Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Adoptívna dcéra a drzý chlapec rozjasali Austráliu

Ona sa narodila v Rusku, on je synom Gréka a Malajzijčanky. Hrdo však na sebe nosia austrálske farby. A robia im dobré meno.

10.01.2016 14:24
Hopmanov pohár, Nick Kyrigios, Daria Gavrilovová Foto: ,
Nick Kyrigios a Daria Gavrilovová oslavujú finálové víťazstvo v Hopmanovom pohári.
debata

Daria Gavrilovová a Nick Kyrgios. Dvojica, ktorú oslavuje po uplynulom víkende celá Austrália. Spolupráca 21-ročnej vychádzajúcej hviezdy a 20-ročného sebavedomého mladíka viedla k veľkému úspechu. Na prestížnom Hopmanovom pohári nedali konkurencii šancu a dokráčali až k trofeji. Vo finále si Austrálčania poradili s Ukrajincami (Elinou Svitolinovou a Alexandrom Dolgopolovom) už po dvojhrách a zvíťazili 2:0.

„Už keď som bola malé dieťa, sledovala som v televízii Hopmanov pohár. Snívala som o tom, že raz ho budem držať v rukách. Teraz som premenila sen na skutočnosť,“ vravela po stretnutí Gavrilovová. Rodáčka z Moskvy reprezentuje Austráliu len od minulého roka, keď sa presťahovala do Melbourne. „Je pre mňa cťou, že môžem hájiť austrálske farby. Navyše, takto úspešne. Je to neuveriteľný pocit,“ dodala 36. hráčka svetového rebríčka.

Gavrilovová prehrala na turnaji dve zo štyroch dvojhier. Základ úspechu tak položil Kyrgios, ktorý v singli zdolal každého, kto mu vošiel do cesty (okrem iného si poradil aj s Britom Andym Murrayom, dvojkou renkingu ATP). „Je to skvelý vstup do novej sezóny. Neprehral som tu ani jeden zápas, opäť som si zvýšil sebavedomie. Predovšetkým som sa dočkal prvého veľkého titulu vo svojej kariére,“ tešil sa mladík s povesťou drzého chlapca.

Z jeho prešľapov vyniká najmä ten z augusta minulého roka, keď na turnaji v Montreale urazil Stana Wawrinku. Keď prechádzal pri výmene strán popri Švajčiarovi, vyriekol štipľavú poznámku: „Kokkinakis (ďalší austrálsky tenista, pozn.) sa vyspal s tvojou priateľkou. Prepáč, že ti to musím takto povedať, kamarát.“ Od ATP dostal pokutu vo výške 10-tisíc dolárov, neuchránilo ho od nej ani verejné ospravedlnenie.

Mnohí z fanúšikov či expertov vtedy rodáka z Canberry tvrdo kritizovali či zatracovali. Teraz ho však oslavujú – minimálne tí austrálski. Spolu s Gavrilovovou totiž prelomili dlhé čakanie hostiteľskej krajiny na triumf. Naposledy sa z neho tešila v roku 1999 (Mark Philippoussis s Jelenou Dokičovou).

Z triumfu v Hopmanovom pohári sa tešila aj pätica Slovákov. V roku 1989 uspel ešte v československých farbách Miloslav Mečíř (po boku Heleny Sukovej), o deväť rokov sa radovala dvojica Karol Kučera – Karin Habšudová, o ďalších sedem zdvíhali nad hlavu trofej Dominik Hrbatý s Danielou Hantuchovou. Ten istý hráč sa tešil aj v roku 2009 – tentoraz spolu s Dominikou Cibulkovou.

Finále: Austrália – Ukrajina 2:0, Gavrilovová – Svitolinová 6:4, 7:6 (6), Kyrgios – Dolgopolov 6:3, 6:4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hopmanov pohár #Nick Kyrgios #Daria Gavrilovová