Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Habšudová: Nedostatky? Dominika si z nich nerobila ťažkú hlavu

Tri dámy, ktoré spája výnimočnosť. V histórii slovenského tenisu si len ony užili elitnú spoločnosť najlepšej svetovej desiatky. Len ony dostali možnosť zahrať si dvojhru na prestížnom turnaji majsteriek. Pred Dominikou Cibulkovou a Danielou Hantuchovou si premiéru užila Karina Habšudová (43).

01.11.2016 09:48
Karin Habšudová Foto: ,
Karin Habšudová.
debata (2)

Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi hájila slovenské farby na kurte, tentoraz s nadšením sledovala víťazné ťaženie svojej nástupkyne. „Dominike výrazne pomohla skúsenosť z finále Australian Open. V Singapure už nemusela myslieť na to, že zaplatí nováčikovskú daň,“ tvrdí rodáčka z Bojníc.

Pred turnajom ste tvrdili, že Cibulková môže reálne pomýšľať na semifinále. Čo vravíte na to, že Singapur napokon opúšťala s trofejou?
Už pred turnajom som vravela, že pri neúčasti Sereny Williamsovej nemá tento turnaj jednoznačnú favoritku. Zároveň som upozorňovala na to, že pri zhode okolností môže Dominika dosiahnuť veľký úspech. To sa aj stalo. Po postupe zo skupiny dostala v semifinále Svetlanu Kuznecovovú – súperku, na ktorú si nesmierne verila. Navyše, vo finále predviedla výkon, aký som u nej nikdy predtým nevidela. Cibulkovej víťazstvo nad Kerberovou nebolo o zlom tenise Nemky. Tá hrala výborne. No Dominika bola v ten deň nezdolateľná.

Znamená to, že Cibulková predviedla vo finále výkon, ktorý zodpovedá členke najlepšej päťky svetového rebríčka?
Jednoznačne. To, že Dominika je skvele fyzicky pripravená, je všeobecne známe. K víťazstvu ju však priviedla nesmierna psychická pohoda. Žiadna z jej súperiek nebola v takom dobrom rozpoložení. Dôkazom je fakt, že ani zo svojho najväčšieho nedostatku – podania – si nerobila ťažkú hlavu. A to ju priviedlo až na trón.

Cibulková hrala vo veľkom finále už pred necelými tromi rokmi. Na Australian Open ho nezvládla. Prečo v Singapure uspela?
Skúsenosť z Melbourne jej na turnaji majsteriek veľmi pomohla. Teraz už nemusela myslieť na to, aby nezaplatila nováčikovskú daň. Bola sebavedomá, vedomá si svojich kvalít. Vedela, že už v skupine mohla Kerberovú zdolať. Mala na ňu. Vtedy sa toho ešte trochu zľakla. Vo finále sa jej už ruka nezatriasla. Človek veľakrát hrá pekne, hrá dobrý zápas, ale keď príde záver a treba potvrdiť víťazstvo, nastane problém. To sa Dominike nestalo. Dokázala to, na čo mala.

Cibulková až do minulého roka odmietala prípravu s mentálnym trénerom. Akú úlohu zohral fakt, že sa napokon do rúk jedného z nich zverila?
Hlava u Dominiky funguje skvele. Dokopy však zapadli všetky kolieska. Doma má obrovskú podporu, neprenasledovali ju zranenia. Fyzicky sa cíti skvele. To znamená, že mohla svoj výkon neustále stupňovať. Navyše, viackrát v sezóne zdolala hráčky zo svetovej desiatky, čo jej dodalo sebavedomie. Dominika išla krôčik po krôčiku, aby napokon v závere sezóny urobila ten najväčší.

Mentálny kouč Radek Šefčík tvrdí, že u ženy – tenistky je pohoda v súkromí dôležitejšia ako u muža – tenistu. Súhlasíte?
Samozrejme. Pre ženu je zázemie dôležitejšie ako pre chlapa. Myslím si, že to neplatí len pre športovcov, ale aj pre bežný život. Predsa len, žena je emocionálnejšia bytosť. Nerada by som porovnávala dve pohlavia, ale v tomto smere sme určite náchylnejšie na nezrovnalosti v súkromí.

Cibulková dosiahla najväčší úspech v kariére. Čo to s ňou môže urobiť?
Teraz je čas na to, aby sa v absolútnej svetovej špičke zasídlila. Herne na to má. Ak jej bude slúžiť zdravie, nie je dôvod na to, aby nešla ešte vyššie.

Ako vysoko? Môže pomýšľať aj na lepšie priečky?
Myslím si, že áno. Má na to dostatok kvality, dokáže sa vyrovnať komukoľvek. V prípade, že hrá v dobrej forme, je nezdolateľná len Serena Williamsová.

Americká legenda však do roka či dvoch s tenisom zrejme skončí. Môže byť Cibulková jedného dňa i svetovou jednotkou?
Netrúfnem si to predpovedať. Uvidíme, ako spracuje to, že sa prebojovala do Top 5. Aby sa posunula vyššie, bude musieť ešte niečo pridať. Jedna vec je niekam sa dostať, druhá je udržať sa tam. V tomto roku Dominika pridala mentálnu silu, teraz bude musieť vytiahnuť ďalší tromf. Ostatné hráčky si ju zase o niečo viac opozerali, a tak Cibulková potrebuje urobiť ešte o krok navyše. Na prvý pohľad sa zdá, že posunúť sa z piatej priečky na štvrtú je maličkosť, no nie je to tak.

Dominika Cibulková so slovenskou vlajkou a... Foto: Reuters, EDGAR SU
Dominika Cibulková, vlajka, trofej Dominika Cibulková so slovenskou vlajkou a trofejou zo Singapuru.

Na tlačovej besede po finále čelila Cibulková otázke, či neprišiel čas, aby vyhrala grandslam. Má na to v najbližšom čase?
Dominika si získala u ostatných tenistiek veľký rešpekt. Aj pre ne bude odteraz mimoriadne náročnou súperkou. Nízke ambície už preto nemôže mať. Ak sa dostatočne dobre usídli na leveli zo Singapuru, načasuje si formu, môžeme sa už čoskoro dočkať aj jej triumfu na grandslamovom turnaji.

Vidíte v hre Cibulkovej ešte nejaké slabé miesta?
Len v rámci konzistentnosti hry. Udržať si počas celého roka stálu výkonnosť je skutočne náročné. Hráčky z najlepšej svetovej päťky však toho musia byť schopné. Inak tam nemajú čo hľadať. Dominika skrátka musí odstrániť výkyvy. Len potom sa môže posunúť ešte vyššie. To je základná podmienka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Karina Habšudová