Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo sa deje s Djokovičom? Má mať vážnu chorobu

Nad poklesom formy a stratou pozícií Novaka Djokoviča sa zamýšľajú viacerí tenisoví fanúšikovia. Bývalý svetová jednotka sa aj tento rok trápi, v aktuálnej sezóne má bilanciu 5-5.

01.05.2018 08:23
Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič na turnaji v Monte Carle.
debata (8)

Naposledy prehral v Barcelone s Martinom Kližanom. Srbovi zatiaľ príliš nepomohla ani obnovená spolupráca so slovenským koučom Mariánom Vajdom. Čo sa deje s Nolem?

Viacerí pozorovatelia si všimli, že Djokovič stratil na váhe. Podľa švajčiarskeho odborníka na výživu Jürga Hösliho je za tým vážna choroba.

„Trpí ortorexiou, čo je typ poruchy prijímania potravy,“ povedal Hösli médiám. Ortorexia je prehnaná kontrola jedálnička. Človek z nej najskôr odstraňuje všetko nezdravé a potom podvedome aj zdravé potraviny – mimo iné aj tie pre telo veľmi dôležité. Ide aj o psychický problém.

„Ľudia, ktorí tým trpia, sú viac náchylní na stres, menej spia a často môžu spať len vďaka liekom. Niektorí ľudia môžu stratiť kontakt s priateľmi a upadnúť do depresie. V krajnom prípade môžu mať aj samovražedné sklony,“ upozornil Hösli.

Djokovič pred niekoľkými rokmi vylúčil zo svojej stravy lepok. Lekári zistili, že trpí celiakiou. Problémy s prijímaním potravy mal už ako tínedžer. Pizza, cestoviny, chlieb, ako aj ťažké červené mäso z reštaurácie jeho rodičov tvorili základ tenistovej potravy.

Dokonca jedol čokoládové tyčinky a iné sladké potraviny počas zápasov v domnienke, že sa tým jeho energia zvýši.

„Predstavte si, že zatĺkate klinec do dosky a náhodou trafíte svoj palec. Zostane opuchnutý, červený a nahnevaný. To je to, čo sa dialo v mojom vnútri,“ opísal svoj stav Djokovič.

Začal jesť bezlepkové cestoviny, viac hnedej ryže, ovsených vločiek, ovocia a listovej zeleniny. Jeho výkony išli hore, o svojej diéte napísal aj knihu, ale zdá sa, že problémy s jedlom sa v jeho prípade vracajú.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda