Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena si na rekord musí počkať. Wimbledon ovládla Kerberová

Nemecká tenistka Angelique Kerberová sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry vo Wimbledone.

14.07.2018 18:41
Kerberová tenis Foto: ,
Wimbledonská šampiónka 2018 Angelique Kerberová.
debata (2)

Vo finále si na tráve All England Clubu ako nasadená jedenástka poradila s dvadsaťpäťkou „pavúka“ Američankou Serenou Wlliamsovou hladko 6:3, 6:3 a získala tretí grandslamový titul. V roku 2016 triumfovala na Australian Open v Melbourne i na US Open.

Kerberová odplatila Serene Williamsovej predvlaňajšiu finálovú wimbledonskú prehru. Z turnaja si odnáša prémiu 2,25 milióna libier pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie na štvrté miesto.

Kerberová je po Serene Williamsovej, Ann Jonesovej a Virginii Wadeovej štvrtou hráčkou v Open ére, ktorá vybojovala tretí grandslamový titul vo Wimbledone. Doposiaľ poslednou nemeckou singlovou šampiónkou v Londýne bola v roku 1996 Steffi Grafová.

Kerberová sa po zisku Venus Rosewater Dish splnil veľký sen.

„Vždy som snívala o tom, že zdvihnem nad hlavu wimbledonskú trofej. Mám veľkú radosť, že som druhú šancu pretavila v zisk vytúženého titulu. Serena je veľká šampiónka a inšpirácia pre nás všetkých, pre hráčky i pre fanúšikov. Je obdivuhodné, ako sa po materskej prestávke dokázala vrátiť medzi absolútnu svetovú špičku. Som si istá, že určite ešte získa grandslamový titul. Musela som predviesť svoj najlepší tenis a podať maximálny výkon, aby som ju zdolala. Užívala som si dnes na kurte každú jednu sekundu. Ďakujem za podporu celému môjmu tímu na čele s trénerom Wimom Fisetteom i mojej mame, ktorá sledovala zápas v lóži. Vždy býva počas mojich zápasov nervózna, no dnes pôsobila pokojne a koncentrovane. Som šťastná, že sa mi podarilo nadviazať na wimbledonské úspechy Steffi Grafovej, tento titul v Nemecku určite poriadne zarezonuje,“ povedala Nemka počas slávnostného ceremoniálu.

Mladšia zo sestier Williamsových nevyužila šancu na zisk ôsmej wimbledonskej trofeje, celkovo 24. z podujatí veľkej štvorky e nevyrovnala absolútny rekord Austrálčanky Margaret Courtovej. Pre Američanku to bolo jubilejné 30. grandslamové finále, 10. vo Wimbledone.

V roku 2004 podľahla v dueli o wimbledonský titul Ruske Marii Šarapovovej, v roku 2008 svojej staršej sestre Venus Williamsovej.

Kerberovej vyšiel úvod zápasu so Serenu Williamsovou, keď hneď v úvodnom geme prelomila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Bývalá svetová jednotka síce v ďalších minútach otočila na 3:2, no Kerberová potom získala štyri gemy v rade a prvý set sa stal jej korisťou.

Nemka sa opäť opierala o výbornú defenzívu, pri dlhých výmenách bola ako stena a nútila Serenu Williamsová zahrať o úder navyše. Američanka mala problémy s pohybom, na sieti robila nezvyčajne veľa chýb.

Kerberová pôsobila na dvorci pokojným a vyrovnaným dojmom, takmer vôbec nekazila. Jej údery mali správnu dĺžku, často umiestňovala loptičky do rohov dvorca, čo na Američanku platilo. V druhom dejstve sa Kerberová vďaka brejku v šiestom geme ujala vedenia 4:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca.

Za stavu 5:3 premenila hneď prvý mečbal. Nemka nadviazala na triumf nad Serenou Williamsovou z finále Australian Open 2016 a upravila vzájomnú bilanciu na 3:6.

Ženy – dvojhra – finále
Angelique Kerberová (11-Nem.) – Serena Williamsová (25-USA) 6:3, 6:3

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Angelique Kerberová #Wimbledon 2018