Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovak Open vyhral kvalifikant Gerasimov. Vo finále zdolal Lacka

Domáci tenista Lukáš Lacko nasadený ako štvrtý prehral za 86 minút 6:7 (1), 6:7 (5) s bieloruským kvalifikantom Jegorom Gerasimovom v nedeľňajšom finále dvojhry na bratislavskom turnaji ATP Challenger Tour Peugeot Slovak Open v NTC (dotácia 85 000 eur + hospitality, tvrdý povrch DecoColor v hale).

15.11.2015 14:48
Jegor Gerasimov Foto: ,
Jegor Gerasimov vo finále turnaja Slovak Open proti Lukášovi Lackovi.
debata

Favorizovaný miestny šampión zo sezón 2011 a 2013 Lacko v prvom sete premiérového vzájomného súboja viedol po brejku z tretieho gemu aj 4:2, napokon sa však nevyhol tajbrejku, ktorý mu absolútne nevyšiel. Bližšie k úspechu bol v „lotérii“ druhej časti, ale pod mečbalovou ťarchou poslal defenzívny bekhend vedľa.

Dvadsaťtriročný Gerasimov sa zásluhou životného turnaja katapultuje v renkingu z terajšej 324. pozície približne na 225. – 230. miesto. V osemfinále vyradil jednotku podujatia Lukáša Rosola z ČR, vo štvrťfinále zastavil Norberta Gombosa. Rodák z Minska dobyl svoju premiérovú challengerovú trofej. Predvlani získal v rodnej krajine dva primáty na úrovni ITF Futures.

Gerasimov si odnáša 110 bodov do počítačového poradia a prémiu 12 250 eur pred zdanením, zdolanému patrí 65 bodov a 7200 eur brutto. Bielorus je tretím úspešným kvalifikantom v histórii medzinárodných otvorených majstrovstiev Slovenska po Talianovi Davidem Sanguinettim (2000) a Cyperčanovi Marcosovi Baghdatisovi (2004).

Čerstvo 28-ročný Lacko, aktuálne 121. vo svetovom rebríčku má od septembrového celkového triumfu v tureckom Izmire na konte 9 singlových challengerových titulov. Nepodarilo sa mu zaokrúhliť a pripomenúť double Izmir – Bratislava spred štyroch rokov.

Niekdajší 44. muž hodnotenia Lacko prehral vlani v osmičke na tomto podujatí s neskorším šampiónom, Nemcom Petrom Gojowczykom. Na Slovak Open debutoval už v sezóne 2003, na svoj prvý zápasový úspech však čakal až do roku 2009.

Piešťanský rodák Lacko bojuje na sklonku sezóny o prienik nad čiaru hlavnej singlovej súťaže januárových melbournských grandslamových Australian Open. V online prepočte sa tento týždeň dostal na 108. priečku, potrebuje približne 100. – 105. stupienok. Bratislavský titul by ho posunul prinajhoršom na 97. post. V Top 100 nebol od 26. júla.

V nasledujúcom týždni bude Lacko rovnako ako spomenutý Gombos a Jozef Kovalík hrať na challengeri v Brescii, kde začne proti Turkovi Marselovi Ilhanovi nasadenému ako šiestemu.

Dvojhra – finále:
Jegor Gerasimov (Biel.) – Lukáš Lacko (SR-4) 7:6 (1), 7:6 (5)

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Jegor Gerasimov