Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray bol bez šance. Suverénny Djokovič ovládol finále!

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil za 173 minút 6:1, 7:5, 7:6 (3) nad Britom Andym Murraym nasadeným ako druhým v nedeľňajšom finále dvojhry na melbournských grandslamových Australian Open.

31.01.2016 12:50 , aktualizované: 14:20
Australian Open, novak djokovič, Foto: ,
Novak Djokovič s trofejou pre víťaza na Australian Open.
debata

Obhajca trofeje Djokovič suverénne za pol hodinky preletel prvým setom v Rod Laver Arene, v druhej časti nedoplatil na inkasovanie okamžitého rebrejku na 4:4. V treťom dejstve pustil vyzývateľa z 3:1 na dramatizujúcich 3:4, v neskoršom tajbrejku ťažil aj z jeho dvoch dvojchýb. Odnáša si 3,4 milióna AUD brutto a 2000 bodov do hodnotenia, zdolaný získal 1,7 milióna austrálskych dolárov pred zdanením a 1200 bodov.

Djokovič mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 31:41, Murray skončil na hodnotách 40:65. Srb premenil 5 z 12 brejkbalov, Brit 2 zo 6. Na esá to bolo 7:12, na dvojchyby 3:5. Víťaz si pripísal 53 % bodov rozohraných svojím prvým podaním, zdolaný len 35 %. Djokovič zvládol 11 zo 14 zákrokov pri sieti, Murray 22 z 34. Na body bol Srb lepší 123:99.

„Andy si skvelý šampión a priateľ. Som si istý, že budeš mať ďalšie príležitosti zabojovať o túto trofej,“ vyhlásil Djokovič na slávnostnom ceremoniáli a doplnil: „Ďakujem môjmu tímu. Grandslamové turnaje sú unikátne, dýchame ako jeden človek, zasväcujeme tomu každučkú hodinu.“

„Mám pocit, že som tu v takejto pozícii už stál,“ zažartoval si Murray na vlastný účet po piatom prehranom finále na AO a dodal: „Gratulujem Novakovi k tomu, čo dosiahol, je to neskutočné. Mrzí ma, že mi to dnes nevyšlo. Mám za sebou náročné dva týždne a ďakujem za všetku podporu.“ Brit vyslal cez pol sveta aj posolstvo tehotnej manželke Kim: „Budem v najbližšom lietadle smerom domov.“

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič sa raduje zo svojho šiesteho titulu na južnej pologuli po sezónach 2008, 2011, 2012, 2013 a 2015, celkovo 11. na veľkej štvorke (aj Wimbledon 2011, 2014 a 2015 a US Open 2011 a 2015) a 61. v singli na hlavnej profesionálnej úrovni. Na tvrdom povrchu sa podľa počtu titulov dotiahol na druhú priečku k Američanovi Andremu Agassimu (obaja 46) za Švajčiara Rogera Federera (60).

Srbský tenista Novak Djokovič podáva vo fínale... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
australian open, novak djokovič, Srbský tenista Novak Djokovič podáva vo fínale Australian Open.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu pricestoval do metropoly Viktórie ako šampión z katarskej Dauhy. Do finále sa prebojoval už na svojich ostatných 17 turnajoch, čím sa v tzv. Open Ere dotiahol na druhú priečku k Federerovi, ktorého teraz vyradil v semifinále. V predmetnej štatistike vedie Čech Ivan Lendl (18).

„Nole“ na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie vždy získal primát, keď sa predral do súboja oň. Zachovaním trendu sa posunul za spomenutého Federera (80) a pred Švéda Stefana Edberga (56) podľa počtu jednotlivých zápasových víťazstiev – aktuálne ich má na konte 57. Djokovič zároveň vyrovnal rekord tohto turnaja: 6 primátov má na konte aj domáci Roy Emerson (1961, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967).

Djokovič s 11. trofejami na Majors figuruje na historickej piatej pozícii so Švédom Björnom Borgom a Austrálčanom Rodom Laverom. Vedie Federer (17) pred Američanom Petom Samprasom, Španielom Rafaelom Nadalom (po 14) a Emersonom (12). Práve Nadal je rekordérom podľa počtu trofejí na jednom grandslamovom podujatí (Roland Garros – 9 triumfov).

