Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pripomína Serenu, obdivuje Beyoncé. Má skalp Cibulkovej

Menom pripomína svetoznámu modelku. Výzorom i herným prejavom tenisovú legendu. Je však jedinečná. Naomi Osaková udiera do loptičiek mimoriadnou razanciou.

21.09.2016 16:40
naomi osaka, Foto: ,
Naomi Osaková po víťazstve nad Dominkou Cibulkovou.
debata (3)

Predurčuje ju k tomu neobvyklá sila a výbušnosť. Podobne ako Američanku Serenu Williamsovú. Napokon, viacerí o nej vravia, že je o sedemnásť rokov mladšou kópiou 22-násobnej grandslamovej šampiónky.

Japonská tenistka veľkú kariéru len rozbieha. Ešte tri týždne bude osemnásťročnou tínedžerkou, no už teraz sa môže pochváliť cenným skalpom. Dosiaľ najväčším v kariére. V osemfinále turnaja v Tokiu si rodáčka z Osaky poradila so slovenskou jednotkou a dvanástou hráčkou sveta Dominikou Cibulkovou.

A nie hocijakým spôsobom. Bratislavčanke povolila len tri hry. „Mala som výhodu. Pred zápasom som o nej vedela podstatne viac ako ona o mne. Preto som mohla ísť na kurt s jednoznačným plánom. Vedela som, že ak ho dodržím, uspejem. A tak sa i stalo. Víťazstvo som si zaslúžila,“ vravela po záverečnej výmene dcéra Haiťana a Japonky.

Kombináciu týchto dvoch národností naznačuje Osakovej výzor. Oči prezrádzajú ázijský pôvod, tmavá pokožka zas symbolizuje Karibik.

Osaková je veľkým prekvapením tokijského podujatia. Už v úvodnom kole zaskočila svoju podstatne skúsenejšiu a úspešnejšiu krajanku Misaki Doiovú. V zápase s Cibulkovou potvrdila, že podcenenie môže akúkoľvek súperku vyjsť draho. Napokon, zdá sa, že aktuálna sezóna je pre Osakovú zlomová. Po prvý raz v nej okúsila atmosféru hlavnej súťaže na grandslamovom turnaji. A zakaždým dosiahla úspech.

Na Australian Open, Roland Garros i US Open sa prebojovala do tretieho kola (vo Wimbledone chýbala). Na všetkých troch turnajoch veľkej štvorky si poradila aspoň s jednou nasadenou hráčkou. Aj preto sa razom vyhupla na 66. miesto svetového rebríčka. Po lanskej sezóne sa pritom pohybovala v tretej stovke.

„Nikdy ma nezaujímalo, aké miesto v renkingu patrí mojej súperke. Rovnaké to bolo aj pred zápasom s Cibulkovou. Z každého víťazstva mám totiž rovnakú radosť. Napokon, to môžete vidieť na mojej tvári,“ usmievala sa na tlačovej besede Osaková.

Japonka pritom vstúpila do zápasu so Slovenkou katastrofálne. Stratila svoj servis, následne pustila Cibulkovú do vedenia 2:0. Nepriaznivý vývoj ju však ani na okmaih nerozladil. Preukázala obdivuhodnú psychickú odolnosť a v ďalšom priebehu vyhrala dvanásť z trinástich hier.

Zdá sa, že Osaková rozbehla tenisovú kariéru správnym smerom. Napriek tomu, že po nej odmalička netúžila. „Ani neviem, ako som sa k tenisu dostala. Viem len toľko, že otec zo mňa chcel mať tenistku. Tak som to vyskúšala. Keď sa mi začalo dariť, povedala som si: fajn, si v tom dobrá, môžeš to robiť,“ uviedla pred dvomi rokmi obdivovateľka speváčky Beyoncé.

Ak bude na kurtoch rovnako úspešná ako Američanka na svetových pódiách, majú sa jej konkurentky na čo tešiť…

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Dominika Cibulková #Naomi Osaka