Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kontová prepisuje históriu, čínska kvalifikantka je už vo štvrťfinále

Johanna Kontová je prvou britskou štvrťfinalistkou vo dvojhre na grandslamovom tenisovom turnaji po 32 rokoch, priamo na Australian Open v Melbourne preklenula odmlku trvajúcu 33 rokov.

25.01.2016 11:25 , aktualizované: 14:58
Johanna Kontová Foto: ,
Johanna Kontová.
debata

Dvadsaťštyriročná rodáčka z austrálskeho Sydney Kontová zvíťazila v pondelňajšom dramatickom zápase osemfinálového 4. kola nad ľavorukou ruskou univerzálkou Jekaterinou Makarovovou za 3:04 h tesne 4:6, 6:4, 8:6. Nepykala za premrhanie náskoku 3:1 (plus dva jednotlivé brejkbaly v piatej hre) v prvom sete a nedoplatila ani na to, že sa nedopodávala k postupu v desiatom geme rozhodujúcej časti.

Momentálne 47. hráčka renkingu WTA Kontová bude po prekonaní Makarovovej (24.) čeliť úspešnej z duelu Madison Keysová (USA-15) – Šuaj Čang (Čína). O tri roky skúsenejšia Makarovová nenadviaže na svoj vlaňajší prienik do semifinále na južnej pologuli, medzi najlepšou štvorkou bola aj na US Open 2014.

„Mentálne, emocionálne aj fyzicky som nechala na kurte všetko,“ povedala v interview pre organizátorov Kontová, ktorá v Margaret Court Arene dala o tri „winnery“ viac (37:34) a zároveň mala výrazne istejšiu ruku – na nevynútené chyby to bolo 43:60. Britka s maďarskými koreňmi bola v koncovke drámy aktívnejšia a konzistentnejšia. Ruska si po úvodnom geme tretieho dejstva nechala ošetriť pravé chodidlo.

Premožiteľka slávnej Američanky Venus Williamsovej z 1. kola Kontová sa minulý rok na newyorských US Open ako kvalifikantka prebila až do osemfinále. Na južnej pologuli hrá v hlavnej singlovej súťaži premiérovo v kariére.

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):
Johanna Kontová (V. Brit.) – Jekaterina Makarovová (Rus.-21) 4:6, 6:4, 8:6 za 184 minút

Čínska kvalifikantka je už vo štvrťfinále

Čínska kvalifikantka Šuaj Čang naďalej dodáva tenisovým grandslamovým Australian Open 2016 v Melbourne ich najvýraznejší príbeh. Začala s bilanciou 0:14 v hlavných singlových súťažiach na veľkej štvorke, už je vo štvrťfinále. V pondelok v osemfinálovom 4. kole dvojhry zdolala favorizovanú Američanku Madison Keysovú za 105 minút 3:6, 6:3, 6:3. Proti pätnástke podujatia ťažila aj z toho, že semifinalistka vlaňajších AO od úvodnej fázy druhého setu zjavne mala zdravotné problémy. Za stavu 6:3, 1:2 s brejkom sa Keysová nechala ošetriť v zázemí Rod Laver Areny, na kurt sa vrátila so silne obviazaným ľavým stehnom, priebežne si utierala slzy a jej výkon vo zvyšku duelu zjavne bol limitovaný, viackrát vo vzduchu visel skreč.

Šokujúca premožiteľka dvojky renkingu WTA Simony Halepovej z 1. kola Šuaj Čang sa medzi najlepšími ôsmimi stretne „len“ s takisto nenasadenou 24-ročnou Johannou Kontovou (47.). Prvá Britka vo štvrťfinále singla na veľkej štvorke po 32 rokoch si v pondelok poradila s ľavorukou Ruskou Jekaterinou Makarovovou 4:6, 6:4, 8:6. Už predtým v dolnej polovici „pavúka“ utvorili štvrťfinálovú dvojicu Nemka Angelique Kerberová s Bieloruskou Viktoria Azarenkovou. Od nedele je známe, že v hornej sekcii žrebu si sily zmerajú Američanka Serena Williamsová s Ruskou Mariou Šarapovovou a Poľka Agnieszka Radwanská so Španielkou Carlou Suárezovou-Navarrovou.

„Som veľmi šťastná. Ľudia v publiku počas zápasu neprestávali pokrikovať ‚štvrťfinále‘, bola som z toho veľmi nervózna. Je mi ľúto Madison, dúfam, že bude v poriadku,“ povedala Šuaj Čang v interview na kurte. Už minulý týždeň poďakovala za podporu Na Li, premožiteľke Dominiky Cibulkovej z finále AO 2014. Šuaj Čang vo finálovom 3. kole kvalifikácie prijímala proti vyradeniu, čelila skúsenej Francúzke Virginie Razzanovej. Napokon uspela a po ďalších štyroch triumfoch je štvrtou čínskou singlovou štvrťfinalistkou na GS. Predtým sa takto ďaleko dostali spomenutá Na Li, Ťie Čeng a Šuaj Pcheng.

Od minulého štvrtka 27-ročná Šuaj Čang už v sezóne 2009 prekonala v Pekingu vtedajšiu líderku počítačového poradia Dinaru Safinovú z Ruska. Momentálne však figuruje až na 133. priečke v hodnotení. V prepočtovej online verzii sa medzičasom vyšvihla na 64. post, prípadný stredajší triumf by ju katapultoval na 39. miesto, už bola aj v Top 30. Proti Kontovej má skóre 1:1. Prehrala s ňou 4:6, 6:3, 5:7 vo finále kvalifikácie na newyorských US Open 2012, revanšovala sa – 7:5, 6:3 – pred troma rokmi doma v Kuang-čou.

Dosiaľ poslednou kvalifikantkou vo štvrťfinále na južnej pologuli bola v sezóne 1990 Mexičanka Angélica Gavaldónová, do semifinále sa z takýchto hráčok v tzv. otvorenej ére dostala len domáca Christine Doreyová v roku 1978. Poslednou grandslamovou semifinalistkou, ktorá prešla kvalifikáciou, je od Wimbledonu 1999 Američanka Alexandra Stevensonová.

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):
Šuaj Čang (Čína) – Madison Keysová (USA-15) 3:6, 6:3, 6:3 za 105 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open 2016 #Johanna Kontová
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...