Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Horúčavy, prirodzený tlak. Cibulková štartuje sezónu

Mrazivý rozbeh vo Vysokých Tatrách. Tvrdá drina na kurtoch slnečnej Floridy. Zopár dní doma a odlet na rozpálenú južnú pologuľu.

03.01.2017 21:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Nová úloha – hviezdy

To všetko absolvovala Dominika Cibulková počas uplynulých dvoch mesiacov. Od jej ostatného súťažného zápasu uplynuli viac ako dva mesiace. Slovenská tenistka v ňom zdolala Nemku Angelique Kerberovú a senzačne ovládla prestížny turnaj majsteriek v Singapure. So svetovou jednotkou si môže zmerať sily aj v úvode aktuálneho roka. Turnajom v Brisbane vstupujú obe hviezdy do novej sezóny.

„Priznám sa, že veľa od seba neočakávam. Samozrejme, chcela by som hrať tak dobre ako v Singapure. Nebude to však jednoduché. Musím byť predovšetkým trpezlivá, všetko chce čas,“ uviedla Cibulková pre austrálske médiá.

Na štarte sezóny je v úplne odlišnej pozícii ako vlani. Pred rokom prichádzala do Austrálie po období plnom útrap. Za sebou mala rok, počas ktorého sa vystrábila z najťažšieho zranenia doterajšej kariéry. Absolvovala v ňom najdlhšiu pauzu. Bez tenisu bola pre operáciu päty tri mesiace a len s veľkými ťažkosťami sa vracala do formy, v akej súťažné kurty opúšťala. Nie div, že minulý rok otvárala v úlohe hráčky, ktorá nepatrila ani len do elitnej šesťdesiatky svetového rebríčka. Teraz je na tom Cibulková podstatne lepšie. V renkingu žiari pri jej mene číslo 5. Nadobudla status svetovej hviezdy.

„Je to úplne iné. Je veľký rozdiel prísť do Austrálie v pozícii piatej hráčky sveta. Verím, že tento fakt si nebudem pripúšťať a neutvorím na seba prílišný tlak,“ uvedomuje si náročnosť okamihu 27-ročná Cibulková.

Akiste však bude pod drobnohľadom médií, fanúšikov i súperiek. Pre tie bude výzvou, budú ju chcieť zdolať. Za každú cenu. Napokon, premožiteľku našla drobná Slovenka v ostatných desiatich zápasoch len dvakrát. Z posledných dvoch turnajov si zakaždým odnášala trofej.

Časový posun i páľava

V Brisbane patrí Cibulková k najvážnejším adeptkám na zisk trofeje. Je druhou nasadenou (za Kerberovou). V úvodnom kole mala voľný žreb, v druhom čelila v noci z utorka na stredu nenasadenej Šuaj Čangovej. S Číňankou má mimoriadne priaznivú bilanciu. Rovesníčku, ktorej patrí v rebríčku 23. miesto, zdolala vo všetkých štyroch predošlých stretnutiach, nestratila s ňou dokonca ani set.

Je jasné, že Cibulková bola v ich ďalšom súboji favoritkou. No pozor, v Austrálii pristála len pred piatimi dňami. Za sebou má dlhý, približne 24-hodinový let. Navyše, zvykať si musela na značný časový posun, ale aj veľký horúčavy. V Brisbane sa ortuť teplomera šplhá v týchto dňoch k tridsiatim stupňom Celzia.

Dominika Cibulková v Austrálii. Foto: facebook.com/dcibulkova
Dominika Cibulková Dominika Cibulková v Austrálii.

„Na také počasie sa veru nedá pripraviť. Na Floride, kde som trénovala, bolo teplo, ale aj vlhko. V Austrálii nie sú jednoduché podmienky. Preto ani v tréningu nejdem od začiatku naplno, ale postupne pridávam na intenzite. Takto – krok po kroku – by som sa chcela zlepšovať. Mám pocit, že fyzicky som na tom dobre. Priznávam však, že teplo mi uberá zo síl,“ hovorila Cibulková.

Turnaj v Brisbane je pre ňu (a mnohé ďalšie svetové tenistky) prípravou na blížiaci sa prvý z vrcholov roka. Už o necelé dva týždne odštartuje v Melbourne Australian Open. Na kurtoch Melbourne Parku sa Cibulková dočkala pred tromi rokmi jedného z najcennejších úspechov – zahrala si vo finále (podľahla Číňanke Na Li).

S vysokými ambíciami pocestuje na úvodný grandslam roka aj tentoraz. Pred sebou však má podstatne viac výziev. Z lanskej sezóny obhajuje štvoricu turnajových titulov – zo Singapuru, Linzu, Eastbourne a Katovíc. Okrem toho hrala vo finále v Acapulku, Madride a Wu-chane.

Bude pre slovenskú hviezdu rovnako úspešný aj tento rok?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková