Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šafářová sa prebudila z parížskeho sna. Do boľavej reality

Bol šiesty júnový deň lanského roka. Nad jedným z najslávnejších tenisových kurtov sveta pálilo slnko. Ortuť teplomera dosahovala tridsaťstupňovú hranicu.

08.01.2016 17:00
Lucie Šafářová Foto: ,
Lucie Šafářová pri postupe do finále na Roland Garros.
debata

Na oblohe by ste márne hľadali oblaky. Zo zaplnených tribún, na ktorých sa tiesnili tisíce ľudí, znel do okolia úprimný potlesk. Patril Lucii Šafářovej. Česká bojovníčka sa práve objímala s legendárnou Martinou Navrátilovou. Prevzala si od nej trofej a dojatím sa jej leskli oči. Brnenská rodáčka si užívala výnimočné okamihy. Zrejme najkrajšie v kariére. Napriek tomu, že vo finále grandslamového Roland Garros podľahla po veľkom boji Serene Williamsovej. „Prežila som tu skvelé dva týždne. Ďakujem trénerovi, rodine, kamarátom i vám – fanúšikom,“ vravela do mikrofónu po poslednej výmene.

Úspech z areálu Rolanda Garrosa vystrelil 28-ročnú ľaváčku vysoko ku hviezdam – premiérovo sa ocitla v elitnej svetovej desiatke. Na siedmej priečke. A experti pri jej obdivuhodnej forme predpokladali, že by sa mohla vyštverať ešte vyššie. Lenže stal sa opak. Zdravie sa od českej hviezdy odklonilo a začalo pred ňu stavať jednu prekážku za druhou.

Šafářová si najprv v augustovom finále turnaja v New Havene poranila brušný sval. Cestovala síce na US Open, no New York opúšťala sklamaná – už po 1. kole. Po krátkej dovolenke sa síce zdalo, že bude v poriadku, no napokon skončila v nemocnici. Dôvodom bola bakteriálna infekcia, pre ktorú musela vynechať finále Pohára federácie s Ruskom i tradičný Hopmanov pohár.

To však nie je z trápenia Šafářovej všetko. Usmievavá sympaťáčka príde aj o Australian Open. „Liečenie sa v poslednom čase skomplikovalo. Nemohla som sa venovať tréningom a pripraviť sa tak na turnaje v Austrálii plnohodnotne. Navyše, nechcem zaťažovať organizmus cestovaním. Potrebujem sa doliečiť a venovať sa rekonvalescencii,“ odkázala českým médiám cez hovorcu fedcupového tímu.

Pre zverenku Roba Steckleyho je neúčasť v Melbourne veľkou ranou. Nielenže mala obhajovať titul vo štvorhre (spolu s Američankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou), ale mohla si výrazne polepšiť aj vo svetovom rebríčku. Vlani totiž na Australian Open zlyhala a lúčila sa už po úvodnom kole. Z nádejných plánov však nebude nič.

„Stále ma pobolievajú kĺby. Stopercentné zatiaľ nie sú ani biochemické vyšetrenia,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení Šafářová.

Jej príbeh sa razom zmenil. Usmievavá tvár sa je odrazu zachmúrená, duša plná šťastia a spokojnosti sa naplnila sklamaním. Niet divu, tenis je pre Šafářovú životnou láskou, ktorej sa však nemôže venovať. Už dva mesiace. „Ako bežný človek dokážem fungovať. Keď však chytím do ruky raketu, začínajú sa moje problémy,“ prezradila pre idnes.cz. Kedy sa štvornásobná víťazka Pohára federácie vráti na súťažné kurty, je otázne. Akiste verí, že bude čakať kratšie ako Dominika Cibulková. Slovenka, ktorá je jej dobrou kamarátkou, bola pre operáciu päty bez tenisu viac ako štvrť roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #zranenie #Lucie Šafářová #Roland Garros