Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zdolala Serenu, straší Slovenky. Stosurová hrá ako chlap

Najväčšou hviezdou austrálskeho tímu, ktorý sa cez víkend predstaví v bratislavskom Národnom tenisovom centre v rámci úvodného kola II. svetovej skupiny Pohára federácie, je jednoznačne Samantha Stosurová.

02.02.2016 16:00 , aktualizované: 17:30
dominika cibulkévá, daniela hantuchová, tenis,... Foto: , ,
Slovenské tenistky Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová.
debata

Skúsená rodáčka z Brisbane je niekdajšou svetovou štvorkou vo dvojhre, jednotkou vo štvorhre, grandslamovou šampiónkou z US Open 2011, finalistkou Roland Garros 2010 či majiteľkou ôsmich turnajových titulov z okruhu WTA.

Hantuchová: Dajme hlavy dokopy

„Je to hráčka, ktorá disponuje jedným z najlepších servisov i forhendov na svete. Vďaka týmto úderom je mimoriadne nebezpečná. Tak ako každá tenistka, aj ona má slabšie stránky. Verím, že jej znepríjmeníme život a zlá séria sa skončí,“ uviedol na včerajšej tlačovej besede Matej Lipták.

Nehrajúci kapitán mal na mysli nepriaznivú bilanciu jeho zvereniek s aktuálne 27. hráčkou svetového rebríčka. Najčastejšou súperkou Stosurovej bola v minulosti Daniela Hantuchová. V prvom vzájomnom stretnutí síce popradská rodáčka zvíťazila, no po ďalších siedmich odchádzala z kurtu sklamaná.

„Žiadnej z nás jej štýl veľmi nevyhovuje. U Stosurovej záleží na tom, aký má práve deň. Raz je schopná zahrať ako chlap, inokedy zas loptičku veľmi necíti a vtedy je zdolateľná,“ tvrdí 32-ročná tenistka. „Jej najsilnejšou stránkou je, samozrejme, servis. Verím, že spolu s kapitánom dáme hlavy dokopy a niečo na ňu vymyslíme,“ dodáva niekdajšia päťka renkingu WTA. Skalpom austrálskej stálice sa stále nemôže pochváliť Dominika Cibulková. Napriek tomu, že si s ňou zmerala sily už päťkrát. „Má výborný servis. Bezpochyby jeden z najlepších na okruhu. A nielen prvý, ale aj druhý, ktorý nesmierne odskakuje. Tým, že som nízka, s ním mám veľké problémy. Navyše, je veľmi nečitateľný. Nikdy neviete, či loptu na vás pošle tvrdo, alebo s veľkým odskokom,“ hovorí finalistka Australian Open z roku 2014.

Čepelová: Šancu treba využiť

Zatiaľ čo dve najostrieľanejšie Slovenky majú so Stosurovou bohaté skúsenosti, ich mladšie kolegyne sa s ňou dosiaľ veľakrát na súťažnom kurte nestretli. Karolína Schmiedlová vyzvala Austrálčanku dvakrát a zakaždým prehrala. Naposledy vlani na antuke v Bad Gasteine.

„Bol to veľmi vyrovnaný zápas. Možno aj preto pred ňou nemám taký veľký rešpekt ako pred niektorými inými súperkami. Faktom však je, že je to výborná hráčka, na ktorú sa musíme veľmi dobre pripraviť,“ upozorňuje slovenská jednotka Karolína Schmiedlová.

Jedinou členkou Liptákovho tímu, ktorá nemá so Stosurovou negatívnu bilanciu, je Jana Čepelová. V oboch dueloch jej bola Košičanka vyrovnanou súperkou a zakaždým ju trápila v troch setoch. Na tvrdom povrchu v Dauhe ju dokonca zdolala. „Nemôžem povedať, že by mi nesedela. Priznávam, servisom ma vie dostať pod tlak. Nie vždy jej však vychádza podľa predstáv. Ak vám ponúkne šancu na brejk, musíte ju využiť,“ ponúka recept zverenka Martina Záthureckého.

Na zdolanie hviezdy, ktorá si v minulosti poradila aj s legendárnou Serenou Williamsovou, budú mať Slovenky dva pokusy. Na posilnenie postupových ambícií by mali využiť aspoň jeden z nich.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Daniela Hantuchová #Pohár federácie #Fed Cup #Jana Čepelová #Samantha Stosurová