Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Horúčavy, prirodzený tlak. Cibulková štartuje sezónu

Mrazivý rozbeh vo Vysokých Tatrách. Tvrdá drina na kurtoch slnečnej Floridy. Zopár dní doma a odlet na rozpálenú južnú pologuľu.

03.01.2017 21:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Nová úloha – hviezdy

To všetko absolvovala Dominika Cibulková počas uplynulých dvoch mesiacov. Od jej ostatného súťažného zápasu uplynuli viac ako dva mesiace. Slovenská tenistka v ňom zdolala Nemku Angelique Kerberovú a senzačne ovládla prestížny turnaj majsteriek v Singapure. So svetovou jednotkou si môže zmerať sily aj v úvode aktuálneho roka. Turnajom v Brisbane vstupujú obe hviezdy do novej sezóny.

„Priznám sa, že veľa od seba neočakávam. Samozrejme, chcela by som hrať tak dobre ako v Singapure. Nebude to však jednoduché. Musím byť predovšetkým trpezlivá, všetko chce čas,“ uviedla Cibulková pre austrálske médiá.

Na štarte sezóny je v úplne odlišnej pozícii ako vlani. Pred rokom prichádzala do Austrálie po období plnom útrap. Za sebou mala rok, počas ktorého sa vystrábila z najťažšieho zranenia doterajšej kariéry. Absolvovala v ňom najdlhšiu pauzu. Bez tenisu bola pre operáciu päty tri mesiace a len s veľkými ťažkosťami sa vracala do formy, v akej súťažné kurty opúšťala. Nie div, že minulý rok otvárala v úlohe hráčky, ktorá nepatrila ani len do elitnej šesťdesiatky svetového rebríčka. Teraz je na tom Cibulková podstatne lepšie. V renkingu žiari pri jej mene číslo 5. Nadobudla status svetovej hviezdy.

„Je to úplne iné. Je veľký rozdiel prísť do Austrálie v pozícii piatej hráčky sveta. Verím, že tento fakt si nebudem pripúšťať a neutvorím na seba prílišný tlak,“ uvedomuje si náročnosť okamihu 27-ročná Cibulková.

Akiste však bude pod drobnohľadom médií, fanúšikov i súperiek. Pre tie bude výzvou, budú ju chcieť zdolať. Za každú cenu. Napokon, premožiteľku našla drobná Slovenka v ostatných desiatich zápasoch len dvakrát. Z posledných dvoch turnajov si zakaždým odnášala trofej.

Časový posun i páľava

V Brisbane patrí Cibulková k najvážnejším adeptkám na zisk trofeje. Je druhou nasadenou (za Kerberovou). V úvodnom kole mala voľný žreb, v druhom čelila v noci z utorka na stredu nenasadenej Šuaj Čangovej. S Číňankou má mimoriadne priaznivú bilanciu. Rovesníčku, ktorej patrí v rebríčku 23. miesto, zdolala vo všetkých štyroch predošlých stretnutiach, nestratila s ňou dokonca ani set.

Je jasné, že Cibulková bola v ich ďalšom súboji favoritkou. No pozor, v Austrálii pristála len pred piatimi dňami. Za sebou má dlhý, približne 24-hodinový let. Navyše, zvykať si musela na značný časový posun, ale aj veľký horúčavy. V Brisbane sa ortuť teplomera šplhá v týchto dňoch k tridsiatim stupňom Celzia.

Dominika Cibulková v Austrálii. Foto: facebook.com/dcibulkova
Dominika Cibulková Dominika Cibulková v Austrálii.

„Na také počasie sa veru nedá pripraviť. Na Floride, kde som trénovala, bolo teplo, ale aj vlhko. V Austrálii nie sú jednoduché podmienky. Preto ani v tréningu nejdem od začiatku naplno, ale postupne pridávam na intenzite. Takto – krok po kroku – by som sa chcela zlepšovať. Mám pocit, že fyzicky som na tom dobre. Priznávam však, že teplo mi uberá zo síl,“ hovorila Cibulková.

Turnaj v Brisbane je pre ňu (a mnohé ďalšie svetové tenistky) prípravou na blížiaci sa prvý z vrcholov roka. Už o necelé dva týždne odštartuje v Melbourne Australian Open. Na kurtoch Melbourne Parku sa Cibulková dočkala pred tromi rokmi jedného z najcennejších úspechov – zahrala si vo finále (podľahla Číňanke Na Li).

S vysokými ambíciami pocestuje na úvodný grandslam roka aj tentoraz. Pred sebou však má podstatne viac výziev. Z lanskej sezóny obhajuje štvoricu turnajových titulov – zo Singapuru, Linzu, Eastbourne a Katovíc. Okrem toho hrala vo finále v Acapulku, Madride a Wu-chane.

Bude pre slovenskú hviezdu rovnako úspešný aj tento rok?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková