Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastný koniec? Djokovič píše v Paríži nový príbeh

Akoby to miesto bolo pre neho zakliate. Francúzsko. Paríž. Areál Rolanda Garrosa. Jediný muž proti všetkým. Na ceste za splnením veľkého sna.

21.05.2016 08:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič vo finále turnaja v Madride.
debata

Novak Djokovič napíše ďalší príbeh. Podľa predpokladov by sa mal podobať na predošlé, ktoré raketou vryl do najslávnejšej antuky sveta v minulých sezónach. Tentoraz však verí, že posledné riadky budú v radostnom tóne. A sladkou bodkou bude vytúžený Pohár mušketierov v jeho rukách. Srbský tenista dostane od nedele ďalšiu možnosť, aby po prvý raz v kariére dobyl Paríž, zavŕšil prestížny kariérny Grand Slam a triumfy na turnajoch veľkej štvorky posunul na číslo 12. Či sa tak stane, ukážu najbližšie dni, možno dva týždne.

„Keď sa pozriete na Djokoviča, jeho výkony a výsledky, musí vám hlavou prebehnúť jediná myšlienka: Hej, tento chlapík je neuveriteľný. Nik nie je lepší ako on,“ povedal pred časom o súčasnej svetovej jednotke legendárny Austrálčan Rod Laver.

Naozaj. Belehradský rodák je v posledných sezónach takmer nezdolateľný. Aj v aktuálnej odohral dosiaľ štyridsať zápasov, prehral tri z nich (z jedného pre zranenie odstúpil). Posledný neúspech musel stráviť v generálke na druhý grandslamový turnaj roka. Na prestížnom podujatí v Ríme podľahol vo finále Andymu Murraymu.

Britovo prekvapujúce víťazstvo je nielen symbolickým, ale aj absolútne vážnym varovaním pre zverenca Mariána Vajdu a Borisa Beckera. Práve Murray by mal byť Djokovičovým najvážnejším sokom na ceste za úspechom. Ním nebude nič iné, len zisk trofeje pre nového šampióna. K nej vedie sedem víťazstiev.

zväčšiť
Novak Djokovič, infografika

„Murray hrá na antuke extrémne dobre. Podstatne lepšie ako v minulých rokoch. Rafael Nadal sa tiež dostáva do pohody. Najväčší favorit je však jednoznačný. Je ním Djokovič,“ tvrdí Stan Wawrinka, ďalší z veľkých rivalov lídra svetového rebríčka.

Mimochodom, práve Švajčiar podložil Djokovičovi nohu pri poslednom kroku za vytúženým pohárom. Vo finále ho zdolal v štyroch setoch a predĺžil jeho čakanie o ďalší rok. „Sú aj dôležitejšie veci ako športové víťazstvá. Verím však, že na budúci rok sa vrátim silnejší a konečne získam parížsky titul,“ hovoril Srb po vlaňajšom sklamaní.

Dostatok sebavedomia nazbieral najmä v Madride, kde nedal konkurencii šancu a dokráčal si po ďalší – v poradí už 64. – turnajový triumf. Treba však podotknúť, že na španielskej antuke si – s výnimkou finálového duelu s Murrayom – nezmeral sily so žiadnym z veľkých konkurentov, ktorí by ho mali preveriť v Paríži.

Minimálne jeden mu však už pred úvodnou výmenou turnaja ubudol. Švajčiar Roger Federer sa z Roland Garros zo zdravotných dôvodov odhlásil. Zaujímavosťou je, že naposledy chýbal na niektorom z grandslamových podujatí v roku 1999, keď vynechal US Open.

Aj tento fakt prispel k tomu, že Djokovič sa teší z celkom priaznivého žrebu. V jeho polovici pavúka sa z najväčších favoritov nachádza len Nadal. Deväťnásobný šampión z Roland Garros by sa po vlaňajšom skorom lúčení rád vrátil na trón. No ak pôjde všetko podľa predpokladov, stretne sa s Djokovičom tesne pred finálovými bránami.

V minulej sezóne narazili obaja rivali na seba už vo štvrťfinále. V troch setoch uspela svetová jednotka.

Zdá sa, že Djokovčov tohtoročný príbeh by mohol mať vo francúzskej metropole viacero podobných čŕt ako ten vlaňajší. Čaká však v závere na Srba vysnívaný happy end?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Roland Garros 2016