Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Habšudovej spomienka na Perth? Dva mesiace som bola odrovnaná

Slovenské tenisové reprezentantky odohrali dosiaľ v Pohári federácie 54 stretnutí. V jedinom z nich sa museli, okrem súpera, popasovať aj s neobľúbeným povrchom - zradnou trávou.

04.02.2016 11:00
Karin Cíleková-Habšudová, Petrh Foto:
Momentka z Perthu 1995. Karin Cíleková-Habšudová (vľavo dole) po boku spoluhráčok - Radky Zrubákovej (tretia zľava), Kataríny Studeníkovej (vpravo dole), Henriety Nagyovej (druhá sprava) i kapitána tímu Ľubomíra Kurhajca (tretí sprava).
debata

Dramatický boj na nej zviedli pred necelými 21 rokmi (22. – 23. apríla 1995) v perthskom Royal King's Parku, kde si zmerali sily s domácou Austráliou. Vtedajší kapitán tímu Ľubomír Kurhajec priviedol na stretnutie II. svetovej skupiny štvoricu Radka Zrubáková, Katarína Studeníková, Henrieta Nagyová (debutovala), Karin Habšudová, ktorá bola líderkou a najvyššie postavenou hráčkou Sloveniek.

Dráma na neprajnej tráve

„Súboj v Perthe mi pripomína fakt, že uprostred antukovej sezóny sme sa zrazu vybrali do Austrálie, kde na nás čakala – tráva. Nič horšie sa ani nemohlo stať,“ pousmeje sa dnes už Cíleková-Habšudová.

„Ten povrch nám vôbec nesedel, bol jednoznačne najnepríjemnejší zo všetkých. Tým však nechcem povedať, že by boli Austrálčania neféroví. Práve naopak, postarali sa o nás skvele, vytvorili nám maximálne pohodlie. Férovosť a pohostinnosť ich absolútne vystihuje,“ dodáva.

Slovenky sa na opačnej pologuli držali statočne. Po dvojhrách svietil na ukazovateli skóre vyrovnaný stav – 2:2. O postupujúcom tak musela rozhodnúť záverečná štvorhra, v ktorej však nemali hostky najmenšiu šancu na úspech.

„Nepotvrdili sme pozíciu favorita. Nemohla za to len tráva, ale aj časový posun, s ktorým súvisela únava. Ešte dva mesiace po stretnutí som bola fyzicky odrovnaná. Do Austrálie sme cestovali týždeň pred stretnutím. Skôr sme nemohli, keďže sezóna bola v plnom prúde a každá z nás bola na turnaji,“ spomína si Cíleková-Habšudová, ktorá sa na stretnutie so spoluhráčkami pripravovala na umelej tráve v Rači.

Prvá Slovenka v najlepšej svetovej desiatke a v súčasnosti mama troch detí bude (nepriamo) súčasťou aj nadchádzajúceho súboja svojich krajaniek s Austrálčankami. Pre RTVS bude dianie v Národnom tenisovom centre (NTC) spolukomentovať.

Jasná voľba: Cibulková so Schmiedlovou

„Myslím si, že favorit nie je tentoraz jednoznačný. Rebríčkové postavenie hovorí v prospech našich hráčok, skúsenosti pre Austrálčanky. Vo svojom strede totiž majú Samanthu Stosurovú, ktorá vie zahrať na našu jednotku i dvojku,“ upozorňuje premožiteľka Arantxy Sánchezovej-Vicáriovej, Conchity Martínezovej či Martiny Hingisovej.

Čo by malo na austrálsku hviezdu platiť?

„Treba odolať zmene rytmu. A udržať si svoju hru. Stosurová je majsterkou vo variabilite úderov. Jej podanie má veľkú rotáciu, dáva do neho ohromný odskok, vďaka čomu dokáže rozhodiť hráčky, ktoré uprednostňujú priamy herný štýl. Napokon, za všetko hovorí jej bilancia so Slovenkami,“ tvrdí Cíleková-Habšudová.

Zatiaľ čo kapitán Matej Lipták tají mená hráčok, ktoré sa predstavia v sobotňajších dvojhrách, bojnická rodáčka má v tejto otázke jasno. „Keby som bola v úlohe kapitánky, dala by som príležitosť dvom najvyššie postaveným hráčkam. To znamená Karolíne Schmiedlovej a Dominike Cibulkovej. Myslím si, že majú najväčšiu šancu na zdolanie Stosurovej,“ hovorí bez váhania. „Napokon, len cez ňu vedie cesta k postupu. Vo štvorhre veľa šancí na úspech nemáme.“

Tak ako slovenských fanúšikov ani ju nepotešilo, že z nedávneho Australian Open sa tenistky spod Tatier vrátili s neúspechom. Stopy na ich psychike by to však podľa 42-ročnej expetky nemalo zanechať.

„Týždeň prípravy na Pohár federácie by mal dievčatám pomôcť. Zakaždým ide o akýsi tenisový kemp, kde sa môžu trochu uvoľniť, prísť na nové myšlienky. Zároveň by sa vďaka tomu mohli úspešnejšie odraziť do ďalšieho štvrťroka,“ verí Cíleková-Habšudová, ktorá sledovala včerajší tréning Austrálčaniek priamo v NTC.

A aký výsledok podľa nej bude svietiť v nedeľu večer na veľkoplošnej obrazovke v bratislavskej a­réne?

„Veľmi si prajem, aby sme zvíťazili. Pokojne aj 3:2,“ zakončila niekdajšia hviezda zo svetových kurtov, ktorá hájila slovenské farby v Pohári federácie takmer desaťročie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Karin Habšudová-Cíleková