Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Garciová po víťazstve nad Kvitovou vyrovnala fedcupové finále

Po sobotňajších dvojhrách je stav 1:1 medzi Francúzskom a Českom v Štrasburgu vo víkendovom finále svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien.

12.11.2016 18:28 , aktualizované: 20:47
Karolína Plišková Foto: ,
Karolína Plišková oslavuje s členmi českého fedcupového tímu prvý bod vo finále.
debata

Favorizované hostky poslala do vedenia ich jednotka Karolína Plíšková, ktorá na tvrdom povrchu v hale Rhenus Sport zdolala dvojku krajiny galského kohúta Kristinu Mladenovicovú za 3:48 h v obrovskej dráme 6:3, 4:6, 16:14. V treťom sete Plíšková nepykala za premrhanie náskoku 5:2 (a k tomu 30:0 na príjme). Nevypomstilo sa jej ani nevyužitie dvoch mečbalov v rade na returne v 18. hre. Naopak, v 24. geme zvládla prijímanie proti prehre. Následne líderka hostiteliek Caroline Garciová prekonala dvojku obhajkýň trofeje Petru Kvitovu za 1:53 h minút 7:6 (6), 6:3.

„Môj najdlhší zápas, najťažší vo Fed Cupe. Našťastie, s dobrým koncom pre mňa. Ani sa to všetko nedá popísať. Neviem, ako by to vyzeralo, ak by som prehrala. Som fakt rada, že som priniesla bod do našej šatne. Nehrala som svoj najlepší tenis, ona v treťom sete chytila životnú formu, dostala som však šancu. Fyzicky som pomerne v pohode, sama som z toho prekvapená. Azda budem pripravená aj na nedeľu,“ citoval Plíškovú web iDnes.cz.

Rekordným setom v elitnej spoločnosti Fed Cupu podľa počtu hier zostáva ten 32-gemový spred sedemnástich rokov. V sezóne 1997 Francúzka Nathalie Tauziatová prekonala Japonku Naoko Sawamacuovú 7:5, 4:6, 17:15.

Dvadsaťštyriročná 6. žena singlového renkingu WTA Kar. Plíšková sa v bilancii zo vzájomných stretnutí s 23-ročnou Mladenovicovou (42.) ujala vedenia 2:1. Nadviazala na úspech 6:2, 7:6 (6), ktorý dosiahla minulý rok v júni na tráve v Birminghame. Druhý raz sa niekdajšej jednotke juniorského tzv. kombinovaného hodnotenia ITF revanšovala za predvlaňajší nezdar z Moskvy. Mladenovicová pre blog súťaže pripomenula, že rivalita vrátane mládežníckeho obdobia trvá už viac ako desať rokov.

Finalistka tohtoročných newyorských grandslamových US Open Plíšková aktuálne má vo Fed Cupe štatistiku 10:2, z toho vo dvojhre 7:2. Mladenovicová klesla na 12:5 (v singloch 3:5).

V nedeľu od 13.30 h sa postupne budú hrať dva single (Garciová – Kar. Plíšková, Mladenovicová – Kvitová) a debl, na ktorý kapitáni Amélie Mauresmová a Petr Pála nominovali páry Alizé Cornetová, Pauline Parmentierová, resp. Lucie Hradecká, Barbora Strýcová.

Češky sa usilujú o zavŕšenie čistého hetriku a svoj piaty triumf na MS tímov ITF za šesť rokov. Aj so zarátaním federálnej éry majú vo finále vynikajúcu bilanciu 9:1. Jediná prehra sa zrodila v roku 1986 v Prahe proti Američankám, za ktoré – vo svojom rodnom meste – hrala aj Martina Navrátilová. Dosiaľ posledný čistý hetrik zvládli v sezónach 1993 – 1995 Španielky. Až sedemkrát za sebou triumfoval v rokoch 1976 – 1982 tím USA, dovedna má na konte 17 úspechov a suverénne vedie pred Českom smerujúcim za zaokrúhlením.

Šampiónky 1997 a 2003 Francúzky sú vo finále premiérovo od roku 2005. Bilancia zo vzájomných súbojov vrátane éry niekdajšieho Česko-slovenska je 3:3. Družstvo ČR vlani v semifinále v Ostrave zvíťazilo 3:1. Francúzsko ešte nikdy nezískalo trofej na domácom kurte. Radovalo sa v holandskom Hertogenboschi a na neutrálnej pôde v Moskve ešte pri inom formáte.

Pála sa môže stať najúspešnejším fedcupovým kapitánom v histórii a Mauresmová len štvrtou ženou, ktorá najprv sama triumfovala na dvorci a neskôr z lavičky doviedla svoje družstvo k triumfu.

FRANCÚZSKO – ČESKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách
(12. – 13. novembra, Štrasburg, Rhenus Sport, tvrdý povrch v hale)

Dvojhry:
Kristina Mladenovicová – Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 14:16 za 3:48 h
Caroline Garciová – Petra Kvitová 7:6 (6), 6:3 za 1:53 h

Nedeľa (postupne od 13.30 h):
Dvojhry:
Caroline Garciová – Karolína Plíšková
Kristina Mladenovicová – Petra Kvitová
Štvorhra:
Alizé Cornetová, Pauline Parmentierová – Lucie Hradecká, Barbora Strýcová

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Pohár federácie 2016