Situácia sa však zmenila. Novému vedeniu mesta, na čele ktorého stojí primátor Jaroslav Polaček, prezentovali aktualizovaný rozpočet výstavby NTC. Ten podľa správy v Korzári už ráta so sumou 30 miliónov eur.

Z nich by 6 miliónov (20 percent) malo poskytnúť mesto, rovnakou sumou by malo prispieť NTC a zostávajúcich 60 percent investície má vykryť štát. Primátor Polaček to však nevidí reálne, keďže v navrhnutom rozpočte mesta (bude sa schvaľovať 14. 2.) nie je na NTC vyčlenené ani euro.

„K navýšeniu rozpočtu výstavby NTC Košice prišlo z dôvodu, že sa centrálna hala s kapacitou 5-tisíc divákov a 2 tréningové haly upravili tak, aby sa NTC Košice stali moderným multifunkčným objektom s celoročným využitím aj na kultúrne podujatia a na medzinárodné podujatia v iných športoch, napr. už aj počas Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021. Vznikne moderná multifunkčná aréna s otváracou strechou s celoročným využitím,“ uviedol generálny sekretár STZ Igor Moška v rozhovore pre web STZ.

"Myslím si, že Košice potrebujú modernú päťtisícovú arénu na športové a kultúrne podujatia. Pri dobrej spolupráci by mohla za dva roky stáť. Nová aréna môže byť jedným z dejísk olympijských hier mládeže EYOF 2021, ale v budúcnosti aj mnohých medzinárodných športových podujatí i zaujímavých koncertov, čo nepochybne skvalitní športový a kultúrny život v Košiciach.

Ak sa nám spoločne s Mestom Košice nepodarí zabezpečiť financovanie tohto projektu, bude to veľká škoda hlavne pre Košice. V takom prípade sa STZ vráti k pôvodnému projektu NTC Košice vládou schválenom rozsahu 15 miliónov eur," dodal Moška.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Igor Moška #STZ #NTC v Košiciach