Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetová skupina sa vzďaľuje, Martin so Zelenayom prehrali štvorhru

Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay prehrali na tvrdom povrchu v hale v Gdyni v sobotňajšej štvorhre s domácim párom Lukasz Kubot, Marcin Matkowski v rámci stretnutia Poľsko - SR v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára za 100 minút 3:6, 4:6, 4:6.

19.09.2015 15:19 , aktualizované: 16:41
Igor Zelenay Foto: ,
Igor Zelenay.
debata

Tím SR teda celkovo má manko 1:2, hoci spočiatku viedol. Potrebuje zvíťaziť v oboch nedeľňajších dvojhrách.

„Čakali sme, že Poliaci budú hrať dobre, veď ich rebríčkové postavenie dostatočne vypovedá o schopnostiach. Chceli sme prekvapiť a pomôcť tímu bodom ako v Rumunsku, ale kvalita dnes bola na strane súperov, a to najmä na podaní a v Matkowského prípade aj na returne. Dostávali nás tým pod väčší tlak ako my ich a v každom sete sa to premietlo do jedného brejku, čo sa pri takomto nastavení dá predpokladať. V Rumunsku sme čelili členom Top 10 renkingu, Poliaci sa však ukázali ako ešte silnejší pár,“ povedal Andrej Martin.

V prvom sete debla inkasovali Slováci brejk za stavu 2:3 pri podaní Zelenaya. Na príjme nazbierali v tejto časti dovedna len štyri fiftíny v piatich hrách. V druhom dejstve prišli hostia o Martinov servis pri skóre 2:2, márne sa pokúšali o sľubnejšiu pasáž, ktorá by ich dostala do zápasu. V podstate akoby už hotovo bolo, keď Poliaci, ktorí predviedli špičkový výkon, odskočili na 2:0 v treťom sete. Martin so Zelenayom sa tomu vzpierali v ôsmej hre, ale nevyužili štyri brejkbaly, z nich dva v rade.

„V podstate až do záveru súboja nás Poliaci k ničomu nepustili. Škoda, že sme sa nedokázali dostať do zápasu aspoň v tom geme za stavu 3:4 v treťom sete, keď sme mali štyri brejkbaly. Keby sme to využili, možno by nás to nakoplo a súperov trošku dalo dolu, lenže na ‚keby‘ sa nehrá a ťažko teoretizovať, ako by to potom vyzeralo. Po prehre 0:3 na sety nemôžeme byť s výkonom spokojní, to je predsa logické,“ podotkol Igor Zelenay.

„Vedeli sme, že Slováci v tomto zložení naposledy triumfovali v Rumunsku. Nechceli sme im povoliť ďalší úspech. Zahrali sme super zápas, najvydarenejší z našich troch tohtoročných v Davisovom pohári. Sme veľmi spokojní s výkonom. Tento bod považujeme za mimoriadne dôležitý, lebo medzi skóre 2:1 a 1:2 je obrovský rozdiel. Nebolo to jednoduché, ukázali sme však našu silu. Teší nás, že sme si v závere tretieho setu poradili s tým náporom súperov, ktorí nemali čo stratiť. Bolo nám jasné, že nesmieme poľaviť. Splnili sme úlohu, ale ešte stále potrebujeme jeden bod. Dúfame, že Jerzy Janowicz v úvodnej nedeľňajšej dvojhre predvedie svoj najlepší tenis, v tejto súťaži to už viackrát dokázal. Azda nás teda už on posunie do svetovej skupiny,“ povedal Marcin Matkowski.

„Do poslednej chvíle sme boli zvedaví na rozhodnutie Slovákov, koho napokon postavia. Pripravovali sme sa na všetky varianty, teda aj tie s Martinom Kližanom. Hostia stavili na dvojicu, ktorá nedávno v Davis Cupe prekvapila špičkových Rumunov. Túžime po svetovej skupine, vytýčili sme si ju ako tohtosezónny cieľ, celý tím robí maximum pre jeho dosiahnutie a sme na dobrej ceste. S pokorou a koncentrovane sa chceme dostať až do úspešného konca. Dnešná štvorhra sa nám vydarila, stále sme tento rok nestratili v debli ani set. Zajtra príde nový deň a my budeme fandiť kolegom,“ skonštatoval Lukasz Kubot.