Takisto 28-ročný a len o sedem dní od Djokoviča starší Murray zaostáva vo vzájomke s Djokovičom už 9:22 (od úspechu vo finále Wimbledonu 2013 to s ním má 1:11, výnimku tvorí vlaňajší montrealský duel o trofej) vrátane prehier v miestnych finále v sezónach 2011, 2013 a 2015. V roku 2010 nestačil v boji o Norman Brookes Challenge Cup v Melbourne na Federera.

Britský tenista Andy Murray počas finálového... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
australian open, andy murray, Britský tenista Andy Murray počas finálového duelu Australian open.

Murray pred Australian Open viackrát potvrdil, že je odhodlaný odstúpiť a cestovať za manželkou Kim, ak sa ich prvý potomok prihlási na svet skôr ako začiatkom februára, keď majú termín. Minulú sobotu počas zápasu svojej zverenkyne zo Srbska Any Ivanovičovej skolaboval v hľadisku Murrayho svokor Nigel Sears a skončil na kardiológii, rodák zo škótskeho Dunblane v tej chvíli sám hral na inom kurte.

Francúzskou fedcupovou kapitánkou Amélie Mauresmovou vedený Murray je úradujúci olympijský víťaz z Londýna 2012, dvojnásobný grandslamový šampión (US Open 2012 a Wimbledon 2013) a hlavný strojca vlaňajšieho daviscupového triumfu Britov. Jeho brat Jamie v sobotu získal s Brazílčanom Brunom Soaresom melbournský titul vo štvorhre.

Srbský tenista Novak Djokovič podáva vo fínale... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
australian open, novak djokovič, Srbský tenista Novak Djokovič podáva vo fínale Australian Open.

Djokovič sa okamžite ocitol pod ťarchou brejkbalu, odstránil ho krížnym bekhendom, ktorým zavŕšil postupný útok. Murray potom dokonca čelil dvom hrozbám a hneď pri prvej spáchal dvojchybu – 0:2 a rýchlo aj 0:3 po geme, v ktorom Srb nastavil vývoj bekhendovým kraťasom. Navyše, Djokovič bekhendovým slajzom popri čiare vyprovokoval Murrayho k forhendu do siete a za stavu 15:40 prišlo ďalšie Britovo zlyhanie z tejto strany – 0:4 v podstate už znamenalo koniec setu. Favorit, ktorý mal o deň viac na oddych po semifinále (pričom mu zabralo o 104 minút menej), vyznieval sviežejšie, explozívnejšie a ráznejšie. Súper sa aspoň vyhol „kanárovi“, keď zabral na servise v šiestej hre, aj to z nepríjmeného manka 15:30, v rámci toho predviedol krásne obhodenie forhendovým krosom. Djokovič si za stavu 30:30 dodal setbal bekhendovým stopbalom. Murray ho vymazal brutálnym bekhendovým returnom druhého podania, následne poslal bekhend vedľa. Srb pri druhej šanci neprehodil sieť, tretiu si vynútil vstúpeným forhendom a dobre trafil prvý servis.

Murray v otváracom geme druhej časti klesol z 30:0 na 30:30, keď nezvládl bekhendový halfvolej z mŕtvej zóny, ale napokon išiel na 1:0, prvý raz viedol. Aj vďaka štyrom esám a prasiatku sa v 12-minútovom zjavne kľúčovom geme posunul na 2:1, eliminoval štyri jednotlivé brejkbaly. Postupne sa herne chytal, pridával na agresivite a vystrkoval rožky, hoci tempo stále prevažne diktoval Djokovič. Srb si udržal tzv. momentum, keď s prehľadom vyrovnal na 2:2. Brit forhendovým obhodením na záver akoby exhibičnej výmeny dal na 3:2. Srbovi v tejto fáze až tak nepadalo prvé, frustrovane švihol do loptičky za stavu 15:30, vyzývateľ však porobil chyby, pri zhode pokazil forhendový volej z kategórie hrateľných. Dostal sa na ešte jednu, a hoci nepridal nadstavbu, gem navodil zdanie možnej celkovej zápletky.

