Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis je ako divadelná scéna. Pred nikým sa neskryjete

O dva týždne oslávi 37. narodeniny. Na tenisový dôchodok ani nepomyslí. Radek Štěpánek má stále veľké ciele. Do štvrťfinále bratislavského Slovak Open prešiel bez zaváhania. Po 19-ročnom Eliasovi Ymerovi si poradil aj s ďalším súperom z inej generácie - 25-ročným Uladzimirom Ignatikom.

13.11.2015 06:00
Radek Štěpánek Foto: ,
Radek Štěpánek.
debata

„Tenis mám stále rád,“ vraví niekdajší ôsmy hráč sveta, 2-násobný grandslamový šampión vo štvorhre či víťaz Davisovho pohára.

Prvých dvoch podstatne mladších súperov ste zdolali takmer v exhibičnom tempe. Súhlasíte?
Uvedomujem si, že mladší chalani sa chcú ukázať, vytiahnuť sa na mňa. Je mi však jedno, kto stojí na opačnej strane. Každému zápasu pripisujem rovnakú dôležitosť. Pred sebou mám zakaždým jediný cieľ. Víťazstvo.

Prevýšili ste súperov z inej tenisovej generácie najmä vďaka skúsenostiam?
Samozrejme. Ale aj tým, že hrám úplne iný tenis, na aký sú títo chlapci zvyknutí. Môj im vôbec nesedí. Ja ponúkam variabilitu, oni sa pokúšajú o tvrdé údery z každej pozície. Chýbajú im však natoľko potrebné finesy. Dopúšťajú sa potom veľkých chýb.

S akými ambíciami ste pricestovali do Bratislavy?
Keďže som na posledných dvoch turnajoch hral len štvorhru, potreboval som sa rozohrať aj vo dvojhre. Som nesmierne rád, že mi riaditeľ turnaja Igor Moška dal túto možnosť. Verím, že predvediem kvalitný tenis a uhrám čo najlepší výsledok.

Nechýba vám ani v 36 rokoch motivácia? Kde ju hľadáte?
Odpoveď je jednoduchá. Tenis mám rád, hrám ho so srdcom, v mojom vnútri nechýba ani po rokoch oheň. A preto zo seba aj v pokročilom veku vydolujem všetko.

Netajíte sa priateľstvom s ďalším českým veteránom – 43-ročným hokejistom Floridy Jaromírom Jágrom. Kto vydrží hrať dlhšie?
Sme v úplne odlišných pozíciách, porovnávať nás veľmi nemôžete. V kolektívnom športe sa môže hráč občas skryť za ostatných, oddýchnuť si. V tenise to nejde. Sme ako na divadelnej scéne, na ktorej sa skryť nemôžete. Nik vás nepodrží, poradiť si musíte sám. Je však úžasné, čo Jarda dokázal. Som rád, že je ešte niekto, kto miluje šport rovnako ako ja.

Na budúci rok hostí Rio de Janeiro olympijské hry. Je pre vás účasť na nich výzvou?
Verím, že sa s Tomášom Berdychom pobijeme vo štvorhre o medailu. Rád by som si pod piatimi kruhmi užil aj dvojhru.

V národných farbách ste dosiahli najžiarivejšie úspechy. Čím je pre vás Davisov pohár výnimočný?
Je to tímová súťaž, čo je v individuálnom, možno až sebeckom športe vzácne. Odmalička som chcel byť hokejovým brankárom, súťažiť po boku spoluhráčov. To sa mi nepodarilo, tak si tímové výzvy plním v Davisovom pohári.

Čo by ste ešte chceli v tenise dosiahnuť?
Dosiahol som takmer všetko. Až na grandslamový titul vo dvojhre. V mojom veku ho získam už len veľmi ťažko. Stále si však trúfam na najlepších. Viem, že ich môžem potrápiť.

Uvažovali ste už nad tým, čo budete robiť po kariére?
Rovnakú otázku počúvam počas posledných piatich rokov. Momentálne je pre mňa podstatné len to, aby som bol zdravý a urobil všetko pre to, aby som sa vrátil do formy.

V tomto roku ste moderovali v jednej českej televízii športové správy. Našli by ste sa v povolaní moderátora?
Išlo len o zábavu, som pre každú srandu (smiech). Bola to milá skúsenosť, ale nie je to niečo, o čom by som sníval.

Cez víkend sa v Londýne začne prestížny Turnaj majstrov. Môže niekto zastaviť fenomenálneho Novaka Djokoviča?
Je tam na to ďalších sedem adeptov. Novak hrá v úžasnej forme, s obdivuhodným sebavedomím. Pri tenise však nikdy neviete, čo sa stane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radek Štěpánek