Po piatkových dvojhrách bol stav 1:1, presadili sa singlové jednotky oboch tímov. Najprv Martin Kližan zdolal Michala Przysiezného, potom si Jerzy Janowicz poradil s Norbertom Gombosom. V nedeľu od 12.00 h sú na programe dvojhry Janowicz – Kližan a Przysiezny – Gombos. Kapitáni Radoslaw Szymanik a Miloslav Mečíř ešte môžu urobiť zmeny, ťažko to však očakávať.

„Pri zostavovaní dvojice na štvorhru sme mali tri možnosti – okrem tejto aj s využitím Martina Kližana s Igorom alebo Andrejom. Nemyslím si však, že pri nasadení Kližana by sme určite mali väčšie šance na deblový úspech, pričom by tam bolo riziko zdravotnej indispozície či úbytku síl pred nedeľou. Nechcel som to riskovať. Veril som, že toto zloženie môže byť najúčinnejšie z možných, ale chalani sa, žiaľ, prakticky nedostávali do hry na returne, Poliaci im nedopriali priestor. Nemôžem povedať, že by naši zahrali zle. Mrzí ma, že sa viac neuvoľnili a nedostali do toho už pred tým záverom tretieho setu. Mohlo to ešte byť zaujímavé, lebo tenis je zradný v tom, že rozhoduje až posledná loptička. Platí to aj pred nedeľou. Nemáme takých súperov, že by sme mohli rátať s ktorýmkoľvek bodom. Zároveň si však myslím, že disponujeme tímom, ktorý stále má šancu a ešte zabojuje,“ predznamenal Miloslav Mečíř.

Slováci sú pred záverečným dňom v situácii, ktorú zatiaľ zvládli tri razy v histórii. Obrat z 1:2 sa im naposledy vydaril proti Nemcom v septembri 2004 v Bratislave práve v play-off o elitnú šestnástku. Kubot sobotňajším štartom splnil podmienku na zisk Ceny za oddanosť reprezentácii od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zo Slovákov sú laureátmi Commitment Award Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Michal Mertiňák. Kubot je siedmym Poliakom v prominentnej spoločnosti.

Tridsaťtriročný Kubot je na 35. priečke v deblovom renkingu ATP, o rok starší Matkowski dokonca na 9. pozícii. Dvadsaťpäťročnému Martinovi patrí v tejto disciplíne 126. miesto, 32-ročný Zelenay sa nachádza na 106. stupienku. Kubot a Matkowski mimo DP nehrali spolu od začiatku sezóny 2014, keď sa predstavili na turnaji ATP v katarskej Dauhe. Kubot teraz má v debli v Davis Cupe dokonalú bilanciu 7:0 (celkovo 26:10) vrátane už troch tohtoročných trojsetových úspechov po boku Matkowského, ktorý vo štvorhre v tejto súťaži stojí 25:8 (dovedna 29:10). Martin, ktorý by si prípadným úspechom dal predčasný darček k nedeľňajším 26. narodeninám, aktuálne ponúka v debli skóre 2:1 (sumárne 4:4), Zelenay 4:2 (dvojhru nikdy nehral). Postupujúci si v budúcej sezóne zahrá v elitnej šestnástke týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. Vlani neuspelo v play-off v USA (5:0 pre domácich).

Poľsko ešte nikdy nebolo vo svetovej skupine. V Davis Cupe debutovalo už v roku 1925 a jeho najväčším doterajším úspechom je štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahlo Austrálii 1:4). V renkingu krajín figuruje na 20. priečke, Slovensku patrí 17. miesto. Žreb DP 2016 sa uskutoční v stredu 23. septembra v čilskom Santiagu v rámci výročného valného zhromaždenia ITF.

Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1. V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz hrajú u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.

POĽSKO – SLOVENSKO 2:1 po sobotňajšej štvorhre
Sobota – štvorhra: Lukasz Kubot, Marcin Matkowski – Andrej Martin, Igor Zelenay 6:3, 6:4, 6:4
Piatok – dvojhry: Michal Przysiezny – Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6, Jerzy Janowicz – Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár 2015 #Poľsko - Slovensko