Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Budapešti sú favoritmi Slováci. Aj bez jednotky

Cesta za návratom medzi elitu sa začína. Bez najväčšej opory, no i tak v pozícii favorita.

15.07.2016 08:00
Miroslav Mečíř Foto: ,
Miroslav Mečíř.
debata

Slovenskí tenisti sa od piatku do nedele predstavia v Budapešti. Na antuke Europa Tennis Center vyzvú v druhom kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára domáce Maďarsko (v priamom prenose RTVS).

Bez Kližana i Lacka

V prípade, že potvrdia očakávaný postup, zabezpečia si miestenku v septembrovom play off o svetovú skupinu, v ktorej nehrali už desať rokov.

„Maďarských hráčov poznáme z turnajov, no zápasy v Davisovom pohári sú úplne iné. Verím, že moji zverenci budú v hernej pohode a súper nás nezaskočí,“ vraví pred úvodnou výmenou slovenský kapitán Miloslav Mečíř.

Do maďarskej metropoly odcestoval so štvoricou Andrej Martin, Jozef Kovalík, Norbert Gombos, Igor Zelenay. V kádri chýba jednoznačná slovenská jednotka Martin Kližan – uprednostnil štart na turnaji v Hamburgu. „Veľmi ma mrzí, že nemôžem pomôcť slovenskému tímu. Budem však chalanom držať palce. Verím, že to zvládnu aj bezo mňa,“ odkázal Bratislavčan.

Okrem neho absentuje v Budapešti aj Lukáš Lacko. Slovenská dvojka, ktorá zažiarila vo Wimbledone, hrá na antukových povrchoch len výnimočne.

Aj bez tejto dvojice by si však Mečířova partia mala z Maďarska priviezť postup. Naznačuje to pohľad do rebríčka. Vo dvojhrách by sa mali predstaviť Martin s Kovalíkom. Prvému patrí v renkingu ATP 122., druhému 124. priečka. Najvyššie postaveným Maďarom je Marton Fucsovics, 165. hráč sveta. Vo dvojhre by sa mal predstaviť aj Peter Nagy (431.).

„Fucsovicsovi sa najvýraznejšie darí na antuke. Je to jeho povrch. Napriek tomu si myslím, že jednoznačným favoritom stretnutia je Slovensko,“ hovorí pre stz.sk domáci kapitán Zoltán Kuhárszky. Jeho zverenec je pre Slovákov najvýraznejšou hrozbou, má za sebou zaujímavú minulosť a pýši sa i výbornou súčasnosťou.

Desať zápasov bez prehry

V jeho vizitke je poznámka, že pred šiestimi rokmi bol juniorskou svetovou jednotkou. Aktuálne ťahá v Davisovom pohári desaťzápasovú sériu bez prehry.

Mimochodom, so slovenskou jednotkou nemá vôbec zlú bilanciu. S Martinom si zmeral sily dosiaľ štyrikrát a dva zápasy vyhral. V poslednom však dominoval Slovák, vlani zvíťazil na libereckej antuke dvakrát 6:3. Podstatne lepšie je na tom v súbojoch s Fucsovicsom Kovalík. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:0, tohto roku vyhral v Neapole v dvoch setoch.

„Náš cieľ je jednoznačný. V Budapešti chceme zvíťaziť. Na papieri sme favorit, uvidíme, aký bude priebeh na kurte,“ tvrdí Martin.

Pri vyššej kvalite slovenských tenistov sa budú Maďari spoliehať na pomerne búrlivé domáce prostredie. Do hľadiska Europa Tennis Center sa vojde približne 2-tisíc divákov. Slováci dúfajú, že vzhľadom k blízkosti dejiska sa v ňom objavia aj ich národné vlajky.

Slováci boli blízko k postupu do svetovej skupiny vlani. Po víťazstvách nad Slovinskom (5:0) a Rumunskom (3:2) vyzvali v play off Poľsko. Po dramatickom priebehu mu však v Gdyni podľahli (2:3), keď v rozhodujúcom zápase nestačil Norbert Gombos na Michala Przysiezneho.

Maďarsko – Slovensko
Piatok od 11.00: Nagy – Martin, Fucsovics – Kovalík, sobota, od 14.00: Fucsovics, Gödry – Martin, Zelenay, nedeľa, od 11.00: Fucsovics – Martin, Nagy – Kovalík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár