Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mertiňák: Divadlo zahráte na kurte ľahko. Hviezdy však úplatky neberú

Korupčná aféra, ktorú na základe tajných dokumentov otvoril spravodajský portál BBC, sa má údajne priamo dotknúť aj najväčších tenisových hviezd.

20.01.2016 08:00
Michal Mertiňák Foto:
Bývalý tenisový reprezentant Slovenska Michal Mertiňák.
debata

Medzi podozrivými by sa mali nachádzať aj ôsmi hráči, ktorí v týchto dňoch štartujú na úvodnom grandslamovom turnaji roka – Australian Open. „Korupcia je absolútne všade. Tenis nie je výnimkou. Treba len prísť na konkrétne mená. Neustále rozprávanie bez dôkazov nikam nevedie,“ vraví skúsený slovenský tenista, niekdajší reprezentant v Davisovom pohári Michal Mertiňák (36). Deblový špecialista sa po operácii lakťa vracia na súťažné kurty. Po viac ako roku.

Môže sa korupčná kauza priamo týkať aj najväčších hviezd? Povedzme Djokoviča, Federera či Murraya?
Nemyslím si to. V časoch, keď s tenisom začínali a v rebríčku boli podstatne nižšie, povedzme na 150. mieste, tak sa niekto z nich možno niečoho podobného dopustil. V súčasnosti si to však neviem predstaviť. V prvom rade by to pre nich nemalo žiadny význam.

Prečo?
To je jednoduché. Neoplatilo by sa im to. Hráči zo svetovej špičky sa pravidelne dostávajú na veľkých turnajoch veľmi ďaleko. Už len na prémiách preto zarábajú obrovské milióny. Neverím preto, že by za nimi v súčasnosti prišiel niekto s takouto ponukou.

V profesionálnom tenise sa pohybujete viac ako pätnásť rokov. Prišiel za vami niekto s ponukou, aby ste za finančnú odmenu prehrali zápas?
Priamo určite nie, nikdy ma nikto neoslovil s tým, aby som ovplyvnil vlastný zápas. Počul som o tom, že niektorí hráči majú takúto skúsenosť. Detaily prípadov však nepoznám.

Aké náročné je pre tenistu zahrať na kurte divadlo a úmyselne prehrať? Môže okolie postrehnúť, že hráč nedáva do výkonu všetko?
Nie je problém prísť na kurt a skrátka prehrať. Zakaždým sa dá nájsť dôvod slabšieho výkonu. Jedným z nich môžu byť zdravotné problémy. Nie je šanca, aby si niekto zo zainteresovaných niečo všimol.

Aké kroky robí Asociácia tenisovových profesionálov (ATP) proti korupcii?
Zástupcovia ATP podrobne sledujú, ako sa vyvíjajú stávky pred zápasmi, analyzujú kurzy. Priamo na dvorci sledujú správanie sa hráčov, mnohí z nich musia odovzdávať výpisy telefonických hovorov. Nie som si však istý, či týmto môže ATP niečo získať.

Viete, ako by ste mali postupovať v prípade, že by vás niekto s úplatkárskou ponukou oslovil?
Nikdy som nebol na žiadnom školení, ani som o niečom podobnom nepočul. Postup je však jednoduchý: hráč má povinnosť oznámiť na ATP, že ho niekto kontaktoval. Ak nepozná meno osoby, mal by uviesť telefónne číslo prípadne e-mail, z ktorého prišla ponuka.

Pred ôsmimi rokmi ste dostali od ATP dvojtýždňový dištanc. O čo vtedy išlo?
V jednej zo stávkových kancelárií som mal utvorený účet na svoje meno. Stavil som tri eurá na tenisový zápas. Počas jedného z turnajov, keď som bol v hotelovej izbe, som chcel nejakým spôsobom zabiť čas. Neskôr sa k tomu ATP dostala, naparila mi dvojtýždňový dištanc a pokutu 3-tisíc eur. Navyše, na tikete som ani nič nevyhral.

Znamená to, že tenista nesmie podávať ani na zápasy, ktoré sa ho netýkajú?
Presne tak. Nemôžeme uzatvárať stávky na svoj šport. Na futbal či hokej je to povolené. Dôvod je taký, že by sme mohli mať informácie priamo zo zdroja, čo považujem za absolútne výmysly.

Je podľa vás tenis čistý alebo aj v ňom existuje korupcia?
Korupcia existuje absolútne všade. V hokeji, futbale, po celom svete. Treba len prísť na konkrétne mená, odhaliť ich a potrestať. Nie len o tom dookola rozprávať a prichádzať s nepriamymi dôkazmi.

Federer chce mená. Djokovič podvodníkov odbil

Na tajnom zozname je šestnásť podozrivých. Osem z nich má v týchto dňoch bojovať na Australian Open. Konkrétne mená však (zatiaľ) verejnosť nepozná. Tenisový svet údajne stojí pred veľkým korupčným škandálom. Hráči, ktorí zaň môžu, sa mali podľa BBC pohybovať v elitnej päťdesiatke svetového rebríčka, majú medzi nimi byť dokonca grandslamoví šampióni. O koho však ide, nie je známe.

„Rád by som konečne počul aspoň jedno meno. Vtedy by sme sa mohli chytiť čohosi konkrétneho. Ale takto? Obvinenia tohto druhu sú mimoriadne vážne. V hre je dôveryhodnosť nášho športu,“ vyjadril svoj postoj Švajčiar Roger Federer, sedemnásťnásobný grandslamový víťaz a niekdajší hráč sveta číslo jedna. To, že korupcia v tenise existuje, je neodškriepiteľný fakt. Do styku s ňou prišiel nejeden tenista. Úplatok ponúkali podvodníci nepriamo dokonca aj Novakovi Djokovičovi – súčasnému kráľovi svetového tenisu. S návrhom prišli za jedným z členov jeho tímu ešte v roku 2007, na turnaji v Petrohrade. Odmena dosahovala výšku 200-tisíc amerických dolárov. „Bolo mi strašne, že by ma mali spájať s čímsi podobným. Ihneď sme ich odbili. Podobné činy nemajú v športe žiadne miesto,“ vyhlásil Srb, ktorého už takmer desaťročie vedie slovenský tréner Marián Vajda. Podľa dokumentov by mali za úplatkárskou aférou stáť mafie z Ruska a Talianska. Podľa nej analyzovala ATP 26-tisíc zápasov, odhalila náznaky korupcie, no na svetlo sveta ich vytiahnuť nechcela. „To rázne odmietame. Určite sme nezamlčali dôkazy o zmanipulovaných zápasoch,“ povedal Chris Kermode, prvý muž ATP.

V minulosti si už tenis prešiel korupčnými aférami. Zrejme najznámejšou z nich je prípad, v ktorom vystupoval Rus Nikolaj Davydenko. Na turnaji v Poľsku nastúpil na zápas prvého kola, v ktorom čelil Argentínčanovi Arguellovi. Favorit v treťom sete duel vzdal. V tom čase na britskej stránke Betfair.com uzavreli ľudia na Davydenkovu prehru stávky vo výške viac ako 3 milióny eur. Napriek tomu bol pre nedostatok dôkazov zbavený obvinení. Mimochodom, Útvar pre tenisovú integritu (TIU) v minulosti potrestal za korupciu osemnástich hráčov. Šiesti z nich obišli s doživotným zákazom činnosti. Do programu proti korupcii investovala ATP doteraz štrnásť miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Roger Federer #Novak Djokovič #Michal Mertiňák