Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka českých dlháňov. Vzor odolal mladíkovi

Už pred zápasom o ňom vravel so značným rešpektom. Súpera označil za vzor. Médiá dokumentovali jeho slová fotografiou: malý chlapec na nej pózuje po boku svojho vtedajšieho hrdinu.

05.07.2016 15:59 , aktualizované: 17:19
Tomáš Berdych Foto: ,
Tomáš Berdych.
debata

Reč je o Jiřím Veselom. Mladom, 22-ročnom českom tenistovi, ktorý stál pred obrovskou výzvou. Vo wimbledonskom osemfinále sa v utorok pokúšal o prekvapenie. Chcel zdolať slávnejšieho krajana – Tomáša Berdycha. Po päťsetovej dráme, ktorú pondelňajšia tma rozdelila do dvoch dní, však napokon smútil.

„Tomáš je v Česku dlhodobo jasnou jednotkou. Už pred zápasom som vedel, že môžem len prekvapiť,“ vravel Veselý po bitke dvoch českých dlháňov. Zatiaľ čo zdolanému chýbajú k dvom metrom len dva centimetre, čerstvému štvrťfinalisto­vi štyri.

Zápas Veselého s Berdychom bol mimoriadne prestížny. Obaja hráči sa pravidelne stretávajú v daviscupovom tíme. Svorne tvrdia, že spolu dobre vychádzajú. Napriek vekovému rozdielu. Svetová deviatka je o osem rokov staršia. V čase, keď nemal Veselý s profesionálnym tenisom ešte žiadnu skúsenosť, Berdych sa už zdarne štveral nahor svetových rebríčkom. Bol členom elitnej svetovej päťdesiatky.

„Keď som váhal, či mám prestúpiť do Prostějova, ovplyvnila ma práve prítomnosť Tomáša. Motivovalo ma pozorovať, ako trénuje, ako žije,“ popisoval Veselý svoj prvý vzťah k Berdychovi v rozhovore pre idnes.cz.

Zatiaľ čo Veselý si vo Wimbledone vytvoril svoje grandslamové maximum, pre Berdycha je postup medzi osmičku najlepších splnenou povinnosťou. Stabilný člen Top 10 má teraz otvorenú aj cestu do semifinále. V boji oň bude v stredu opäť favoritom. Minimálne na základe rebríčkového postavenia. Čeliť bude Francúzovi Lucasovi Pouilleovi, ktorý je v renkingu ATP na tridsiatej priečke.

V ďalších štvrťfinálových dueloch vyzve domáci favorit Andy Murray Francúza Jo-Wilfireda Tsongu. Švajčiar Roger Federer bude čeliť Chorvátovi Marinovi Čiličovi. V zámorskom súboji dlháňov si Kanaďan Milos Raonic zmeria sily s Američanom Samom Querreym.

Dvojhra žien – štvrťfinále:
Angelique Kerberová (Nem.-4) – Simona Halepová (Rum.-5) 7:5, 7:6 (2) za 90 minút
Venus Williamsová (USA-8) – Jaroslava Švedovová (Kaz.) 7:6 (5), 6:2 za 102 minút
Serena Williamsová (USA-1) – Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-21) 6:4, 6:4
Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Tomáš Berdych (ČR-10) – Jiří Veselý (ČR) 4:6, 6:3, 7:6 (8), 6:7 (9), 6:3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Berdych #Jiří Veselý #Wimbledon 2016