Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bratislava víta grandslamového šampióna i kata Djokoviča

Dvojica niekdajších členov Top 10 i súčasnej elitnej svetovej stovky. Pätica slovenských zástupcov. Najbližší týždeň sa v Bratislave ponesie v znamení tenisu.

09.11.2015 09:00
Južnyj, tenis Foto: ,
Michail Južnyj.
debata

V Národnom tenisovom centre (NTC) odštartuje už dnes najväčší turnaj pod Tatrami – šestnásty ročník challengerového Slovak Open. Titul obhajuje Nemec Peter Gojowczyk, jednotkou podujatia je Čech Lukáš Rosol (v súčasnosti 66. hráč rebríčka ATP). Okrem neho sa spomedzi tenistov z najlepšej svetovej stovky predstaví v slovenskej metropole aj Ukrajinec Iľja Marčenko (83.).

„Slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na dobrý tenis,“ sľubuje Igor Moška, riaditeľ turnaja a generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu.

Popri mladíkoch by mala byť zárukou kvality aj dvojica mimoriadne skúsených hráčov, ktorí patrili v minulosti do úzkej svetovej špičky. V Bratislave sa predstaví Rus Michail Južnyj (v úvodnom kole ho vyzve mladý Slovák Martin Blaško) či český veterán Radek Štěpánek. Obaja sa vo svetovom rebríčku vyšplhali najvyššie na ôsmu priečku. Rodák z Karvinej i Moskovčan sa pýšia taktiež dvomi triumfami v prestížnom Davisovom pohári.

Navyše, 36-ročný Štěpánek je aj dvojnásobným grandslamovým šampiónom vo štvorhre (po boku Inda Leandera Paesa zvíťazil na Australian Open 2012 a US Open 2013). O tri roky mladší Južnyj (aktuálne 153.) je majiteľom desiatich turnajových titulov z dvojhry. Na ceste za nimi si poradil s takými esami, akými sú Rafael Nadal či Novak Djokovič. Španiela zdolal štyrikrát, súčasnú svetovú jednotku zo Srbska tri razy.

„Michail previedol neuveriteľný tenis. Bol som bez šance,“ vravel po jednom z desiatich vzájomných súbojov Nadal. „Jeho jednoručný bekhend patrí k najkrajším a najortodoxnejším na okruhu,“ pridal sa vlani k slovám chvály Djokovič.

O titul sa bude v Bratislave uchádzať aj pätica domácich tenistov. Chýbať nebude dvojnásobný víťaz podujatia (2011, 2013) – Lukáš Lacko. Šancu na výraznejší úspech by mohol mať aj ďalší daviscupový reprezentant Norbert Gombos. Voľnú kartu napokon nevyužila národná jednotka a šampión spred piatich rokov Martin Kližan (zo Slovákov sa z trofeje na Slovak Open tešili aj Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Michal Mertiňák).

Okrem mužov sa pod strechou NTC predstavia po štyroch rokoch aj ženy. Fanúšikovia môžu na ITF Slovak Indoor zhliadnuť umenie viacerých vychádzajúcich hviezd slovenského tenisu. Okrem juniorskej víťazky tohtoročného Australian Terezy Mihalíkovej, dostanú šancu aj finalistka lanského Wimbledonu Kristína Schmiedlová či deblová šampiónka z US Open Viktória Kužmová.

Obe podujatia vyvrcholia v nedeľu. Mužské finále naplánovali usporiadatelia na 13.00, ženské na 15.00. Zatiaľ čo dotácia mužského turnaja je 85-tisíc amerických dolárov (víťaz zinkasuje viac ako 12-tisíc a do rebríčka si pripíše 110 bodov), ženy hrajú celkovo o 25-tisíc (nová šampiónka si odnesie takmer 4 tisícky a v renkingu si polepší o 50 bodov).

Vstupenky si môžete zakúpiť v NTC či v sieti Ticketportal. Ceny od pondelka do piatka sú 2 eurá, na sobotňajšie semifinále i nedeľňajšie finále 5 eur.

Žreb Slovákov
Slovak Open, 1. kolo: Karacev (Rus.) – Gombos (SR-6), Južnyj (Rus.) – Blaško (SR), Ymer (Švéd.) – Lacko (SR-4), Ignatik (Biel.) – Molčan (SR), Kovalík (SR) – Šátral (ČR).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Open #Radek Štěpánek #Michail Južnyj