Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muguruzová vo finále zdolala Serenu, má prvý veľký titul

Španielska tenistka Garbine Muguruzová-Blancová nasadená ako štvrtá zvíťazila 7:5, 6:4 nad americkou líderkou svetového rebríčka Serenou Williamsovou v sobotňajšom veľmi kvalitnom finále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 32 017 500 eur, antuka).

04.06.2016 17:18 , aktualizované: 18:29
Garbine Muguruzová-Blancová, Roland Garros 2016 Foto: ,
Garbine Muguruzová-Blancová s trofejou za víťazstvo na Roland Garros 2016.
debata (1)

Dvadsaťdvaročná venezuelská rodáčka so sídlom vo Švajčiarsku Muguruzová-Blancová bola vo svojom druhom finále na veľkej štvorke, minulý rok na wimbledonskej tráve v Londýne nestačila práve na S. Williamsovú – 4:6, 4:6. Celkovo proti nej teraz má skóre 2:3. Americká obhajkyňa trofeje nedosiahla lokálnu odvetu za debakel 2:6, 2:6 z 2. kola medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2014.

„Súperka je veľmi silová hráčka, musela som sa koncentrovať na každučký bod a bojovať zo všetkých síl. Som nadšená. Hrať finále grandslamového podujatia proti jednej z najlepších je perfektné. Navyše, toto je akoby španielsky turnaj – Rafa, antuka… Som prešťastná,“ povedala na hlavnom Dvorci Philippa Chatriera v interview s Marion Bartoliovou premožiteľka Karolíny Schmiedlovej z 1. kola (3:6, 6:3, 6:3, napokon to bol jediný set, ktorý Španielka prehrala) Muguruzová-Blancová.

Španielka zaostala na esá 4:7 a urobila výrazne viac dvojchýb (9:4). Mala aj horší pomer „winnerov“ a nevynútených chýb (18:25, resp. 23:22), rozhodli však vynútené chyby. Španielka premenila 4 z 10 brejkbalov, Američanka 2 z 8. Na jednotlivé body to dopadlo dosť jasne 79:69 pre víťazku.

„V mojej hre dnes bolo priveľa ‚dier‘. Mohla som kvalitnejšie podávať. Porobila som kopu chýb na returne. Súperka bez diskusie má rezolútne rany, sústavne do toho búšila a pracovalo to v jej prospech. Uvidíme, čo ma ten dnešok mohol naučiť, aby som si nabudúce počínala lepšie. Niet inej cesty k progresu než takáto,“ skonštatovala na tlačovej besede Serena podľa webu tenisovej asociácie žien (WTA).

Zverenkyňa Sama Sumyka Muguruzová-Blancová si okrem Pohára Suzanne Lenglenovej odnáša 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 2 milióny eur brutto, zdolanú uteší 1300 bodov a 1 milión eur pred zdanením.

Garbine Muguruzová-Blancová sa teší z... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
Garbine Muguruzová-Blancová Garbine Muguruzová-Blancová sa teší z finálového víťazstva nad Serenou Williamsovou.

Muguruzová-Blancová si pripísala tretí singlový primát na hlavnej profesionálnej úrovni po Hobarte 2014 a Pekingu 2015, prvý na najpomalšom povrchu. Dosiaľ si zahrala v šiestich finále.

„Nenachádzam správne slová na popísanie mojich pocitov. Celý život som pracovala na tom, aby som sa dostala až sem. Chcem pogratulovať Serene, je jednou z naj. Samozrejme, ďakujem môjmu trénerovi, tímu, rodine. Vyrastala som na antuke, takže pre mňa aj celé Španielsko je to úžasný triumf,“ skonštatovala Muguruzová-Blancová, prvá v Južnej Amerike narodená singlová grandslamová šampiónka od víťazstva Argentínčanky Gabriely Sabatiniovej na US Open 1990.

Dosiaľ jedinou Španielkou s titulom pri Seine bola Arantxa Sánchezová-Vicariová (1989, 1994, 1998), poslednou miestnou finalistkou z tejto krajiny od sezóny 2000 Conchita Martínezová.

Muguruzová-Blancová je deviatou novou grandslamovou šampiónkou z ostatných 24 Majors, treťou v rade po Talianke Flavii Pennettovej (US Open 2015) a Nemke Angelique Kerberovej (Australian Open 2016). Vo veku 22 rokov a 7 mesiacov je najmladšou novickou na vrcholnom tróne od triumfu Viktoria Azarenkovej na AO 2012 – Bieloruska vtedy mala 22 rokov a 6 mesiacov. Španielka je druhou hráčkou z generácie narodenej v roku 1990 či neskôr s grandslamových titulom po Češke Petre Kvitovej.

Muguruzová-Blancová sa v pondelok ocitne na druhej pozícii vo svetovom rebríčku. Bude prvou Španielkou takto vysoko od sezóny 1996 (Sánchezová-Vicariová). O jedno miesto si zlepší osobný rekord. Od utorňajšej osemfinálovej prehry Poľky Agnieszky Radwanskej je isté, že zverenkyňa Patricka Mouratoglouho Serena zotrvá k 6. júnu na čele renkingu. Na vrchole bude aj v tohtosezónnom bodovaní Road to Singapore v súvislosti s koncoročným „výberovým“ šampionátom pre okteto najlepších. Muguruzová-Blancová sa v tomto hodnotení vyšvihla zo 17. na 4. stupienok, Dominika Cibulková klesne z 8. na 11. priečku.

Serena hrala vo svojom 27. singlovom finále na Majors (21:6), neuspela druhý raz za sebou. V Paríži okrem vlaňajška triumfovala aj v sezónach 2002 a 2013. Zatiaľ získala 21 titulov vo dvojhre na veľkej štvorke, stále potrebuje jeden na vyrovnanie rekordu tzv. Open Ery v podaní Nemky Steffi Grafovej (Austrálčanka Margaret Courtová sa dostala na hodnotu 24). Aspoň dva roky v rade sa v Paríži naposledy radovala Belgičanka Justine Heninová, šampiónka z edícií 2003 a 2005 – 2007.

„V tých ostatných dvoch finále som narazila na disponované súperky. Angie Kerberová v Melbourne urobila v troch setoch len 16 nevynútených chýb, Garbine dnes zahrala neuveriteľne. Jediné, čo môžem robiť pri tom útoku na Grafovej rekord, je naďalej sa usilovať,“ citoval Serenu blog podujatia.

Dvojhra žien – finále:
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-4) – Serena Williamsová (USA-1) 7:5, 6:4 za 103 minút (56, 47)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Garbine Muguruzová-Blancová #Roland Garros 2016