Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šikovnosť, hravosť. Rybáriková ukazuje talent v plnej kráse

O tom, že jej osud nadelil výnimočný talent, ruky potiahol jemnocitom a mysli doprial bystrosť či hravosť, vedel roky celý tenisový svet.

10.07.2017 18:30
Magdaléna Rybáriková, Petra Martičová Foto: ,
Úder Magdalény Rybárikovej v osemfinále Wimbledonu proti Chorvátke Petre Martičovej.
debata (8)

Silné stránky Magdalény Rybárikovej však zostávali vo veľkých okamihoch často ukryté kdesi v kúte. Slovenskú tenistku v rozlete neraz čosi pribrzdilo – ak nebola práve zranená, postavila sa jej na kurte (okrem súperky) do cesty nestálosť a nie práve najodolnejšia psychika. „Mnohé zo zápasov dokážem odohrať na dobrej úrovni, neviem v nich však zvíťaziť. Prenasledujú ma zranenia, musím pristupovať k zmenám, ktoré nemám rada. To nepomáha mojej psychike,“ vravela piešťanská rodáčka presne pred dvoma rokmi v rozhovore pre denník Pravda.

V tom čase prerušila trinásťročnú nadvládu Dominiky Cibulkovej a Daniely Hantuchovej a zasadla na trón pre slovenskú tenisovú jednotku. Pomohol jej k tomu úspech z Wimbledonu – uhrala tretie kolo. „Predtým sa mi tu nikdy nedarilo. Trávu pritom zbožňujem a Wimbledon je môj najobľúbenejší turnaj. O to mám z tohto úspechu väčšiu radosť,“ tvrdila.

Rybáriková vtedy ešte ani len netušila, že životný úspech na ňu ešte len čaká. A práve v obľúbenom All England Clube. Zverenka Petra Hubera v pondelok znovu žiarila šťastím – po víťazstve nad Chorvátkou Petrou Martičovou si na najslávnejšom turnaji sveta senzačne zaistila štvrťfinálovú miestenku. Pred ňou dosiahla rovnaký úspech len dvojica tenistiek spod Tatier – Hantuchová (2002), Cibulková (2011, 2016).

Po tom, ako Martičová poslala záverečnú loptu do autu, sa Rybáriková neudržala a bez okolkov od radosti vykríkla. Na dvorci číslo 18 po prvý raz prejavila radosť z víťazstva na tohtoročnom Wimbledone výraznejšie. Znovu však jej prvý pohľad smeroval na rovnaké miesto – do hráčskej lóže, kde oduševnene tlieskal tréner Huber.

Aj on má obrovský podiel na tom, že Rybáriková hrá po sedemmesačnej vynútenej pauze (operácia zápästia a lakťa) vo výbornej forme. Z ostatných 29 zápasov vyhrala 27. Vo svetovom rebríčku sa podľa predbežných prepočtov posunie minimálne na 48. miesto. Ku kariérnemu maximu sa priblíži na rozdiel sedemnástich priečok. V prípade ďalších víťazstiev ho však môže aj prekonať…

„Keby mi niekto vo februári povedal, že sa ešte pred Wimbledonom vrátim čo i len do najlepšej stovky, neverila by som mu. S trénerom sme mali podstatne skromnejšie plány,“ vravela Rybáriková pred odchodom do Londýna.

Jej výkony však vzbudzujú rešpekt. Na kurte pôsobí pokojne a vyrovnane. Fanúšik nadobúda dojem, že sa díva na tenistku s absolútne čistou mysľou. Keď k tomu 28-ročná Slovenka pridá nevšednú šikovnosť a túžbu po úspechu, je výsledkom wimbledonské štvrťfinále.

„Magda je veľmi hravá. Jej variabilita úderov je na vysokej úrovni. To je pre každú jej súperku nesmierne nepríjemné,“ chválila Rybárikovú v priamom prenose stanice Nova Sport niekdajšia česká tenistka Klára Koukalová.

Aj ona bude zvedavá, či Rybáriková v utorok napíše ďalšiu víťaznú kapitolu veľkého príbehu. V boji o postup medzi najlepšie štyri tenistky tohtoročného Wimbledonu sa Slovenka stretne s Coco Vandeweghovou. Američanka si v pondelok poradila s Caroline Wozniackou, niekdajšou svetovou jednotkou.

Favoritka bude jednoznačná. Rybárikovej šikovnosť však už obrátila papierové predpoklady neraz hore nohami…

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017