Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan preháňal šampióna v jeho obývačke. Nevyužil tri setbaly

Spočiatku rýchlo a zdrvujúco, potom tvrdý boj o každú loptičku. Nakoniec však platí - to čo dnes stačí na Novaka Djokoviča, na Rafaela Nadala ešte nie.

27.04.2018 11:00 , aktualizované: 18:27
Kližan Nadal Foto: ,
Kližan vs. Nadal.
debata (1)

Púť Martina Kližana na prestížnom turnaji v Barcelone sa skončila. Vo štvrťfinále antukového podujatia podľahol svetoznámemu španielskemu ľavákovi 0:6. 5:7. V jeho obývačke – na dvorci, ktorý nesie jeho meno.

„On je legenda. Či vyhrám alebo prehrám, musím byť hrdý na to, že vo štvrťfinále čelím takému hráčovi. Vyzerá to tak, že je vo výbornej forme, no tiež je to človek; nikto nie je nezdolateľný,“ vravel pred zápasom 28-ročný Bratislavčan.

Pocit hrdosti – ten si napriek prehre môže Kližan pokojne uchovať. Nielen za zápas proti svetovej jednotke – mimochodom, jeho priebeh nebol ani zďaleka jednoznačný – ale aj za predošlé duely v metropole Katalánska. Za zvládnutú kvalifikáciu, postup cez Djokoviča či dominanciu proti Felicianovi Lopézovi. Jednoducho – Barcelona si Kližana zapamätá!

Ako to proti Nadalovi vyzeralo?

Najprv jednostranne. Kližanove kraťasy boli spočiatku príliš krátke a pokusy o víťazný úder zasa dlhé. Chyba striedala chybu, konečných 0:6 bolo viac výsledkom slovenskej nepresnosti, ako španielskej výnimočnosti.

V druhom sete sa však karta obrátila. Kližan bol ten, kto určoval tempo, bol to práve on, komu tlieskalo domáce publikum – často výrazne viac ako Nadalovi. Na jeho konci však nevyužil tri setbaly a prehral.

Jedna štatistika, ktorá hovorí za všetko: Nadal od 19. mája 2017 na antuke nielenže nestratil set, žiadny jeho súper ani v jednom z nich neuhral viac ako štyri gemy. Platilo to iba do piatku.

„Martin dokázal, že patrí medzi najlepších antukárov na svete. Ukázalo sa, že je na správnej ceste späť do svetového tenisu. Budeme pracovať na tom, aby raz Nadala zdolal aj na jeho obľúbenom povrchu,“ povedal po zápase pre Pravdu jeho tréner Dominik Hrbatý.

„Možno to vyznie paradoxne, ale druhý set prehral na pomalej ruke. Tým, že ju mal pomalšiu, stratil kontrolu nad loptou. A možno to bola jediná chybička, ktorú by som mu asi vyčítal za celý zápas,“ pokračoval niekdajší 12. hráč sveta.

Slovenský tenista má odteraz s rodákom z Malorky bilanciu 1:3 na zápasy. Okrem piatkovej prehry Nadalovi podľahol aj na Roland Garros 2013 a o rok neskôr na tráve v Londýne. V tej istej sezóne ho však zdolal na turnaji v Pekingu.

Kližan, aktuálne 140. hráč v rebríčku ATP, by sa mal v pondelok prepracovať na 122. pozíciu. „Má pred sebou celú sezónu a neobhajuje v nej žiadne body. Dúfam, že bude pokračovať v konzistentnej práci a posúvať svoje možnosti,“ poznamenal Hrbatý.

Nadal v Barcelone obhajuje víťazstvo, ak sa mu to nepodarí, svoje líderské miesto prepustí Rogerovi Federerovi. A to aj napriek tomu, že švajćiarsky velikán sa rozhodol vynechať celú antukovú časť sezóny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Martin Kližan