Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kríza šampióna. Súperi cítia Djokovičovu neistotu

Od momentu, keď stál uprostred slávneho dvorca Philippa Chatriera a na pomyselné plátno, ktoré mu ponúkla parížska antuka, maľoval víťazné srdce, neuplynuli ani dva roky.

27.03.2018 14:43
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič po prehre s Benoitom Pairém v Miami.
debata

Bude najlepší! Ak…

V tej chvíli sa svet na Novaka Djokoviča – čerstvého majiteľa kariérneho Grandslamu – díval s ohromným rešpektom, uznaním. Označoval ho za muža, ktorý jedného dňa prekoná (takmer nedostihnuteľné) rekordy legendárneho Rogera Federera. A stane sa najlepším tenistom v dejinách.

„Ak bude predvádzať také výkony, akými nás ohromuje počas posledných dvoch rokov, je v jeho schopnostiach pokoriť Federera v počte grandslamových titulov. Hrá vskutku senzačne,“ hovoril Andy Murray po finále Roland Garros 2016.

V tej sekunde Brit ani len netušil, ako dobre urobil, že svoje tvrdenie postavil do podmieňovacej roviny. Pre Djokoviča sa práve po veľkom parížskom triumfe začali horšie časy. Také, na aké nebol dovtedy zvyknutý on, fanúšikovia, experti. A najmä – pretrvávajúce doteraz. Od triumfu na Roland Garros sa srbský velikán trápi. Trofej pre víťaza niektorého z turnajov zdvihol nad hlavu tri razy (Toronto 2016, Dauhá a Eastbourne 2017). Na turnajoch veľkej štvorky zväčša tápal.

Zranenia, súkromie, zmeny v tíme

Čo je za výrazným poklesom výkonnosti dvanásťnásobného grandslamového šampióna? Zranenia: pre problémy s pravým lakťom ukončil lanskú sezónu už v júli. Rovnaký problém ho trápil aj koncom toho istého roka, preto musel návrat na súťažné kurty odložiť.

Rodinné problémy: niektoré médiá na Djokoviča vytiahli, že podviedol manželku Jelenu. Tenista však fámy o možnom rozvode poprel a definitívne ich ukončil po tom, ako oznámil, že sa po druhý raz stane otcom.

Výrazné zmeny v najužšom podpornom tíme: v máji minulého roka z neho definitívne odišiel aj dlhoročný tvorca Djokovičových úspechov – slovenský tréner Marián Vajda. Nahradil ho superkouč André Agassi, pod ktorého vedením sa však belehradskému rodákovi nedarilo. Aj preto k nemu koncom lanskej sezóny pribudol ďalší člen – Radek Štěpánek.

Iný ako z televízie

Lenže ani srbsko-americko-česká spolupráca zatiaľ nefunguje tak, ako by si Djokovičovi fanúšikovia predstavovali. V aktuálnej sezóne odohrala 30-ročná hviezda šesť zápasov – s vyrovnanou bilanciou 3:3.

„Djokovič, akého poznám z televízie, nikdy nezahrá zlý úder. Zakaždým trafí loptu tam, kam chce. Súčasný Djokovič je však trochu iný. Pri mnohých úderoch je neistý, veľa kazí,“ hovoril pred sedemnástimi dňami Taro Daniel.

Japonský tenista, ktorého meno svieti v druhej stovke svetového rebríčka, zastavil Djokoviča hneď v úvodnom zápase prestížneho turnaja v Indian Wells. „Cítil som sa, ako keby som hral svoj prvý zápas v profikolotoči. Bol som nervózny, nevedel som nájsť rytmus. Takto hrať nemôžem,“ vravel Djokovič.

Lenže: záverečná myšlienka o zlepšených výkonoch zostala len jeho zbožným želaním. Niekdajšia svetová jednotka neuspela ani minulý týždeň na turnaji v Miami. Stopku jej vystavil – opäť nečakane – Francúz Benoit Pairé – 47. hráč sveta.

„Djokovič trpí skôr duševnou ako hernou krízou,“ zhodli sa v tej chvíli tenisoví experti John McEnroe a Greg Rusedski.

Nepodceňujte myseľ šampióna

Či je to tak, je otázne. V každom prípade, Djokovič ani zďaleka nie je tým hráčom, ktorý bol ešte pred necelými dvomi rokmi takmer nezdolateľný. V rebríčku ATP neustále klesá (v súčasnosti je na dvanástej priečke), jeho povesť neohrozeného šampióna zbiera trhlinu za trhlinou.

Kde a kedy sa skončí strmý pád legendy?

Zdá sa, že v momente, keď nadobudne dostatok sebavedomia. Lebo: či chceme a či nie, Djokovičov problém zrejme nie je v ruke. „V súčasnosti nie je jeho výkonnosť vysoká. Zdá sa, že je to záležitosť psychiky. Novak o sebe pochybuje. Súperi jeho neistotu cítia. Sám im dáva nádej, že ho môžu zdolať,“ myslí si Annabel Croftová, tenisová expertka Sky Sports.

Ani ona však Djokoviča neodpisuje. „To rozhodne nie. Nikdy nesmiete podceňovať myseľ ozajstného šampióna. A ním Novak je,“ tvrdí Croftová.

Bezpochyby. A možno je len otázkou času, keď si velikán svetového tenisu znovu vezme do ruky raketu, premení ju na štetec a do slávnej antuky vyryje ďalšie majstrovské dielo – víťazné srdce, srdce šampióna!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Miami #Indian Wells