Murrayho dvojchyba na začiatku siedmej hry však naznačila presný opak. Djokovič čoskoro mal brejkbal a Brit vyhodil forhend chvíľu po tom, ako sa odolne vymanil spod tlaku – 3:4. Srb na podaní za stavu 30:30 nezmajstroval dobiehanú forhendovú odpoveď na zmenu tempa a Murray sa vzápätí presadil aktívnym bekhendom „z ničoho“, potvrdilo to Jastrabie oko. Keď unikol na 30:0 na servise, už sa možno videl o krok ďalej, lenže Srb rezolútny forhendový krížny return znamenal brejkbal a praštenie raketou. Brit sa dočasne vypodával z nebezpečenstva, ale pri tretej zhode vložil priveľa sily do forhendu. Druhý brejkbal zmazal prísnym bekhendom. Pridal ešte výstavnejší bekhendový kros a napokon upravil na 5:4. Djokovič bol v tejto pasáži príliš pasívny, nereagoval dostatočným spôsobom na súperovo vzopätie. V desiatej hre za to nepykal napriek skóre 15:30.

Novak Djokovič oslavuje finálové víťazstvo so... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
Australian Open Tennis Novak Djokovič oslavuje finálové víťazstvo so svojim trénerom Borisom Beckerom.

Srb však nerezignoval pri skóre 0:40 na príjme v jedenástom geme, bekhendovým obhodením si vypracoval brejkbal a Brit prepálil bekhend v ďalšej dlhočiznej výmene, keď predtým k nemu dvakrát bola milosrdná páska siete. Djokovič svojou prvou dvojchybou dopustil stav 30:30 v dvanástej hre a vzápätí dokonca spáchal ešte jednu. Murrayho brejkbal sa skončil defenzívnym bekhendom do siete. Rozčúlene mával raketou po ďalšom bekhendovom omyle, proti setbalu poslal forhend do siete. Pripomenulo sa, že obrat z 0:2 vo finále Australian Open naposledy zvládol Emerson už v roku 1965. Murray počas kariéry predviedol osem takýchto záchran.

Približne štvrť hodiny po tom, ako Murray pomerne reálne robil z finále pravý zápas a možnú epiku, bolo zdanlivo rozhodnuté, keď stratil servis hneď na úvod tretej časti. Djokovič v pohode potvrdil toto odskočenie (2:0) a poradil si s brejkbalom súpera vo štvrtom geme (3:1): Brit si zle načasoval forhend. Pri šanci v šiestej hre Murray nemal nárok na forhendové zakončenie po vydarenom prvom podaní. Smečom po gradovanom útoku si však doprial ešte jednu príležitosť a Djokovič vyprodukoval jednoduché bekhendové zlyhanie – 3:3 a následne bez zápletky 3:4. Srb včas zachytil nápor, vyrovnal na 4:4 a potom aj na 5:5 a 6:6.

Do tajbrejku vstúpili s bilanciami 191:111, resp. 158:100. Murray začal veľmi nevhodne – dvojchybou. Odobrilo ju kontrolné zariadenie Hawk-Eye. Navyše, ukázalo, že Djokovič dal eso, hoci mu zahlásili „out“. Brit potom zo záklonu našiel forhendom sieť. Za stavu 0:3 v pohode zvládol kombináciu kvalitného podania a vstúpeného bekhendového zakončenia, lenže vzápätí vyrobil ďalšiu dvojchybu a už mal kritické manko 1:4 s dvojitým minibrejkom. Srb podaním zvýšil na 5:1 . Murray potom nezmestil ambiciózny bekhend do dvorca. Servisom síce skorigoval na 2:6 a Djokovičov pokazený forhend znamenal už iba 3:6, Srb však pri treťom mečbale, premiérovom na podaní, vypálil eso.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Novak Djokovič #Australian Open 2016
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...