Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Stuttgarte. Pri Šarapovovej návrate chýbali dopingové kontroly

Pri návrate ruskej tenistky Marie Šarapovovej po dopingovom treste podľa informácií nemeckej antidopingovej agentúry NADA chýbali na turnaji v Stuttgarte akékoľvek dopingové kontroly.

01.06.2017 22:51
Maria Šarapovová Foto: ,
Ostro sledovaný aprílový návrat. Maria Šarapovová prichádza na kurt v Stuttgarte.
debata (1)

Vedenie NADA na tlačovej konferencii v Berlíne obvinilo Medzinárodnú tenisovú federáciu ITF, že im neumožnila testovanie a navyše sama žiadne kontroly nevykonala.

„Zabránili nám vykonať kontroly. To je niečo, čo nemôžeme schvaľovať. Zvlášť, keď medzinárodné federácie na tomto turnaji žiadne kontroly neuskutočnili,“ uviedla predsedníčka predstavenstva NADA Andrea Gotzmannová.

Dôvodom zamietavého postoja ITF bol paragraf v kódexe Svetovej antidopingovej agentúry WADA, podľa ktorého národné agentúry musia dodatočné kontroly hlásiť s viac ako mesačným predstihom. „S inými zväzmi to však funguje aj bez odvolávania sa na toto pravidlo a môžeme na poslednú chvíľu robiť dodatočné testy,“ uviedol člen NADA Lars Mortsiefer.

Dodatočné kontroly fungujú podľa NADA aj ako ochrana čistých športovcov a prispievajú k ich dôveryhodnosti. „Keby tam pani Šarapovovú testovali a výsledok bol negatívny, ukázalo by sa, že je znovu zapojená do systému dopingových kontrol,“ uviedol Mortsiefer.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Maria Šarapovová #WADA #ITF #NADA