Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažký žreb. Slovenskí tenisti sa vzoprú austrálskym búrlivákom

Mohli vyzvať legendárneho Rogera Federera so Stanom Wawrinkom. Jednou z možností bol i hviezdny Rafael Nadal. Osud však rozhodol inak. Do cesty sa im postaví dvojica mladých búrlivákov. Slovenskí tenisti poznajú meno súpera, s ktorým sa popasujú o miestenku vo svetovej skupine Davisovho pohára. Žreb v londýnskom sídle Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) im za barážového súpera určil Austráliu.

19.07.2016 11:45 , aktualizované: 13:59
Slovensko, Lotyšsko Foto: ,
Slovenský reprezentant Martin Kližan a nehrajúci kapitán tímu Miloš Mečíř.
debata

Tím, ktorý si Slováci abolútne nepriali. Už vopred bolo totiž isté, že silní Austrálčania budú mať výhodu domáceho prostredia a teda i výberu povrchu, na ktorom sa zápasy odohrajú. „Čo sa dá robiť. Je to náročný súper aj destinácia. Nezostáva nám nič iné, len sa dobre pripraviť. Napokon, ak si chcete zahrať vo svetovej skupine, musíte zdolať aj niekoho silného,“ reaguje Mečíř pre stz.sk.

Jeho zverenci si nezahrali medzi elitou od roku 2006. Blízko k návratu boli vlani i predvlani. Pred dvomi rokmi ich v baráži zastavili suverénni Američania (0:5), v minulej sezóne nestačili po vyrovnanom priebehu na Poliakov (2:3). Aj v týchto dvoch súbojoch sa predstavili na pôde súpera.

V Austrálii dostanú tretiu šancu v rade. „Myslím si, že domáci budú chcieť hrať na tráve alebo tvrdom povrchu. Antuku, ktorá by bola pre nás najprijateľnejšia, asi vynechajú,“ prognózuje Mečíř.

Možnosť zabojovať v baráži si Slováci vybojovali počas uplynulého víkendu v Maďarsku. Potvrdili úlohu jednoznačného favorita a aj bez dvojice Martin Kližan – Lukáš Lacko zvíťazili hladko 3:0.

Tentoraz však budú v pozícii outsidera. Nielen preto, že Austrálčania budú mať za sebou domáce publikum, ale môžu sa spoliehať aj na dvojicu mimoriadne kvalitných singlistov – Nicka Kyrgiosa a Bernarda Tomica.

Obaja sú členmi elitnej svetovej dvadsiatky, patria k veľkým talentom a nastupujúcej generácii (Tomic má 23, Kyrgios 21 rokov). Okrem výborných výkonov však zaujali tenisový svet aj nespratným správaním. Nemajú problém trieskať raketou o zem, hádať sa s rozhodcami, urážať súperov. Skrátka, občas sa nevedia zmestiť do kože a nervy im vo vypätých chvíľach povolia. Takú prežíval Kyrgios napríklad vlani, keď na turnaji v Montreale slovne napadol Wawrinku. „Hej, kamarát, Kokkinakis sa vyspal s tvojou priateľkou,“ hovoril Švajčiarovi. Od ATP dostal maximálnu pokutu – 10-tisíc amerických dolárov.

O kvalitách Kyrgiosa s Tomicom však nemožno pochybovať. Navyše, za austrálskych dlháňov (obaja majú nad 190 centimetrov) môžu kedykoľvek zaskočiť Thanasi Kokkinakis s Johnom Millmanom. Vo štvorhre sa kapitán, niekdajšia svetová jednotka, Lleyton Hewitt môže spoliehať na bombardéra Sama Grotha.

Nielen austrálska súčasnosť, ale aj minulosť vzbudzuje rešpekt. Oceánska krajina je s 28 triumfami druhou najúspešnejšou v dejinách Davisovho pohára. Z dosiaľ posledného sa tešila pred trinástimi rokmi.

Slovenským maximom je finálová účasť z roku 2005.

Žreb play off o svetovú skupinu Davisovho pohára:

  • Uzbekistan – Švajčiarsko
  • Belgicko – Brazília
  • Austrália – Slovensko
  • Kanada – Čile
  • Rusko – Kazachstan
  • India – Španielsko
  • Poľsko – Nemecko
  • Japonsko – Ukrajina

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie 2016